Roladki - pytanie techniczne

napisał/a: ~medea 2011-12-19 17:34
We wczorajszym odcinku "Ugotowanych" pojawiły się między innymi takie
roladki z mielonej piersi z kurczaka zawinięte ze szpinakiem. Przepis
mam, bo jest na stronie (dla chętnych
http://ugotowani.plejada.pl/324050,przepis.html ), zresztą przepis to
nie problem, można sobie samemu pokombinować. Mam jednak pytanie czysto
techniczne. Jak sprytnie zawinąć te roladki? W przepisie wykorzystana
została folia spożywcza, mam jednak wątpliwości, czy powinny one być
pieczone razem z tą folią (zawinięte dodatkowo w folię aluminiową
oczywiście)?
Nie raz miałam ochotę na zrobienie tego typu dania, ale zniechęcała mnie
właśnie trudność zgrabnego zawinięcia takich roladek, żeby się w trakcie
obróbki nie rozwaliły po prostu. Teraz mam podpowiedź w postaci tej
folii spożywczej, nie mam jednak pewności, czy wolno ją stosować w
wysokich temperaturach. Na opakowaniu nie ma żadnej informacji na ten
temat, a ja stosuję ją zwykle do owijania żywności na zimno. Ma ktoś
inne doświadczenia lub ew. inny pomysł, jak zawinąć takie roladki?

Ewa
napisał/a: ~medea 2011-12-19 17:35
W dniu 2011-12-19 17:34, medea pisze:
> We wczorajszym odcinku "Ugotowanych" pojawiły się między innymi takie
> roladki z mielonej piersi z kurczaka zawinięte ze szpinakiem. Przepis
> mam, bo jest na stronie (dla chętnych
> http://ugotowani.plejada.pl/324050,przepis.html ), zresztą przepis to
> nie problem, można sobie samemu pokombinować.

Aha, samo danie mnie ujęło, jest żtp. bardziej ekskluzywną formą moich
ulubionych piersi z kurczaka nadziewanych szpinakiem, więc zamierzam
podać na świąteczny obiad.

Ewa
napisał/a: ~krys 2011-12-19 17:48
medea wrote:

> We wczorajszym odcinku "Ugotowanych" pojawiły się między innymi takie
> roladki z mielonej piersi z kurczaka zawinięte ze szpinakiem. Przepis
> mam, bo jest na stronie (dla chętnych
> http://ugotowani.plejada.pl/324050,przepis.html ), zresztą przepis to
> nie problem, można sobie samemu pokombinować. Mam jednak pytanie czysto
> techniczne. Jak sprytnie zawinąć te roladki? W przepisie wykorzystana
> została folia spożywcza, mam jednak wątpliwości, czy powinny one być
> pieczone razem z tą folią


Jest specjalna folia do pieczenia, zazwyczaj w formie rękawa. No i papier do
pieczenia.

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com
napisał/a: ~Anai 2011-12-19 18:43
W dniu 19.12.2011 17:34, medea pisze:
> We wczorajszym odcinku "Ugotowanych" pojawiły się między innymi takie
> roladki z mielonej piersi z kurczaka zawinięte ze szpinakiem. Przepis
> mam, bo jest na stronie (dla chętnych
> http://ugotowani.plejada.pl/324050,przepis.html ), zresztą przepis to
> nie problem, można sobie samemu pokombinować. Mam jednak pytanie czysto
> techniczne. Jak sprytnie zawinąć te roladki? W przepisie wykorzystana
> została folia spożywcza, mam jednak wątpliwości, czy powinny one być
> pieczone razem z tą folią (zawinięte dodatkowo w folię aluminiową
> oczywiście)?

A czy ona przypadkiem nie używała tej folii na podobnej zasadzie na
jakiej używa się maty bambusowej do zwijania sushi?

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
napisał/a: ~medea 2011-12-19 19:50
W dniu 2011-12-19 18:43, Anai pisze:
> W dniu 19.12.2011 17:34, medea pisze:
>> We wczorajszym odcinku "Ugotowanych" pojawiły się między innymi takie
>> roladki z mielonej piersi z kurczaka zawinięte ze szpinakiem. Przepis
>> mam, bo jest na stronie (dla chętnych
>> http://ugotowani.plejada.pl/324050,przepis.html ), zresztą przepis to
>> nie problem, można sobie samemu pokombinować. Mam jednak pytanie czysto
>> techniczne. Jak sprytnie zawinąć te roladki? W przepisie wykorzystana
>> została folia spożywcza, mam jednak wątpliwości, czy powinny one być
>> pieczone razem z tą folią (zawinięte dodatkowo w folię aluminiową
>> oczywiście)?
> A czy ona przypadkiem nie używała tej folii na podobnej zasadzie na
> jakiej używa się maty bambusowej do zwijania sushi?

Tak, ale jak i w jakiej formie potem taką roladkę przenieść do
piekarnika, żeby się nie rozpadła?
Sushi się nie piecze, więc jest prościej - wystarczy uformować.

Ewa
napisał/a: ~medea 2011-12-19 19:52
W dniu 2011-12-19 17:48, krys pisze:
> Jest specjalna folia do pieczenia, zazwyczaj w formie rękawa. No i
> papier do pieczenia.

Do papieru by się mięso poprzyklejało, więc odpada. W przepisie jest tez
mowa o folii aluminiowej, a ta przezroczysta folia wyglądała na filmie,
jak ta przylegająca, nie jak rękaw do pieczenia.

Ewa
napisał/a: ~krys 2011-12-19 20:17
medea wrote:

> W dniu 2011-12-19 17:48, krys pisze:
>> Jest specjalna folia do pieczenia, zazwyczaj w formie rękawa. No i
>> papier do pieczenia.
>
> Do papieru by się mięso poprzyklejało, więc odpada.

Nie wiem, nie próbowałam, ale ten papier do wykładania blach nie wygląda na
przyklejający. Producent twierdzi, że do pasztecików się nadaje, to może i
do roladek?

> W przepisie jest tez
> mowa o folii aluminiowej, a ta przezroczysta folia wyglądała na filmie,
> jak ta przylegająca, nie jak rękaw do pieczenia.

Jak rękaw rozetniesz, to masz płatek (zakładam, że mogli conieco wyciąć przy
montowaniu). Ta folia z rękawów jest inna w dotyku, niż zwykła do pakowania.
Aluminiowa z definicji temperatury się nie boi, rękaw ma zakres do 200 st.,
papier wytrzymuje 220
--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com
napisał/a: ~XL 2011-12-19 20:30
Dnia Mon, 19 Dec 2011 20:17:09 +0100, krys napisał(a):

> Producent twierdzi, że do pasztecików się nadaje, to może i
> do roladek?

http://www.sklep.eskot.pl/Artykuly-cukiernicze/Papier-do-gotowania-SAGA-rolka/pid,14100,cid,81789892,product.html
--
XL
napisał/a: ~medea 2011-12-19 20:56
W dniu 2011-12-19 20:17, krys pisze:
> Nie wiem, nie próbowałam, ale ten papier do wykładania blach nie
> wygląda na przyklejający. Producent twierdzi, że do pasztecików się
> nadaje, to może i do roladek?

Do wszelkich ciast oczywiście że się nadaje, ale mięso ma w sobie jednak
więcej wody i pewnie się przyklei.

> Jak rękaw rozetniesz, to masz płatek (zakładam, że mogli conieco
> wyciąć przy montowaniu). Ta folia z rękawów jest inna w dotyku, niż
> zwykła do pakowania.

Jest to jakiś pomysł, żeby wykorzystać taki rękaw.

> Aluminiowa z definicji temperatury się nie boi, rękaw ma zakres do 200
> st., papier wytrzymuje 220

Folia alu to wiem, że może być, ale nie wiem, czy uda mi się w
aluminiowej takie ładne gładkie roladki uformować.

Ewa
napisał/a: ~XL 2011-12-19 21:00
Dnia Mon, 19 Dec 2011 18:43:12 +0100, Anai napisał(a):

> A czy ona przypadkiem nie używała tej folii na podobnej zasadzie na
> jakiej używa się maty bambusowej do zwijania sushi?

http://spec.pl/kulinaria/potrawy/roladki-z-kurczaka-z-dressingiem-z-pieczonej-papryki

--
XL
napisał/a: ~MarekF" 2011-12-19 21:44

Użytkownik "medea" napisał w wiadomości
> We wczorajszym odcinku "Ugotowanych" pojawiły się między innymi takie
Mnie rozwalil gosciu, ktory zaszywal kaczke "igla z nitka". Nawlekal, bral
do ust..
Kaczke zaszywa sie inaczej, bierze sie wykalaczki, przebija sie i wiaze
nitka te wykalaczki takim sciegiem, ja nazwalbym to osemkowym.
Pozdr
maf
napisał/a: ~medea 2011-12-19 22:04
W dniu 2011-12-19 21:44, MarekF pisze:
>
> Użytkownik "medea" napisał w wiadomości
> news:jcnp1t$qea$1@news.icm.edu.pl...
>> We wczorajszym odcinku "Ugotowanych" pojawiły się między innymi takie
> Mnie rozwalil gosciu, ktory zaszywal kaczke "igla z nitka". Nawlekal,
> bral do ust..
> Kaczke zaszywa sie inaczej, bierze sie wykalaczki, przebija sie i
> wiaze nitka te wykalaczki takim sciegiem, ja nazwalbym to osemkowym.

Tego na szczęście nie było w tamtym odcinku, bo wczoraj były same
kobiety, więc wszystko odbywało się estetycznie. ;)

Ewa