Pyzy - jestem zagubiona
napisał/a:
~Elka
2011-11-15 13:00
Mam sporo przepisów na pyzy, a każdy inny.
Kiedyś zrobiłam i została mi zupa.
Marzy mi się obiad z własnoręcznie zrobionymi pyzami, które są smaczne
i nie rozlatują się.
Do tego gulasz i czerwona kapusta! O... tak...
Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
Ela
Kiedyś zrobiłam i została mi zupa.
Marzy mi się obiad z własnoręcznie zrobionymi pyzami, które są smaczne
i nie rozlatują się.
Do tego gulasz i czerwona kapusta! O... tak...
Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
Ela
napisał/a:
~wolim
2011-11-15 13:34
W dniu 2011-11-15 13:00, Elka pisze:
> Mam sporo przepisów na pyzy, a każdy inny.
> Kiedyś zrobiłam i została mi zupa.
> Marzy mi się obiad z własnoręcznie zrobionymi pyzami, które są smaczne
> i nie rozlatują się.
> Do tego gulasz i czerwona kapusta! O... tak...
>
> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
Kluski śląskie - bardzo prosta sprawa.
Przeciskasz ziemniaki przez praskę lub mielisz.
Wsadzasz do miski, wykrawasz z nich 1/4 i w to miejsce wsypujesz mąkę
ziemniaczaną. Oczywiście, wykrojoną część ziemniaków wrzucasz z powrotem
do miski. Zagniatasz, formujesz kulki z dziurką.
Wrzucasz na osolony wrzątek i gotujesz aż wypłyną, a potem jeszcze
jakieś 2 minuty (ale tak, żeby nie wrzało).
Pozdrawiam,
MW
> Mam sporo przepisów na pyzy, a każdy inny.
> Kiedyś zrobiłam i została mi zupa.
> Marzy mi się obiad z własnoręcznie zrobionymi pyzami, które są smaczne
> i nie rozlatują się.
> Do tego gulasz i czerwona kapusta! O... tak...
>
> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
Kluski śląskie - bardzo prosta sprawa.
Przeciskasz ziemniaki przez praskę lub mielisz.
Wsadzasz do miski, wykrawasz z nich 1/4 i w to miejsce wsypujesz mąkę
ziemniaczaną. Oczywiście, wykrojoną część ziemniaków wrzucasz z powrotem
do miski. Zagniatasz, formujesz kulki z dziurką.
Wrzucasz na osolony wrzątek i gotujesz aż wypłyną, a potem jeszcze
jakieś 2 minuty (ale tak, żeby nie wrzało).
Pozdrawiam,
MW
napisał/a:
~Robson
2011-11-15 14:09
> Kluski śląskie - bardzo prosta sprawa.
Kluski śląskie to nie pyzy. Pyzy mają nadzienie. Ja najbardziej lubię z
mięsem. Już bliższe im są kartacze, tylko że sa dużo większe.
Ale najlepsze pyzy są nie takie prosto z wody, tylko takie na drugi
dzień, przekrojone na pół i odsmażone....
R
Kluski śląskie to nie pyzy. Pyzy mają nadzienie. Ja najbardziej lubię z
mięsem. Już bliższe im są kartacze, tylko że sa dużo większe.
Ale najlepsze pyzy są nie takie prosto z wody, tylko takie na drugi
dzień, przekrojone na pół i odsmażone....
R
napisał/a:
~medea
2011-11-15 14:21
W dniu 2011-11-15 13:00, Elka pisze:
> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
Ewa
> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
Ewa
napisał/a:
~wolim
2011-11-15 14:47
W dniu 2011-11-15 14:09, Robson pisze:
>> Kluski śląskie - bardzo prosta sprawa.
>
> Kluski śląskie to nie pyzy. Pyzy mają nadzienie. Ja najbardziej lubię z
> mięsem. Już bliższe im są kartacze, tylko że sa dużo większe.
> Ale najlepsze pyzy są nie takie prosto z wody, tylko takie na drugi
> dzień, przekrojone na pół i odsmażone....
> R
Elka pytała też o pyzy.
Pozdry,
MW
>> Kluski śląskie - bardzo prosta sprawa.
>
> Kluski śląskie to nie pyzy. Pyzy mają nadzienie. Ja najbardziej lubię z
> mięsem. Już bliższe im są kartacze, tylko że sa dużo większe.
> Ale najlepsze pyzy są nie takie prosto z wody, tylko takie na drugi
> dzień, przekrojone na pół i odsmażone....
> R
Elka pytała też o pyzy.
Pozdry,
MW
napisał/a:
~wolim
2011-11-15 14:48
W dniu 2011-11-15 14:47, wolim pisze:
> W dniu 2011-11-15 14:09, Robson pisze:
>>> Kluski śląskie - bardzo prosta sprawa.
>>
>> Kluski śląskie to nie pyzy. Pyzy mają nadzienie. Ja najbardziej lubię z
>> mięsem. Już bliższe im są kartacze, tylko że sa dużo większe.
>> Ale najlepsze pyzy są nie takie prosto z wody, tylko takie na drugi
>> dzień, przekrojone na pół i odsmażone....
>> R
>
> Elka pytała też o pyzy.
Znaczy, o kluski śląskie :)
> W dniu 2011-11-15 14:09, Robson pisze:
>>> Kluski śląskie - bardzo prosta sprawa.
>>
>> Kluski śląskie to nie pyzy. Pyzy mają nadzienie. Ja najbardziej lubię z
>> mięsem. Już bliższe im są kartacze, tylko że sa dużo większe.
>> Ale najlepsze pyzy są nie takie prosto z wody, tylko takie na drugi
>> dzień, przekrojone na pół i odsmażone....
>> R
>
> Elka pytała też o pyzy.
Znaczy, o kluski śląskie :)
napisał/a:
~Qrczak
2011-11-15 19:48
Dnia 2011-11-15 14:21, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2011-11-15 13:00, Elka pisze:
>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>
> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.
> W dniu 2011-11-15 13:00, Elka pisze:
>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>
> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.
napisał/a:
~Paulinka
2011-11-15 20:04
Qrczak pisze:
> Dnia 2011-11-15 14:21, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2011-11-15 13:00, Elka pisze:
>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>
>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>
> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
--
Paulinka
> Dnia 2011-11-15 14:21, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2011-11-15 13:00, Elka pisze:
>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>
>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>
> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
--
Paulinka
napisał/a:
~Aicha
2011-11-15 20:55
W dniu 2011-11-15 20:04, Paulinka pisze:
>>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>>
>>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>>
>> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
>
> A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
Nadlatujące z zachodu nad Śląsk? ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
>>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>>
>>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>>
>> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
>
> A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
Nadlatujące z zachodu nad Śląsk? ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
napisał/a:
~Paulinka
2011-11-15 20:58
Aicha pisze:
> W dniu 2011-11-15 20:04, Paulinka pisze:
>
>>>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>>>
>>>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>>>
>>> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
>>
>> A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
>
> Nadlatujące z zachodu nad Śląsk? ;)
Właśnie te :P
--
Paulinka
> W dniu 2011-11-15 20:04, Paulinka pisze:
>
>>>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>>>
>>>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>>>
>>> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
>>
>> A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
>
> Nadlatujące z zachodu nad Śląsk? ;)
Właśnie te :P
--
Paulinka
napisał/a:
~Stefan"
2011-11-15 22:27
Użytkownik "Paulinka" napisał w
wiadomości news:j9ug92$3hh$25@node2.news.atman.pl...
> Aicha pisze:
>> W dniu 2011-11-15 20:04, Paulinka pisze:
>>
>>>>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>>>>
>>>>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>>>>
>>>> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
>>>
>>> A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
>>
>> Nadlatujące z zachodu nad Śląsk? ;)
>
> Właśnie te :P
Błagam, nie mieszajcie pyz i zepelinów (cepelinów, morduni itp).
To są DWIE RÓŻNE POTRAWY, podobnie robione ale różne!
pozdr
Stefan
napisał/a:
~Aicha
2011-11-15 23:47
W dniu 2011-11-15 22:27, Stefan pisze:
>>>>>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>>>>>
>>>>>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>>>>>
>>>>> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
>>>>
>>>> A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
>>>
>>> Nadlatujące z zachodu nad Śląsk? ;)
>>
>> Właśnie te :P
>
> Błagam, nie mieszajcie pyz i zepelinów (cepelinów, morduni itp).
> To są DWIE RÓŻNE POTRAWY, podobnie robione ale różne!
My nie mieszamy. My się odnosimy do jednej z gorących archiwalnych
dyskusji o wyższości świąt :)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
>>>>>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>>>>>
>>>>>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>>>>>
>>>>> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
>>>>
>>>> A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
>>>
>>> Nadlatujące z zachodu nad Śląsk? ;)
>>
>> Właśnie te :P
>
> Błagam, nie mieszajcie pyz i zepelinów (cepelinów, morduni itp).
> To są DWIE RÓŻNE POTRAWY, podobnie robione ale różne!
My nie mieszamy. My się odnosimy do jednej z gorących archiwalnych
dyskusji o wyższości świąt :)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku