Przepis na gofry

napisał/a: ~Marek" 2012-06-26 09:56
Podajcie proszę jakiś dobry przepis na gofry. Ja robię gofry na drożdżach.
Upieczonego gofra stawiam pionowo,
co by odparował z obu stron, dzięki temu jest dość chrupiący. Niestety na
drugi dzień są strasznie gumowate,
aczkolwiek nadal w miarę smaczne, jak drożdżówka. Gofrownicę mam dobrą 1300W
(Dezala), więc teraz tylko kwestia
dobrego przepisu.

--
Pzdr.
Marek

napisał/a: ~medea 2012-06-26 10:55
W dniu 2012-06-26 09:56, Marek pisze:
> Podajcie proszę jakiś dobry przepis na gofry. Ja robię gofry na drożdżach.
> Upieczonego gofra stawiam pionowo,
> co by odparował z obu stron, dzięki temu jest dość chrupiący. Niestety na
> drugi dzień są strasznie gumowate,
> aczkolwiek nadal w miarę smaczne, jak drożdżówka. Gofrownicę mam dobrą 1300W
> (Dezala), więc teraz tylko kwestia
> dobrego przepisu.
>

Proponuję w takim razie przepis na gofry biszkoptowe. Jak masz w dodatku
dobrą gofrownicę, to na pewno wyjdą kruchutkie, z tym że są dość kosztowne.

5 jaj
150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wody
100g cukru
starta skórka z cytryny (niekoniecznie)

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto (aż zbieleją), dodać wodę, mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, porządnie wymieszać. Na końcu dodać
ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.

Ewa
napisał/a: ~Marek" 2012-06-26 12:51

Użytkownik "medea" napisał w wiadomości news:jsbteb$3bh$1@news.icm.edu.pl...
> Proponuję w takim razie przepis na gofry biszkoptowe. Jak masz w dodatku dobrą gofrownicę, to na pewno wyjdą
> kruchutkie, z tym że są dość kosztowne.
>
> 5 jaj
> 150g mąki
> 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 5 łyżek wody
> 100g cukru
> starta skórka z cytryny (niekoniecznie)
>
> Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto (aż zbieleją), dodać wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, porządnie
> wymieszać. Na końcu dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.

Po pierwsze: dziękuję za przepis

Po drugie: Czy te gofry nie będą zbyt słodkie (to jest tylko pytanie, nie przypuszczenie)?
Nie przepadam za słodkimi goframi.

Po trzecie: prosiłbym o podanie ilości w szklankach, bo nie mam wagi ;).

--
Pzdr.
Marek

napisał/a: ~medea 2012-06-26 13:16
W dniu 2012-06-26 12:51, Marek pisze:
> Użytkownik "medea" napisał w wiadomości news:jsbteb$3bh$1@news.icm.edu.pl...
>> Proponuję w takim razie przepis na gofry biszkoptowe. Jak masz w dodatku dobrą gofrownicę, to na pewno wyjdą
>> kruchutkie, z tym że są dość kosztowne.
>>
>> 5 jaj
>> 150g mąki
>> 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
>> 5 łyżek wody
>> 100g cukru
>> starta skórka z cytryny (niekoniecznie)
>>
>> Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto (aż zbieleją), dodać wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, porządnie
>> wymieszać. Na końcu dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.
> Po pierwsze: dziękuję za przepis
>
> Po drugie: Czy te gofry nie będą zbyt słodkie (to jest tylko pytanie, nie przypuszczenie)?
> Nie przepadam za słodkimi goframi.
>
> Po trzecie: prosiłbym o podanie ilości w szklankach, bo nie mam wagi ;).

Według mnie można dać mniej cukru. Ja daję zwykle 1/3 szklanki i nie są
zbyt słodkie jak dla mnie. 150g mąki to niecała szklanka, mniej więcej
3/4 szklanki.

Ewa
napisał/a: ~Marek" 2012-06-26 14:16

Użytkownik "medea" napisał w wiadomości news:jsc5li$jqa$1@news.icm.edu.pl...
> Według mnie można dać mniej cukru. Ja daję zwykle 1/3 szklanki i nie są zbyt słodkie jak dla mnie. 150g mąki to
> niecała szklanka, mniej więcej 3/4 szklanki.

Dziękuję Jak je zrobię i skonsumuję, to napiszę, czy trafiłaś w mój gust ;)

--
Pzdr.
Marek

napisał/a: ~Animka 2012-06-26 21:59
W dniu 2012-06-26 12:51, Marek pisze:
> Użytkownik "medea" napisał w wiadomości news:jsbteb$3bh$1@news.icm.edu.pl...
>> Proponuję w takim razie przepis na gofry biszkoptowe. Jak masz w dodatku dobrą gofrownicę, to na pewno wyjdą
>> kruchutkie, z tym że są dość kosztowne.
>>
>> 5 jaj
>> 150g mąki
>> 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
>> 5 łyżek wody
>> 100g cukru
>> starta skórka z cytryny (niekoniecznie)
>>
>> Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto (aż zbieleją), dodać wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, porządnie
>> wymieszać. Na końcu dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.
>
> Po pierwsze: dziękuję za przepis
>
> Po drugie: Czy te gofry nie będą zbyt słodkie (to jest tylko pytanie, nie przypuszczenie)?
> Nie przepadam za słodkimi goframi.
>
> Po trzecie: prosiłbym o podanie ilości w szklankach, bo nie mam wagi ;).

Nie musisz aż tyle gofrow robić.
Na 1 żółtko daje się 1 łyżkę mąki. Pianę się ubija.
Jeśli chodzi o proszek do pieczenia to uważaj, bo można sie zatruć. Ja
np. na całą dużą brytfankę ciasta z jabłkami daję proszku tyle co na
czubeczku łyżeczki.
Na początek zrób mniej gofrów, żeby się zorientować jakie "wyjdą".

Robilam gofry na drożdżach. Na proszku do pieczenia mi nie smakowały.
Teraz gofrownica leży już długo nie używana, bo nie chce mi sie narazie
gofrów robić.

--
animka
napisał/a: ~Ikselka 2012-06-27 10:27
Dnia Tue, 26 Jun 2012 12:51:53 +0200, Marek napisał(a):

> Po trzecie: prosiłbym o podanie ilości w szklankach, bo nie mam wagi ;).

Przelicznik obj. na gramy i wiele innych bardzo przydatnych informacji:
http://www.chefpaul.net/index/1/INFOcp/index.html

--
XL