Proszę_o_najprostszy_przepis_na_szparagi

napisał/a: ~Tom" 2012-03-31 17:32
Witam,

Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
i teraz nie mogę o niczym innym myśleć.

Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.

Pozdrawiam
Tomasz
napisał/a: ~czeremcha 2012-03-31 17:35
Jeśli białe - obrać obieraczką od główki do dołu, obciąć zbędne /
zdrewniałe/ końce, ugotować w wodzie osolonej i posłodzonej i jeść.

Tak najprościej.

Ania
napisał/a: ~czeremcha 2012-03-31 17:36
On 31 Mar, 17:35, czeremcha wrote:

> ugotować

Do nie znaczy - rozgotować. Wyjąć jeszcze lekko niedogotowane. Dojdą
poza garnkiem w mig.

Ania
napisał/a: ~K 2012-03-31 17:59
W dniu 2012-03-31 17:32, Tom pisze:
> Witam,
>
> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć.
>
> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
>
> Pozdrawiam
> Tomasz
>

jeszcze nie sezon na szparagi.

napisał/a: ~Tom" 2012-03-31 18:04
>> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
>> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
>> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć.
>>
>> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.

> jeszcze nie sezon na szparagi.

Były w sklepie. Może z importu, ale to nieważne.
Przypomniał mi się smak.

Pozdrawiam
Tomasz
napisał/a: ~K 2012-03-31 19:21
W dniu 2012-03-31 18:04, Tom pisze:
>>> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
>>> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
>>> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć.
>>>
>>> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
>
>> jeszcze nie sezon na szparagi.
>
> Były w sklepie. Może z importu, ale to nieważne.
> Przypomniał mi się smak.
>
> Pozdrawiam
> Tomasz

Wlasnie ważne podobnie jak z truskawkami pedzonymi na wodzie bez smaku.

Jak bedzie sezon na szparagi to zapytaj wuja google jak sie robi sos
beszamelowy i jak sie obiera szparagi.

Te z importu maja smak podobny do truskawek z importu czyli żaden.
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-31 19:57
Dnia Sat, 31 Mar 2012 19:21:06 +0200, K napisał(a):

> W dniu 2012-03-31 18:04, Tom pisze:
>>>> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
>>>> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
>>>> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć.
>>>>
>>>> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
>>
>>> jeszcze nie sezon na szparagi.
>>
>> Były w sklepie. Może z importu, ale to nieważne.
>> Przypomniał mi się smak.
>>
>> Pozdrawiam
>> Tomasz
>
> Wlasnie ważne podobnie jak z truskawkami pedzonymi na wodzie bez smaku.
>
> Jak bedzie sezon na szparagi to zapytaj wuja google jak sie robi sos
> beszamelowy i jak sie obiera szparagi.
>
> Te z importu maja smak podobny do truskawek z importu czyli żaden.

Dlaczego? - jeśli są np z Izraela lub Maroka, gruntowe, to smakują w
porządku. Bez smaku są szklarniowe warzywa.
--

XL wiosenna
napisał/a: ~Tom" 2012-03-31 20:06
> Jak bedzie sezon na szparagi to zapytaj wuja google jak sie robi sos
> beszamelowy i jak sie obiera szparagi.
Jaki sos beszamelowy? Ja prosiłem o jak najprostszy przepis.

Pozdrawiam
Tomasz
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-31 20:22
Dnia Sat, 31 Mar 2012 20:06:23 +0200, Tom napisał(a):

>> Jak bedzie sezon na szparagi to zapytaj wuja google jak sie robi sos
>> beszamelowy i jak sie obiera szparagi.
> Jaki sos beszamelowy? Ja prosiłem o jak najprostszy przepis.
>
> Pozdrawiam
> Tomasz

Obrać, ugotować w wodzie z solą i cukrem, polać masłem z bułką tartą
zrumienioną. Można ugotować na parze.
Ogólne zasady i parę przepisów:
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-kulinarne-praktyczne-porady/293-jak-przygotowac-szparagi-krok-po-kroku
--

XL wiosenna
napisał/a: ~Stokrotka" 2012-03-31 20:30
Dziwne , że tak wcześnie, zwykle są w maju .
Zielone są gożkawe, białe są lepsze.
Weź książkę kuharską i weź pszepis na szparagi z wody.
czyli ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru ,
ilości odczytasz w pszepisie (ważne), zwykle w środku pszepisu.
Po ugotowaniu i odcedzeniu polej masłem.

--
(tekst w nowej ortografi: óu, chh, rzż lub sz, -ii -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
napisał/a: ~Tom" 2012-03-31 21:10
> Obrać, ugotować w wodzie z solą i cukrem, polać masłem z bułką tartą
> zrumienioną. Można ugotować na parze.
> Ogólne zasady i parę przepisów:
> http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-kulinarne-praktyczne-porady/293-jak-przygotowac-szparagi-krok-po-kroku

Bardzo dziękuję.

Pozdrawiam
Tomasz
napisał/a: ~Tom" 2012-03-31 21:11
> Dziwne , że tak wcześnie, zwykle są w maju .
> Zielone są gożkawe, białe są lepsze.
> Weź książkę kuharską i weź pszepis na szparagi z wody.
> czyli ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru ,
> ilości odczytasz w pszepisie (ważne), zwykle w środku pszepisu.
> Po ugotowaniu i odcedzeniu polej masłem.

Dzięki.
Pozdrawiam
Tomasz