poszukuję_przepisu_na_szarlotkę_amerykańską

napisał/a: ~gość 2012-05-23 11:36
Witam,

Goszczę na tej grupie po raz pierwszy.
Gotuję od czasu do czasu, uwielbiam kuchnię hiszpańską, ale
dzisiaj szukam przepisu na "szarlotkę amerykańską" który widziałem
w jakimś kolorowym czasopiśmie około 10 lat temu.
Jedyna charakterystyczna rzecz, która może ułatwić odnalezienie
tego przepisu to fakt, że o ile się nie mylę, przepis polecał
Pan Kazimierz Kaczor. Zdaję sobie sprawę, że łatwo nie będzie,
ale spróbować warto bo była naprawdę pyszna.

Pozdrawiam,
zarafiq

--
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-05-23 12:14
Am 23.05.2012 11:36, schrieb zdzisiufiq.SKASUJ@gazeta.pl:
> Witam,
>
> Goszczę na tej grupie po raz pierwszy.
> Gotuję od czasu do czasu, uwielbiam kuchnię hiszpańską, ale
> dzisiaj szukam przepisu na "szarlotkę amerykańską" który widziałem
> w jakimś kolorowym czasopiśmie około 10 lat temu.
> Jedyna charakterystyczna rzecz, która może ułatwić odnalezienie
> tego przepisu to fakt, że o ile się nie mylę, przepis polecał
> Pan Kazimierz Kaczor. Zdaję sobie sprawę, że łatwo nie będzie,
> ale spróbować warto bo była naprawdę pyszna.
Cuś takiego?

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Amerykanska_szarlotka_Apple_Pie,,41753839,9495.html

Waldek


--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~ " 2012-05-23 12:42
Waldemar Krzok napisał(a):

> Cuś takiego?
>
> http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Amerykanska_szarlotka_Apple_Pie,,4
> 1753839,9495.html
>
> Waldek

Googlowałem już trochę. Ta której szukam miała jabłka na wierzchu,
posypane tylko kruszonką, jabłka nie były duszone w wodzie,
dodatkowo składnikiem była gałka muszkatułowa.

Jak nie znajdę dokładnie tego przepisu, o który mi chodzi to
skorzystam z powyższego - mam czas do soboty ;)

Pozdrawiam,
zarafiq

--
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-05-23 15:39
Am 23.05.2012 12:42, schrieb zdzisiufiq.WYTNIJ@gazeta.pl:
> Waldemar Krzok napisał(a):
>
>> Cuś takiego?
>>
>> http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Amerykanska_szarlotka_Apple_Pie,,4
>> 1753839,9495.html
>>
>> Waldek
>
> Googlowałem już trochę. Ta której szukam miała jabłka na wierzchu,
> posypane tylko kruszonką, jabłka nie były duszone w wodzie,
> dodatkowo składnikiem była gałka muszkatułowa.

Tu masz inny ukradziony przepis (z allrecipies.com) po amerykańsku. Jak
widać, ciasto jest tylko na dole, jabłka nie są gotowane, a na wierzchu
jest taka polewokruszonka. Na jabłka dałbym jeszcze trochę przypraw, w
każdym razie cynamon, zmielone goździki (mało!!), gałkę też można dać,
ale bez przesady. Oraz komentarz, gdzie jest wariacja na ten temat. Tam
jeszcze dodają (oprócz powyższych) ziele angielskie.

Mam nadzieję, że język oryginału jest jako tako zrozumiały.

Waldek

Ingredients

1 recipe pastry for a 9 inch double crust pie
1/2 cup unsalted butter
3 tablespoons all-purpose flour
1/4 cup water
1/2 cup white sugar
1/2 cup packed brown sugar
8 Granny Smith apples - peeled, cored and sliced

Directions

Preheat oven to 425 degrees F (220 degrees C). Melt the butter in a
saucepan. Stir in flour to form a paste. Add water, white sugar and
brown sugar, and bring to a boil. Reduce temperature and let simmer.
Place the bottom crust in your pan. Fill with apples, mounded
slightly. Cover with a lattice work crust. Gently pour the sugar and
butter liquid over the crust. Pour slowly so that it does not run off.
Bake 15 minutes in the preheated oven. Reduce the temperature to
350 degrees F (175 degrees C). Continue baking for 35 to 45 minutes,
until apples are soft.

Comment:

WONDERFUL PIE!!! I heeded other's warnings and suggestions on this one.
1. I baked the pie at 350 degreees for the entire time to minimize
scorching. 2. I added 2 tablespoons flour and 1 tablespoon cornstarch to
the syrup mixture. I also eliminated the water from the syrup mixture
which made the pie very thick and gel-like. I also added cinnamon,
cloves, allspice, and nutmeg to the syrup. 3. I mixed half of the syrup
with the apples themselves before putting in the pie crust. 4. The syrup
crystalizes very easily, so I made half of the syrup to mix in with the
apples. Then I was able to take my time making my lattice crust and
garnishes. Then, I mixed up the rest of the syrup and brushed it on the
top of the pie. 5. About 10 minutes before the pie was done (about 50
minutes had elapsed), I brushed the pie with a little milk and sprinkled
the top with sugar and cinnamon. 6. After making it again, I served it
warm. NOT A GOOD IDEA! It was very runny. The first time allowed it to
sit overnight and warmed it slightly in the microwave before serving.



--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~ " 2012-05-23 16:08
Waldemar Krzok napisał(a):

>
> Tu masz inny ukradziony przepis (z allrecipies.com) po amerykańsku. Jak
> widać, ciasto jest tylko na dole, jabłka nie są gotowane, a na wierzchu
[...]

Wielkie dzięki za wysiłek. To topienie masła i polewanie
nim jabłek by się zgadziało.

Spróbuję połączyć to co jest w tym przepisie ze strzępkami tego
oryginalnego, które mi się gdzieś z tyłu głowy kołaczą.

Pozdrawiam,
zarafiq

--
napisał/a: ~Goska 2012-05-27 13:19
Podaję przepis z książki "Od applepaja do zupy żółwiowej",dość zgodny z oczekiwaniami pytającego:
5-6 kwaskowych jabłek (ok. 1 kg)
5 łyżek masła
2/3 do 1 szklanki cukru
1/4 szklanki calvadosu (lub innej wódki z jabłek)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki
1 - 2 łyżki soku z cytryny
1 -2 łyżki drobnej bułki tartej
ciasto:
2 1/4 szklaki mąki
8 łyżek masła + 4 łyżki smalcu
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki zimnej wody
Makę i sól przesiać do miski. Na desce (stolnicy) posiekać masło i smalec na kawałki wielkości ziaren grochu. Dodać do mąki tłuszcz i całą wodę. Mieszać widelcem do czasu uformowania luźnej kuli.
2/3 ciasta umieścić na dużym kawałki pergaminu i przykryć drugim. Uklepać je na płaski krążek, rozwałkować na placek o średnicy 4-5 cm większej niż forma o średnicy 23 cm, która będzie użyta do pieczenia. Ściągnąć górny pergamin i włożyć do niej ciasto (brzeg powinien wystawać). Wyciągnąć dolny pergamin (niekoniecznie. Pozostałe ciasto rozwałkować w ten sam sposób (dopasować do wielkosci formy, bez nadmiaru).
Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki i wydrążyć. Każdą ćwiartkę rozciąć wzdłuż na 3 kawałki. W rondlu rozgrzać masło, wymieszać z cukrem i podgrzewać mieszając tak długo aż się roztopi, a cukier stanie się złotu. Dodać jabłka. Gotorać na średnim ogniu delikatnie mieszając, aż zmiękną (nie rozgotować). Wlać calvados do łyżki wazowej, ocieplić, zapalić i polać jabłka. Wymieszać cynamonu gałkę i mąkę.
Duży placek posypać bułką tartą, wyłożyć jabłkami, przesypując je mąką z cynamonem i gałką, skropić sokiem cytryny i oprószyć skórką.
Polać jabłka syropem pozostałym w rondlu. Przykryć mniejszym plackiem, zlepiając szczelnie brzegi i zrobić kilka otworów widelcem dla ujscia pary podczas pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni C) około 30 minut, aż ciasti będzie złotobrązowe.