Pomysł na sałatkę
napisał/a:
~medea
2012-08-10 20:03
W dniu 2012-08-10 14:33, Paulinka pisze:
>
> Co racja, to racja. Składniki dowolne, skład osobowy przyjęcia jest
> otwarty na nowe smaki.
> Niemniej nikt - podobnie jak ja nie robi sałatek imprezowych non stop,
> więc liczę na domowe, sprawdzone hity.
> W domu mam pierdyliard pomidorów koktajlowych, malinówek, mam sporo
> młodej cukinii żółtej, świeżych porów, ogórków gruntowych (zbiory taty).
Wykorzystując te składniki (poza cukinią), zrobiłabym taką sałatkę
grecką wzbogaconą tuńczykiem z puszki. Czyli pomidor, ogórki w kawałki,
do tego czarne oliwki, to wszystko na postrzępioną sałatę, dodać piórka
czerwonej cebuli, tuńczyka z puszki. Nie mieszać za bardzo tylko polać
winegretem albo sosem majonezowo-jogurtowym, nakładać dwoma łyżkami,
podawać z bagietką.
Możesz też zrobić włoskie bruschette - cukinię, pomidory, bakłażan i
trochę cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie (z solą, pieprzem i
bazylią), tak żeby odparować wodę z warzyw, ale żeby zachowały się mniej
więcej w postaci kostki. To nakładać na grzanki z bagietki. Na letnie
dni pychotka.
BTW To już rok minął! Ale ten czas leci. Mała już chodzi? Ucałowania od
cioć internetowych.
Ewa
>
> Co racja, to racja. Składniki dowolne, skład osobowy przyjęcia jest
> otwarty na nowe smaki.
> Niemniej nikt - podobnie jak ja nie robi sałatek imprezowych non stop,
> więc liczę na domowe, sprawdzone hity.
> W domu mam pierdyliard pomidorów koktajlowych, malinówek, mam sporo
> młodej cukinii żółtej, świeżych porów, ogórków gruntowych (zbiory taty).
Wykorzystując te składniki (poza cukinią), zrobiłabym taką sałatkę
grecką wzbogaconą tuńczykiem z puszki. Czyli pomidor, ogórki w kawałki,
do tego czarne oliwki, to wszystko na postrzępioną sałatę, dodać piórka
czerwonej cebuli, tuńczyka z puszki. Nie mieszać za bardzo tylko polać
winegretem albo sosem majonezowo-jogurtowym, nakładać dwoma łyżkami,
podawać z bagietką.
Możesz też zrobić włoskie bruschette - cukinię, pomidory, bakłażan i
trochę cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie (z solą, pieprzem i
bazylią), tak żeby odparować wodę z warzyw, ale żeby zachowały się mniej
więcej w postaci kostki. To nakładać na grzanki z bagietki. Na letnie
dni pychotka.
BTW To już rok minął! Ale ten czas leci. Mała już chodzi? Ucałowania od
cioć internetowych.
Ewa
napisał/a:
~medea
2012-08-10 20:04
W dniu 2012-08-10 18:57, Qrczak pisze:
>
> No i na koniec najbardziej ordynarna, najprostsza i zawsze znikająca
> tak zwana puszkowa:
> puszka fasolki czerwonej, puszka groszku, puszka kukurydzy plus
> czerwona (świeża) papryka. No i jakiś łączący tę konserwę cement, np.
> majonez.
Ja do tego zestawu dodaję zwykle jeszcze czerwoną cebulę w kostkę i
tuńczyka z puszki.
Ewa
>
> No i na koniec najbardziej ordynarna, najprostsza i zawsze znikająca
> tak zwana puszkowa:
> puszka fasolki czerwonej, puszka groszku, puszka kukurydzy plus
> czerwona (świeża) papryka. No i jakiś łączący tę konserwę cement, np.
> majonez.
Ja do tego zestawu dodaję zwykle jeszcze czerwoną cebulę w kostkę i
tuńczyka z puszki.
Ewa
napisał/a:
~medea
2012-08-10 20:05
W dniu 2012-08-10 20:04, medea pisze:
> W dniu 2012-08-10 18:57, Qrczak pisze:
>>
>> No i na koniec najbardziej ordynarna, najprostsza i zawsze znikająca
>> tak zwana puszkowa:
>> puszka fasolki czerwonej, puszka groszku, puszka kukurydzy plus
>> czerwona (świeża) papryka. No i jakiś łączący tę konserwę cement, np.
>> majonez.
>
> Ja do tego zestawu dodaję zwykle jeszcze czerwoną cebulę w kostkę i
> tuńczyka z puszki.
A! I ogórka - albo konserwowego albo kiszonego, zależy, jaki akurat jest
na stanie.
Ewa
> W dniu 2012-08-10 18:57, Qrczak pisze:
>>
>> No i na koniec najbardziej ordynarna, najprostsza i zawsze znikająca
>> tak zwana puszkowa:
>> puszka fasolki czerwonej, puszka groszku, puszka kukurydzy plus
>> czerwona (świeża) papryka. No i jakiś łączący tę konserwę cement, np.
>> majonez.
>
> Ja do tego zestawu dodaję zwykle jeszcze czerwoną cebulę w kostkę i
> tuńczyka z puszki.
A! I ogórka - albo konserwowego albo kiszonego, zależy, jaki akurat jest
na stanie.
Ewa
napisał/a:
~Kinga
2012-08-18 09:47
W dniu 2012-08-10 13:46, Paulinka pisze:
> Witam,
>
> Oklepane - wiem. Stron w necie na ten temat miliony, ale potrzebuje coś
> sprawdzonego. Niestety nie przez siebie, bo moja sałatkowa działalność
> ogranicza się do tradycyjnej jarzynowej, z tuńczykiem i z pieczarkami.
> Młoda kończy dzisiaj roczek, jutro mini przyjęcie z tej okazji.
> Chciałabym oprócz kawy i tortu, podać jakąś smaczną sałatkę.
> Ogólnie impreza ma się odbyć w godzinach mocno popołudniowych, więc
> raczej na stole pojawia się 'przegryzki'.
>
>
> Paulinka
Ja polecam sałatkę z wędzonym kurczakiem i ananasem. Jest pyszna i
myślę, że każdemu posmakuje.
składniki:
wędzony kurczak (są dostępne nogi w sklepach)
ananas z puszki
kukurydza
kapusta pekińska
majonez
ogórek kiszony
Wszystko siekamy i mieszamy z majonezem.
Na przegryzkę świetne są również śliwki w boczku zapiekane w piekarniku.
Możesz również przygotować taką lekką nietypową sałatę.
Oto przepis z mojego bloga. Zaręczam że jest pyszna
http://www.prosteprzepisykulinarne.com/2012/05/salatka-z-winogronem-serem-lazur-i.html
--
Zapraszam na blog kulinarny http://www.ProstePrzepisyKulinarne.com
> Witam,
>
> Oklepane - wiem. Stron w necie na ten temat miliony, ale potrzebuje coś
> sprawdzonego. Niestety nie przez siebie, bo moja sałatkowa działalność
> ogranicza się do tradycyjnej jarzynowej, z tuńczykiem i z pieczarkami.
> Młoda kończy dzisiaj roczek, jutro mini przyjęcie z tej okazji.
> Chciałabym oprócz kawy i tortu, podać jakąś smaczną sałatkę.
> Ogólnie impreza ma się odbyć w godzinach mocno popołudniowych, więc
> raczej na stole pojawia się 'przegryzki'.
>
>
> Paulinka
Ja polecam sałatkę z wędzonym kurczakiem i ananasem. Jest pyszna i
myślę, że każdemu posmakuje.
składniki:
wędzony kurczak (są dostępne nogi w sklepach)
ananas z puszki
kukurydza
kapusta pekińska
majonez
ogórek kiszony
Wszystko siekamy i mieszamy z majonezem.
Na przegryzkę świetne są również śliwki w boczku zapiekane w piekarniku.
Możesz również przygotować taką lekką nietypową sałatę.
Oto przepis z mojego bloga. Zaręczam że jest pyszna
http://www.prosteprzepisykulinarne.com/2012/05/salatka-z-winogronem-serem-lazur-i.html
--
Zapraszam na blog kulinarny http://www.ProstePrzepisyKulinarne.com
napisał/a:
~maksjanka
2012-08-18 13:03
W dniu 2012-08-18 09:47, Kinga pisze:
> Ja polecam sałatkę z wędzonym kurczakiem i ananasem. Jest pyszna i
> myślę, że każdemu posmakuje.
> składniki:
> wędzony kurczak (są dostępne nogi w sklepach)
> ananas z puszki
jak kurczak i ananas:
-pierś z kurczaka przyprawiona delikatnie (sól, pieprz, ewentualnie
przyprawa do kurczaka, ale ostrożnie:)- albo pieczemy i kroimy w kostkę,
albo kroimy w kostkę i obsmażamy
- makaron dowolny, raczej nie wstążki ;)ostatnio dałam taki z lidla
kolorowy , bo miałam- ponoć się podobał
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-D07D8AA3-8448664A/lidl_pl/hs.xsl/index_27555.htm
- ananas z puszki w kostkę
-kukurydza
mieszamy i dajemy majonez, nic więcej
sprawdzone wieloletnio:)
> Ja polecam sałatkę z wędzonym kurczakiem i ananasem. Jest pyszna i
> myślę, że każdemu posmakuje.
> składniki:
> wędzony kurczak (są dostępne nogi w sklepach)
> ananas z puszki
jak kurczak i ananas:
-pierś z kurczaka przyprawiona delikatnie (sól, pieprz, ewentualnie
przyprawa do kurczaka, ale ostrożnie:)- albo pieczemy i kroimy w kostkę,
albo kroimy w kostkę i obsmażamy
- makaron dowolny, raczej nie wstążki ;)ostatnio dałam taki z lidla
kolorowy , bo miałam- ponoć się podobał
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-D07D8AA3-8448664A/lidl_pl/hs.xsl/index_27555.htm
- ananas z puszki w kostkę
-kukurydza
mieszamy i dajemy majonez, nic więcej
sprawdzone wieloletnio:)