Piórka, czy półplasterki?
napisał/a:
~wolim
2012-08-23 12:53
Witam.
Czy są jakieś ogólne zasady, do jakich potraw cebulę należy kroić w
piórka, a do jakich w półplasterki?
Np. mi piórka pasują bardziej do duszonej karkówki, ale już do bitek
dałbym półplasterki.
To jest tylko kwestia gustu, upodobań, czy może są jakieś bardziej
"oficjalne wytyczne"?
Pozdrawiam,
MW
Czy są jakieś ogólne zasady, do jakich potraw cebulę należy kroić w
piórka, a do jakich w półplasterki?
Np. mi piórka pasują bardziej do duszonej karkówki, ale już do bitek
dałbym półplasterki.
To jest tylko kwestia gustu, upodobań, czy może są jakieś bardziej
"oficjalne wytyczne"?
Pozdrawiam,
MW
napisał/a:
~Mateusz V
2012-08-23 13:14
Pozornie nie na temat:
Kiedyś w TV jakiś kiper - zdobywca jakichś międzynarodowych nagród w
zawodach kiperskich powiedział a potem, słyszałem to samo od znanych
kucharzy w TV, że teraz już nie ma reguł do czego podawać białe, a do
czego czerwone wino czy koniak. Jeśli komuś smakują śledzie w oleju
popijane Whisky to jego sprawa. Każdy ma inny smak :)
Pomimo tego założę się, że na oficjalnych przyjęciach jeszcze panują
konwenanse.
--
pzdr
Mateusz V
Kiedyś w TV jakiś kiper - zdobywca jakichś międzynarodowych nagród w
zawodach kiperskich powiedział a potem, słyszałem to samo od znanych
kucharzy w TV, że teraz już nie ma reguł do czego podawać białe, a do
czego czerwone wino czy koniak. Jeśli komuś smakują śledzie w oleju
popijane Whisky to jego sprawa. Każdy ma inny smak :)
Pomimo tego założę się, że na oficjalnych przyjęciach jeszcze panują
konwenanse.
--
pzdr
Mateusz V
napisał/a:
~maksjanka
2012-08-23 21:24
W dniu 2012-08-23 13:14, Mateusz V pisze:
> Pozornie nie na temat:
> Kiedyś w TV jakiś kiper - zdobywca jakichś międzynarodowych nagród w
> zawodach kiperskich powiedział a potem, słyszałem to samo od znanych
> kucharzy w TV, że teraz już nie ma reguł do czego podawać białe, a do
> czego czerwone wino czy koniak.
Też słyszałam z niejednego źródła
Dla mnie hitem była jedna właścicielka restauracji, która podchodziła i
typowała: pani "czerwone wytrawne takie i takie", pan "białe półwytrawne
wytrawne takie i takie"... A że to był sezon i tak zapomniała nam je
zapodać, więc trudno ocenić jej typy :D
> Pomimo tego założę się, że na oficjalnych przyjęciach jeszcze panują
> konwenanse.
>
A co to są oficjalne przyjęcia?
jak bywam na "przyjęciach", zawsze stoją butle tego i tego, ewentualnie
nalewacze pytają, jakie sobie życzę :)
ja lubię różowe półwytrawne, więc mają ze mną problem ;)
> Pozornie nie na temat:
> Kiedyś w TV jakiś kiper - zdobywca jakichś międzynarodowych nagród w
> zawodach kiperskich powiedział a potem, słyszałem to samo od znanych
> kucharzy w TV, że teraz już nie ma reguł do czego podawać białe, a do
> czego czerwone wino czy koniak.
Też słyszałam z niejednego źródła
Dla mnie hitem była jedna właścicielka restauracji, która podchodziła i
typowała: pani "czerwone wytrawne takie i takie", pan "białe półwytrawne
wytrawne takie i takie"... A że to był sezon i tak zapomniała nam je
zapodać, więc trudno ocenić jej typy :D
> Pomimo tego założę się, że na oficjalnych przyjęciach jeszcze panują
> konwenanse.
>
A co to są oficjalne przyjęcia?
jak bywam na "przyjęciach", zawsze stoją butle tego i tego, ewentualnie
nalewacze pytają, jakie sobie życzę :)
ja lubię różowe półwytrawne, więc mają ze mną problem ;)