Opalana cebulka

napisał/a: ~XL 2011-12-16 19:38
Dnia Fri, 16 Dec 2011 11:37:43 +0100, Andy Niwiński napisał(a):

> "Bbjk" schrieb im Newsbeitrag
> news:jcf1ks$rhn$1@inews.gazeta.pl...
>>W dniu 2011-12-16 09:59, Robson pisze:
>>
>>> Nad gazem śmierdzi, lepszy byłby palnik spirytusowy. oczywiście na
>>> czysty spirytus, nie na denaturat.
>>
>> Nic nie śmierdzi, używam palnika gazowego do Creme Brulee i nie ma
>> nijakiego smrodu, a karmelizuje świetnie.
>
> I zasilasz palniczek do karmelizowania z sieci miejskiej?

Się miałam spytać...
--
XL
napisał/a: ~XL 2011-12-16 19:38
Dnia Fri, 16 Dec 2011 11:47:20 +0100, Bbjk napisał(a):

> W dniu 2011-12-16 11:37, Andy Niwiński pisze:
>
>>>> Nad gazem śmierdzi, lepszy byłby palnik spirytusowy. oczywiście na
>>>> czysty spirytus, nie na denaturat.
>>>
>>> Nic nie śmierdzi, używam palnika gazowego do Creme Brulee i nie ma
>>> nijakiego smrodu, a karmelizuje świetnie.
>>
>> I zasilasz palniczek do karmelizowania z sieci miejskiej?
>
> NocoTy, to tzw. gaz do zapalniczek. Taki palniczek jest świetny do
> karmelizowania wszystkiego, co trzeba skarmelizować, cebuli też, jak sądzę.

Czyli nie nad gazem sieciowym - a to wielka różnica.
--
XL
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2011-12-16 21:08
XL wrote:

> Dnia Fri, 16 Dec 2011 11:37:43 +0100, Andy Niwiński napisał(a):
>
>> "Bbjk" schrieb im Newsbeitrag
>> news:jcf1ks$rhn$1@inews.gazeta.pl...
>>>W dniu 2011-12-16 09:59, Robson pisze:
>>>
>>>> Nad gazem śmierdzi, lepszy byłby palnik spirytusowy. oczywiście na
>>>> czysty spirytus, nie na denaturat.
>>>
>>> Nic nie śmierdzi, używam palnika gazowego do Creme Brulee i nie ma
>>> nijakiego smrodu, a karmelizuje świetnie.
>>
>> I zasilasz palniczek do karmelizowania z sieci miejskiej?
>
> Się miałam spytać...

Merkaptany z sieci miejskiej lub dużej butli LPG spalają się i spalone nie
śmierdzą zbytnio. Ale jak komuś przeszkadza...
Mimo to patelnia najlepsza. Palnikiem do creme brulee też się fajnie cebulki
podpala.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~Dariusz_K._Ładziak 2011-12-17 14:22
Użytkownik Waldemar Krzok napisał:
> XL wrote:
>
>> Dnia Fri, 16 Dec 2011 11:37:43 +0100, Andy Niwiński napisał(a):
>>
>>> "Bbjk" schrieb im Newsbeitrag
>>> news:jcf1ks$rhn$1@inews.gazeta.pl...
>>>> W dniu 2011-12-16 09:59, Robson pisze:
>>>>
>>>>> Nad gazem śmierdzi, lepszy byłby palnik spirytusowy. oczywiście na
>>>>> czysty spirytus, nie na denaturat.
>>>>
>>>> Nic nie śmierdzi, używam palnika gazowego do Creme Brulee i nie ma
>>>> nijakiego smrodu, a karmelizuje świetnie.
>>>
>>> I zasilasz palniczek do karmelizowania z sieci miejskiej?
>>
>> Się miałam spytać...
>
> Merkaptany z sieci miejskiej lub dużej butli LPG spalają się i spalone nie
> śmierdzą zbytnio. Ale jak komuś przeszkadza...

Niby się spalają ale nie tak do końca - właśnie obecność wilgotnego
wsadu (cebula) wewnątrz strefy płomienia powoduje niecałkowite ich
wypalenie i przenikanie resztek do rzeczonej cebuli...

Naprawdę jest różnica.

--
Darek