Obieranie pieczarek

napisał/a: ~Krzysztof Tabaczyński" 2012-04-07 08:55
Cześć!

Czy pieczarki trzeba obierać?

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

napisał/a: ~tomjas 2012-04-07 09:20
On Sat, 7 Apr 2012 08:55:25 +0200, Krzysztof Tabaczynski wrote:
> Cze?ae!
>
> Czy pieczarki trzeba obieraae?
>
Ja nie obieram młodych. Przez młode rozumiem takie, w których kapelusz
jest jeszcze "zamknięty", tzn. nie widać blaszek. Obiera się stare, ale
starych ja nie używam bo mi śmierdzą:)
napisał/a: ~masti 2012-04-07 14:12
Dnia pięknego Sat, 07 Apr 2012 08:55:25 +0200 osobnik zwany Krzysztof
Tabaczynski wystukał:

> Cze?ae!
>
> Czy pieczarki trzeba obieraae?
>
nie. Nigdy nie obieram



--
mst gazeta pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
napisał/a: ~Stokrotka" 2012-04-08 22:03

> Czy pieczarki trzeba obierać?
Taak, ale to nie te święta.

--
(tekst w nowej ortografi: óu, chh, rzż lub sz, -ii -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
napisał/a: ~Kinga_Kręciwilk 2012-04-08 22:22
W dniu 2012-04-08 22:03, Stokrotka pisze:
>
>> Czy pieczarki trzeba obierać?
> Taak, ale to nie te święta.
>
Ja uważam, że pieczarek młodych nie trzeba obierać. Są jędrne i skórkę
mają miękką, ale jeśli są już nie pierwsze świeżości to można to zrobić,
ponieważ skórka staje się twardsza, i łykowata.
Warto pamiętać by dokładnie oczyścić pieczarki z wszelkiego piasku i
ziemi. Nie będzie nam chrupało pod zębami. :)

--
Zapraszam na blog kulinarny http://www.ProstePrzepisyKulinarne.com
napisał/a: ~Nixe 2012-04-09 10:30
W dniu 2012-04-08 22:03, Stokrotka pisze:

>> Czy pieczarki trzeba obierać?

> Taak, ale to nie te święta.

???

N.
napisał/a: ~serwessa" 2012-04-09 11:10

Użytkownik "Stokrotka" napisał w wiadomości
>
>> Czy pieczarki trzeba obierać?
> Taak, ale to nie te święta.
>

a jakie są święta pieczarkowe? W którymś z programow śniadaniowych tv
ostatnio Gessler polecała jajka nadziewane farszem, m.in. właśnie ze
zmielonymi pieczarkami czy innymi grzybami na wielkanocny stół.

P.S. ja nie obieram, jak są ładne, tylko myje.
napisał/a: ~Stokrotka" 2012-04-09 20:02


> a jakie są święta pieczarkowe? W którymś z programow śniadaniowych tv
> ostatnio Gessler polecała jajka nadziewane farszem, m.in. właśnie ze
> zmielonymi pieczarkami czy innymi grzybami na wielkanocny stół.

Nie lubię nadziewanego jaja.
jest zbyt pracowite, a wersji "w skorupce" dodatkowo niezdrowe.
Pieczarki to zastępnik borowika do uszek, jak ktoś nie ma suszu.

--
(tekst w nowej ortografi: óu, chh, rzż lub sz, -ii -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/


napisał/a: ~Ikselka 2012-04-09 21:54
Dnia Mon, 9 Apr 2012 20:02:59 +0200, Stokrotka napisał(a):

> Nie lubię nadziewanego jaja.
> jest zbyt pracowite,

Nie zauważyłam

> a wersji "w skorupce" dodatkowo niezdrowe.

???
--

XL wiosenna
napisał/a: ~Stokrotka" 2012-04-09 22:31

>> Nie lubię nadziewanego jaja.....
>> a wersji "w skorupce" dodatkowo niezdrowe.
>
> ???

Na skorupce może być salmonella,
skorupka może zranić jelito,
a obsmażanie samo z siebie jest niezdrowe.

--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: óu, chh, rzż lub
sz, -ii -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
napisał/a: ~Ikselka 2012-04-09 22:40
Dnia Mon, 9 Apr 2012 22:31:17 +0200, Stokrotka napisał(a):

> Na skorupce może być salmonella,

JAK Ty sobie wyobrażasz te nadziewane jajka? - na surowo?
3333-)


> skorupka może zranić jelito,

A po co ją jeść? - to po pierwsze.
Po drugie - mały kawałek skorupki w żołądku się rozpuści, nie ma szans
dotrzeć do jelit.


> a obsmażanie samo z siebie jest niezdrowe.

3333-)
--

XL wiosenna
napisał/a: ~Stokrotka" 2012-04-09 22:54

>> Na skorupce może być salmonella,
>
> JAK Ty sobie wyobrażasz te nadziewane jajka? - na surowo?
> 3333-)
Nawet po ugotowaniu zostają formy pszetrwalnikowe bakteri,
a takie jajo robi się dłużej i jest większy kontkt ze skorupką
niż zwykłaego gotowanego.


>> skorupka może zranić jelito,
> A po co ją jeść? - to po pierwsze.
Nie da się idealnie oddzielić skorupki od nadzienia.

> Po drugie - mały kawałek skorupki w żołądku się rozpuści,
>nie ma szans dotrzeć do jelit.

Musiała bym mieć wielką niestrawność,
żeby ta skorupka leżała w żoładku tak długo
by się rozpuściła.

W occie rozpuszcza się kilka dni - robiłam doświadczenie w dzieciństwie, by
pszepchać jajo pszez szyjkę butelki.




--
(tekst w nowej ortografi: óu, chh, rzż lub sz, -ii -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/