NASZE PRZEPISY KULINARNE DLA MALUCHA

napisał/a: Klusia 2009-01-21 16:19
Pochwalcie się drogie mamy co dobrego robicie do jedzonka swoim dzieciom.

Temat na pewno się przyda zwłaszcza tym mamom, które (tak jak ja) mają małe doświadczenie w żywieniu dzieci. Zapraszam do dyskusji

[ Dodano: 2009-01-23, 16:43 ]
Widzę że nie ma chętnych....
to może ja na początek:

zupki nadają się dla dzieci od 6 miesiąca życia

Rosołek na lanych kluseczkach:

- ok 50g piersi z kurczaka lub indyka
- 1 mloda marchewka
- niewielki korzeń pietruszki
- część bulwowa selera
- łyżeczka masła

wszystko gotujemy aż zmięknie

Lane kluseczki:
- 1 żółtko
- trochę wody
- mąka do zagęszczenia ok 2 łyżki

wszystko mieszamy.

Kluseczki wlewamy podczas wrzenia rosołku.
Chwilę gotujemy. Całość miksujemy i gotowe


Zupka warzywna z kaszą manną:

- 1 niewielki ziemniak
- 1 marchewka
- niewielka część brokuła może być burak zamiast tego albo inne warzywo w zależności od naszych upodobań
- pietruszka (część zielona) do smaku
- łyżeczka kukurydzy z puszki
- łyżka kaszy manny
- niewielka część kurczaka, cielęciny lub indyka

całość gotujemy aż zmięknie, na koniec miksujemy.


Smacznego Bobaski >
napisał/a: Kasia248 2009-01-27 10:41
Kluszeczka, Klusia mozesz juz dorzucac bazylie majeranek ziolka...zeby troszke zupki nabraly smaczku...

a ja memu dziecku daje to co my jemy...a wczesniej to byly warzywne papki
teraz jego przysmakiem sa kluski slaskie:))
napisał/a: MonikaDaria 2009-01-27 10:47
Jeszcze do przepisów musicie dopisać od jakiego wieku można podawać ;)
napisał/a: Klusia 2009-01-27 12:51
Kasiulek napisal(a):Klusia mozesz juz dorzucac bazylie majeranek ziolka...zeby troszke zupki nabraly smaczku...


wspaniale, myślałam,że do 8-9 miesiąca nie mogę dodać nic prócz pietruszki i koperku, a tu proszę, fantastycznie!
dzięki Kasiula

a macie jakieś pomysły na cielęcinkę?
czy mogę podać dziecku pulpeta np z mięsa indyczego? (oczywiscie zmiksowanego)
napisał/a: Kasia248 2009-01-27 13:30
Kluszeczka, ja juz bazylie i inne ziolka dawalam chyba w 5 tylko stopniowo...

a pulpeciki jak najbardziej mozesz zrobic...czemu nie:))
napisał/a: MonikaDaria 2009-01-27 13:51
Taka mała podpowiedź co kiedy można ;) Oczywiście nie ma wszystkich np Dyni którą można dawać od 4-5 miesiąca, ale może komuś się przyda ściąga ;)
napisał/a: nika81 2009-01-27 13:57
Moniś, dobra robota
Mój Kuba jadł dużo wcześniej np. kapuste, kukurydzę, ogórki, mandarynke, cytrynę
napisał/a: MonikaDaria 2009-01-27 14:03
Ja Oli też większość dawałam miesiąc wcześniej, no ale teraz jest tyle dzieci alergików że nalezy jednak uważać bardzo
napisał/a: Kagimka 2009-02-26 23:32
Pulpety z indyka w sosie bialym( od kiedy dziecko moze jesc jajko)od 9 miesiaca?

-mielone miesko z indyka
-jajko
-kleik ryzowy lub kaszka kukurydziana lub bulka tarta
-marchewka
-pietruszka
-seler
ziola..listek laurowy.ziele angielski,pietruszka zielona co kto lubi ,koperek?

Ulepic pulpeciki z miesa iwrzucic tyle ile potrzeba ( zazwyczaj 2) na wrzaca wode( ( reszte zamrozic owijajac kazdy pulpecik folia)i gotowac z ziolkami.pokroic warzywka i dodac.odparowac nadmiar wody i zagescic jogurtem naturlanym.\

Jesli nie moze jesc dzidzia jajka to wrzucic miesko mielone i zrobic taka papke:)

podawac z ryzem./makaronem./ziemniakami:)

NIc trudnego w sumie a moj James wcinal az mu zie uszy trzesly:)

smacznego
napisał/a: Klusia 2009-02-27 12:54
Kagimka, bardzo fajny ten przepis, jestem zaskoczona że dodajesz do tego jogurt, nie pomyślałaby, że może pasować ale super się komponuje

ja pulpety robię tak:

PUPLECIKI Z INDYKA Z RYŻEM I MARCHEWKĄ (od 7 miesiąca)
- mięso mielone z indyka
- 1 żółtko
- szczypta majeranku
- bułka tarta
- niewielka ilość cebuli


lepimy pupleciki najlepiej dwa, wrzucamy do wody z łyżeczką masła i gotujemy.
Odsączamy je, a na wywarze gotujemy marchewkę i ryż.
Całość po odparowaniu odpowiedniej ilości wody miksujemy z puplpetami.
Można też dodać zieloną natkę pietruszki albo koperek do smaku.

SMACZNEGO
napisał/a: mnpszmer 2009-02-27 14:06
Ja na samym początku robiłam jedzonko na parze bo jest ponoć zdrowsze.Miałam taki specjalny robot kuchenny w którym się gotowało na parze jedzonko, a potem się to wszystko w tym miksowało.Było to bardzo praktyczne i nie brudziło się tyle rzeczy tylko w jednym pojemniczku za jednym zamachem-polecam!!!A teraz to moja niunia je już wszystko i dziś robię jej zupkę buraczkową i lekko zgniatam widelcem tak na małe kawałeczki i jak nie wkładam mięska tak jak dziś to dodaję troszkę masełka.

[ Dodano: 2009-02-27, 14:16 ]
A co do pulpecików to też robiłę:

Do mięska dodaje jajko, troszkę startej cebulki i ugotowanego ryżu.Lepię kuleczki.W tym czasie gotuję wodę z pomidorkami bez skórki dodaję pulpeciki i jak już były miękkie wkładałam troszkę przecieru pomidorowego.Na sam koniec wlewam troszkę wywaru do miseczki gniotę z pulpetem i wkładałm ryż.Moja córcia to uwielbia:)

A tak w ogóle to robię jej przeróżne rzeczy i staram się żeby za często potrawy się nie powtarzały.Moja Mała na szczęście nie ma alergii więc mogę kombinować sobie
napisał/a: Klusia 2009-09-11 11:12
KLUSECZKI Z SERKA Z OWOCAMI:

- 1 duży Danio albo inny serek homogenizowany, najlepiej waniliowy
- 1 żółtko
- mąka /wg potrzeby - ok 3 łyżki
- 1 łyżka wody

serek mieszamy z żółtkiem, wodą i zagęszczamy mąką tak aby dużą łyżką móc nabrać serową masę na czubek oddzielić kluseczkę. Takie kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Kluseczki podajemy z musem - np z jabłuszka.
Smacznego!