NASZE PRZEPISY KULINARNE DLA MALUCHA
napisał/a:
Klusia
2009-01-21 16:19
Pochwalcie się drogie mamy co dobrego robicie do jedzonka swoim dzieciom.
Temat na pewno się przyda zwłaszcza tym mamom, które (tak jak ja) mają małe doświadczenie w żywieniu dzieci. Zapraszam do dyskusji
[ Dodano: 2009-01-23, 16:43 ]
Widzę że nie ma chętnych....
to może ja na początek:
zupki nadają się dla dzieci od 6 miesiąca życia
Rosołek na lanych kluseczkach:
- ok 50g piersi z kurczaka lub indyka
- 1 mloda marchewka
- niewielki korzeń pietruszki
- część bulwowa selera
- łyżeczka masła
wszystko gotujemy aż zmięknie
Lane kluseczki:
- 1 żółtko
- trochę wody
- mąka do zagęszczenia ok 2 łyżki
wszystko mieszamy.
Kluseczki wlewamy podczas wrzenia rosołku.
Chwilę gotujemy. Całość miksujemy i gotowe
Zupka warzywna z kaszą manną:
- 1 niewielki ziemniak
- 1 marchewka
- niewielka część brokuła może być burak zamiast tego albo inne warzywo w zależności od naszych upodobań
- pietruszka (część zielona) do smaku
- łyżeczka kukurydzy z puszki
- łyżka kaszy manny
- niewielka część kurczaka, cielęciny lub indyka
całość gotujemy aż zmięknie, na koniec miksujemy.
Smacznego Bobaski >
Temat na pewno się przyda zwłaszcza tym mamom, które (tak jak ja) mają małe doświadczenie w żywieniu dzieci. Zapraszam do dyskusji
[ Dodano: 2009-01-23, 16:43 ]
Widzę że nie ma chętnych....
to może ja na początek:
zupki nadają się dla dzieci od 6 miesiąca życia
Rosołek na lanych kluseczkach:
- ok 50g piersi z kurczaka lub indyka
- 1 mloda marchewka
- niewielki korzeń pietruszki
- część bulwowa selera
- łyżeczka masła
wszystko gotujemy aż zmięknie
Lane kluseczki:
- 1 żółtko
- trochę wody
- mąka do zagęszczenia ok 2 łyżki
wszystko mieszamy.
Kluseczki wlewamy podczas wrzenia rosołku.
Chwilę gotujemy. Całość miksujemy i gotowe
Zupka warzywna z kaszą manną:
- 1 niewielki ziemniak
- 1 marchewka
- niewielka część brokuła może być burak zamiast tego albo inne warzywo w zależności od naszych upodobań
- pietruszka (część zielona) do smaku
- łyżeczka kukurydzy z puszki
- łyżka kaszy manny
- niewielka część kurczaka, cielęciny lub indyka
całość gotujemy aż zmięknie, na koniec miksujemy.
Smacznego Bobaski >
napisał/a:
Kasia248
2009-01-27 10:41
Kluszeczka, Klusia mozesz juz dorzucac bazylie majeranek ziolka...zeby troszke zupki nabraly smaczku...
a ja memu dziecku daje to co my jemy...a wczesniej to byly warzywne papki
teraz jego przysmakiem sa kluski slaskie:))
a ja memu dziecku daje to co my jemy...a wczesniej to byly warzywne papki
teraz jego przysmakiem sa kluski slaskie:))
napisał/a:
MonikaDaria
2009-01-27 10:47
Jeszcze do przepisów musicie dopisać od jakiego wieku można podawać ;)
napisał/a:
Klusia
2009-01-27 12:51
wspaniale, myślałam,że do 8-9 miesiąca nie mogę dodać nic prócz pietruszki i koperku, a tu proszę, fantastycznie!
dzięki Kasiula
a macie jakieś pomysły na cielęcinkę?
czy mogę podać dziecku pulpeta np z mięsa indyczego? (oczywiscie zmiksowanego)
napisał/a:
Kasia248
2009-01-27 13:30
Kluszeczka, ja juz bazylie i inne ziolka dawalam chyba w 5 tylko stopniowo...
a pulpeciki jak najbardziej mozesz zrobic...czemu nie:))
a pulpeciki jak najbardziej mozesz zrobic...czemu nie:))
napisał/a:
MonikaDaria
2009-01-27 13:51
Taka mała podpowiedź co kiedy można ;) Oczywiście nie ma wszystkich np Dyni którą można dawać od 4-5 miesiąca, ale może komuś się przyda ściąga ;)
napisał/a:
nika81
2009-01-27 13:57
Moniś, dobra robota
Mój Kuba jadł dużo wcześniej np. kapuste, kukurydzę, ogórki, mandarynke, cytrynę
Mój Kuba jadł dużo wcześniej np. kapuste, kukurydzę, ogórki, mandarynke, cytrynę
napisał/a:
MonikaDaria
2009-01-27 14:03
Ja Oli też większość dawałam miesiąc wcześniej, no ale teraz jest tyle dzieci alergików że nalezy jednak uważać bardzo
napisał/a:
Kagimka
2009-02-26 23:32
Pulpety z indyka w sosie bialym( od kiedy dziecko moze jesc jajko)od 9 miesiaca?
-mielone miesko z indyka
-jajko
-kleik ryzowy lub kaszka kukurydziana lub bulka tarta
-marchewka
-pietruszka
-seler
ziola..listek laurowy.ziele angielski,pietruszka zielona co kto lubi ,koperek?
Ulepic pulpeciki z miesa iwrzucic tyle ile potrzeba ( zazwyczaj 2) na wrzaca wode( ( reszte zamrozic owijajac kazdy pulpecik folia)i gotowac z ziolkami.pokroic warzywka i dodac.odparowac nadmiar wody i zagescic jogurtem naturlanym.\
Jesli nie moze jesc dzidzia jajka to wrzucic miesko mielone i zrobic taka papke:)
podawac z ryzem./makaronem./ziemniakami:)
NIc trudnego w sumie a moj James wcinal az mu zie uszy trzesly:)
smacznego
-mielone miesko z indyka
-jajko
-kleik ryzowy lub kaszka kukurydziana lub bulka tarta
-marchewka
-pietruszka
-seler
ziola..listek laurowy.ziele angielski,pietruszka zielona co kto lubi ,koperek?
Ulepic pulpeciki z miesa iwrzucic tyle ile potrzeba ( zazwyczaj 2) na wrzaca wode( ( reszte zamrozic owijajac kazdy pulpecik folia)i gotowac z ziolkami.pokroic warzywka i dodac.odparowac nadmiar wody i zagescic jogurtem naturlanym.\
Jesli nie moze jesc dzidzia jajka to wrzucic miesko mielone i zrobic taka papke:)
podawac z ryzem./makaronem./ziemniakami:)
NIc trudnego w sumie a moj James wcinal az mu zie uszy trzesly:)
smacznego
napisał/a:
Klusia
2009-02-27 12:54
Kagimka, bardzo fajny ten przepis, jestem zaskoczona że dodajesz do tego jogurt, nie pomyślałaby, że może pasować ale super się komponuje
ja pulpety robię tak:
PUPLECIKI Z INDYKA Z RYŻEM I MARCHEWKĄ (od 7 miesiąca)
- mięso mielone z indyka
- 1 żółtko
- szczypta majeranku
- bułka tarta
- niewielka ilość cebuli
lepimy pupleciki najlepiej dwa, wrzucamy do wody z łyżeczką masła i gotujemy.
Odsączamy je, a na wywarze gotujemy marchewkę i ryż.
Całość po odparowaniu odpowiedniej ilości wody miksujemy z puplpetami.
Można też dodać zieloną natkę pietruszki albo koperek do smaku.
SMACZNEGO
ja pulpety robię tak:
PUPLECIKI Z INDYKA Z RYŻEM I MARCHEWKĄ (od 7 miesiąca)
- mięso mielone z indyka
- 1 żółtko
- szczypta majeranku
- bułka tarta
- niewielka ilość cebuli
lepimy pupleciki najlepiej dwa, wrzucamy do wody z łyżeczką masła i gotujemy.
Odsączamy je, a na wywarze gotujemy marchewkę i ryż.
Całość po odparowaniu odpowiedniej ilości wody miksujemy z puplpetami.
Można też dodać zieloną natkę pietruszki albo koperek do smaku.
SMACZNEGO
napisał/a:
mnpszmer
2009-02-27 14:06
Ja na samym początku robiłam jedzonko na parze bo jest ponoć zdrowsze.Miałam taki specjalny robot kuchenny w którym się gotowało na parze jedzonko, a potem się to wszystko w tym miksowało.Było to bardzo praktyczne i nie brudziło się tyle rzeczy tylko w jednym pojemniczku za jednym zamachem-polecam!!!A teraz to moja niunia je już wszystko i dziś robię jej zupkę buraczkową i lekko zgniatam widelcem tak na małe kawałeczki i jak nie wkładam mięska tak jak dziś to dodaję troszkę masełka.
[ Dodano: 2009-02-27, 14:16 ]
A co do pulpecików to też robiłę:
Do mięska dodaje jajko, troszkę startej cebulki i ugotowanego ryżu.Lepię kuleczki.W tym czasie gotuję wodę z pomidorkami bez skórki dodaję pulpeciki i jak już były miękkie wkładałam troszkę przecieru pomidorowego.Na sam koniec wlewam troszkę wywaru do miseczki gniotę z pulpetem i wkładałm ryż.Moja córcia to uwielbia:)
A tak w ogóle to robię jej przeróżne rzeczy i staram się żeby za często potrawy się nie powtarzały.Moja Mała na szczęście nie ma alergii więc mogę kombinować sobie
[ Dodano: 2009-02-27, 14:16 ]
A co do pulpecików to też robiłę:
Do mięska dodaje jajko, troszkę startej cebulki i ugotowanego ryżu.Lepię kuleczki.W tym czasie gotuję wodę z pomidorkami bez skórki dodaję pulpeciki i jak już były miękkie wkładałam troszkę przecieru pomidorowego.Na sam koniec wlewam troszkę wywaru do miseczki gniotę z pulpetem i wkładałm ryż.Moja córcia to uwielbia:)
A tak w ogóle to robię jej przeróżne rzeczy i staram się żeby za często potrawy się nie powtarzały.Moja Mała na szczęście nie ma alergii więc mogę kombinować sobie
napisał/a:
Klusia
2009-09-11 11:12
KLUSECZKI Z SERKA Z OWOCAMI:
- 1 duży Danio albo inny serek homogenizowany, najlepiej waniliowy
- 1 żółtko
- mąka /wg potrzeby - ok 3 łyżki
- 1 łyżka wody
serek mieszamy z żółtkiem, wodą i zagęszczamy mąką tak aby dużą łyżką móc nabrać serową masę na czubek oddzielić kluseczkę. Takie kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Kluseczki podajemy z musem - np z jabłuszka.
Smacznego!
- 1 duży Danio albo inny serek homogenizowany, najlepiej waniliowy
- 1 żółtko
- mąka /wg potrzeby - ok 3 łyżki
- 1 łyżka wody
serek mieszamy z żółtkiem, wodą i zagęszczamy mąką tak aby dużą łyżką móc nabrać serową masę na czubek oddzielić kluseczkę. Takie kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Kluseczki podajemy z musem - np z jabłuszka.
Smacznego!