Na czym smażyć.

napisał/a: ~Ikselka 2012-09-28 00:26
http://kotlet.tv/na-czym-smazyc
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~JaMyszka 2012-09-28 17:37
W dniu piątek, 28 września 2012 00:28:31 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> http://kotlet.tv/na-czym-smazyc

Byś zauważyła, że nie ma margaryny;p
No i chociaż podała tabelę.
A tak, to muszę to zrobić za Ciebie

Tłuszcz temperatura wrzenia/palenia °C
Masło 120 do 208
Ghee - hinduskie masło klarowane 252
Łój wołowy 175 do 250
Łój wołowy topiony 250 do 270
Łój barani topiony 270 do 300
Smalec wieprzowy 200 do 250
Olejek migdałowy 216
Olej z awokado 271
Olej rzepakowy 240
Olej kokosowy 177
Olej kokosowy rafinowany 232
Olej lniany 107
Olej z pestek winogron 216
Olej z orzechów laskowych 221
Oliwa extra virgin 191
Oliwa 242
Olej palmowy 235
Olej z orzeszków ziemnych (arachidowy) 160
Olej z orzeszków ziemnych rafinowany 220 do 235
Olej sojowy 160
Olej sojowy rafinowany 232
Olej słonecznikowy 107
Olej słonecznikowy rafinowany 232
Olej ryżowy 245

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
napisał/a: ~Chiron" 2012-09-28 18:53
Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
W dniu piątek, 28 września 2012 00:28:31 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> http://kotlet.tv/na-czym-smazyc

>Byś zauważyła, że nie ma margaryny;p
>No i chociaż podała tabelę.
>A tak, to muszę to zrobić za Ciebie

>Tłuszcz temperatura wrzenia/palenia °C

No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
(temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem podać- ale
pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się jednak na
nim nie smaży- )
--

--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles

Chiron
napisał/a: ~JaMyszka 2012-09-28 19:13
W dniu piątek, 28 września 2012 18:53:22 UTC+2 użytkownik Chiron napisał:
> [...]
> No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
> (temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem podać- ale
> pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się jednak na
> nim nie smaży- )

Panie, ja nic nie wiem! Ja tu sprzątam!

PS.
Najbardziej trwały jest mój tłuszczyk własny;p
Nie smaży się na nim, ale wspaniale leży;)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
napisał/a: ~Ikselka 2012-09-28 22:08
Dnia Fri, 28 Sep 2012 08:37:02 -0700 (PDT), JaMyszka napisał(a):

> W dniu piątek, 28 września 2012 00:28:31 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>> http://kotlet.tv/na-czym-smazyc
>
> Byś zauważyła, że nie ma margaryny;p
> No i chociaż podała tabelę.

No, margaryny nie ma, ale dla mnie to jest tak oczywiste, ze nawet nie
zwróciłam uwagi, po prostu nie odczułam braku.

Tylko ten olejek migdałowy mnie zdziwił - ki diabeł i skonttowzionć?



--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Ikselka 2012-09-28 22:09
Dnia Fri, 28 Sep 2012 18:53:23 +0200, Chiron napisał(a):

> Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
> news:af1e59cc-ac27-409d-a6bf-4cf3fe9725dd@googlegroups.com...
> W dniu piątek, 28 września 2012 00:28:31 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>> http://kotlet.tv/na-czym-smazyc
>
>>Byś zauważyła, że nie ma margaryny;p
>>No i chociaż podała tabelę.
>>A tak, to muszę to zrobić za Ciebie
>
>>Tłuszcz temperatura wrzenia/palenia °C
>
> No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
> (temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem podać- ale
> pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się jednak na
> nim nie smaży- )

Ceresu nie ma, chociaż na nim się chyba raczej smaży...
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Ikselka 2012-09-28 22:09
Dnia Fri, 28 Sep 2012 10:13:42 -0700 (PDT), JaMyszka napisał(a):

> W dniu piątek, 28 września 2012 18:53:22 UTC+2 użytkownik Chiron napisał:
>> [...]
>> No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
>> (temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem podać- ale
>> pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się jednak na
>> nim nie smaży- )
>
> Panie, ja nic nie wiem! Ja tu sprzątam!
>
> PS.
> Najbardziej trwały jest mój tłuszczyk własny;p
> Nie smaży się na nim, ale wspaniale leży;)

To coś jak mój - własny i kochany
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Chiron" 2012-09-28 23:17
Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
W dniu piątek, 28 września 2012 18:53:22 UTC+2 użytkownik Chiron napisał:
>> [...]
>> No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
>> (temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem podać-
>> ale
>> pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się jednak
>> na
>> nim nie smaży- )

>Panie, ja nic nie wiem! Ja tu sprzątam!
No a z kim można tu sobie załatwić taka posadę? Może jakieś inne też wakują?


--

--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles

Chiron
napisał/a: ~Chiron" 2012-09-28 23:21
Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> Dnia Fri, 28 Sep 2012 18:53:23 +0200, Chiron napisał(a):
>
>> Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
>> news:af1e59cc-ac27-409d-a6bf-4cf3fe9725dd@googlegroups.com...
>> W dniu piątek, 28 września 2012 00:28:31 UTC+2 użytkownik Ikselka
>> napisał:
>>> http://kotlet.tv/na-czym-smazyc
>>
>>>Byś zauważyła, że nie ma margaryny;p
>>>No i chociaż podała tabelę.
>>>A tak, to muszę to zrobić za Ciebie
>>
>>>Tłuszcz temperatura wrzenia/palenia °C
>>
>> No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
>> (temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem podać-
>> ale
>> pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się jednak
>> na
>> nim nie smaży- )
>
> Ceresu nie ma, chociaż na nim się chyba raczej smaży...

No to nie ceres. Podpowiedź: kiedyś, jak nie znano olejów z ropy- pełnił
(ze względu na wysoką temperaturę rozkładu) rolę oleju przekładniowego,
pracującego w wysokich temperaturach. Liczyłem, że KTOŚ z grupy odpowie-
może przeczyta i odpowie?))
--

--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles

Chiron
napisał/a: ~Fragile 2012-09-28 23:26
Dnia Fri, 28 Sep 2012 23:17:26 +0200, Chiron napisał(a):

> Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
> news:3dba9277-80ea-41db-97eb-4100c9527c49@googlegroups.com...
> W dniu piątek, 28 września 2012 18:53:22 UTC+2 użytkownik Chiron napisał:
>>> [...]
>>> No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
>>> (temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem podać-
>>> ale
>>> pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się jednak
>>> na
>>> nim nie smaży- )
>
>>Panie, ja nic nie wiem! Ja tu sprzątam!
> No a z kim można tu sobie załatwić taka posadę? Może jakieś inne też wakują?
>
>
Tutaj to co najwyżej wekują...

Pozdrawiam,
M.
napisał/a: ~Chiron" 2012-09-28 23:46
Użytkownik "Fragile" napisał w wiadomości
> Dnia Fri, 28 Sep 2012 23:17:26 +0200, Chiron napisał(a):
>
>> Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
>> news:3dba9277-80ea-41db-97eb-4100c9527c49@googlegroups.com...
>> W dniu piątek, 28 września 2012 18:53:22 UTC+2 użytkownik Chiron napisał:
>>>> [...]
>>>> No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
>>>> (temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem podać-
>>>> ale
>>>> pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się
>>>> jednak
>>>> na
>>>> nim nie smaży- )
>>
>>>Panie, ja nic nie wiem! Ja tu sprzątam!
>> No a z kim można tu sobie załatwić taka posadę? Może jakieś inne też
>> wakują?
>>
>>
> Tutaj to co najwyżej wekują...
>

No i ja także wekuję. Chociaż o wiele lepsza w tym jest moja
małżowinka
--

--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles

Chiron
napisał/a: ~Fragile 2012-09-28 23:50
Dnia Fri, 28 Sep 2012 23:21:09 +0200, Chiron napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> news:13amlub9px60f.13nrodc5bvsh1.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 28 Sep 2012 18:53:23 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
>>> news:af1e59cc-ac27-409d-a6bf-4cf3fe9725dd@googlegroups.com...
>>> W dniu piątek, 28 września 2012 00:28:31 UTC+2 użytkownik Ikselka
>>> napisał:
>>>> http://kotlet.tv/na-czym-smazyc
>>>
>>>>Byś zauważyła, że nie ma margaryny;p
>>>>No i chociaż podała tabelę.
>>>>A tak, to muszę to zrobić za Ciebie
>>>
>>>>Tłuszcz temperatura wrzenia/palenia °C
>>>
>>> No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
>>> (temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem podać-
>>> ale
>>> pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się jednak
>>> na
>>> nim nie smaży- )
>>
>> Ceresu nie ma, chociaż na nim się chyba raczej smaży...
>
> No to nie ceres. Podpowiedź: kiedyś, jak nie znano olejów z ropy- pełnił
> (ze względu na wysoką temperaturę rozkładu) rolę oleju przekładniowego,
> pracującego w wysokich temperaturach. Liczyłem, że KTOŚ z grupy odpowie-
> może przeczyta i odpowie?))
>
Jeśli spożywczy, to strzelam - tran ;)

Pozdrawiam,
M.