minimikser do sosów - jest coś takiego?

napisał/a: ~medea 2012-04-19 19:41
Jak sobie ułatwić miksowanie np. sosu vinegret, ziół albo innych małych
ilości?
Czy są jakieś minimikserki do tego?
Oczywiście można robić to ręcznie (jak robię dotychczas), ale fajnie
byłoby tak porządnie zmiksować na jednolitą masę.

Ewa
napisał/a: ~Stokrotka" 2012-04-19 20:04
> Jak sobie ułatwić miksowanie np. sosu vinegret, ziół albo innych małych
> ilości?
> Czy są jakieś minimikserki do tego?
> Oczywiście można robić to ręcznie (jak robię dotychczas), ale fajnie
> byłoby tak porządnie zmiksować na jednolitą masę.
>
Widziałam w markecie mini.blender na baterię,
do śmietanki do kawy zdaje się było na nim napisane,
ale nie polecam, sama nie kupiłam i wydaje mi się to zbytkiem.

--
(tekst w nowej ortografi: óu, chh, rzż lub sz, -ii -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
napisał/a: ~Grzegorz Prędki 2012-04-19 20:21
W dniu 2012-04-19 19:41, medea pisze:
> Jak sobie ułatwić miksowanie np. sosu vinegret, ziół albo innych małych
> ilości?
> Czy są jakieś minimikserki do tego?
> Oczywiście można robić to ręcznie (jak robię dotychczas), ale fajnie
> byłoby tak porządnie zmiksować na jednolitą masę.
>
W sloiku. Ewentualnie w szejkerze dla sportowcow.
napisał/a: ~czeremcha 2012-04-19 20:36
On 19 Kwi, 19:41, medea wrote:

> Czy są jakieś minimikserki do tego?

http://www.ceneo.pl/3327155

Ania
napisał/a: ~medea 2012-04-19 21:52
W dniu 2012-04-19 20:36, czeremcha pisze:
> On 19 Kwi, 19:41, medea wrote:
>
>> Czy są jakieś minimikserki do tego?
> http://www.ceneo.pl/3327155

Dzięki! Fajnie wiedzieć, że jest coś takiego, chociaż preferowałabym coś
tańszego. ;)

Ewa
napisał/a: ~Ikselka 2012-04-19 23:06
On 19 Kwi, 20:36, czeremcha wrote:
> On 19 Kwi, 19:41, medea wrote:
>
> > Czy są jakieś minimikserki do tego?
>
> http://www.ceneo.pl/3327155
>

Najtańszym spieniaczem do mleka (in. zwanym ubijaczem do śmietanki),
taką sprężynką na baterie, powinno się dobrze robić sos. Cena od 5 do
20 złotych. Dam głowę, że da radę, choć nigdy nie próbowałam ani nie
mam spieniacza.

napisał/a: ~Ikselka 2012-04-19 23:13
On 19 Kwi, 23:06, Ikselka wrote:
> On 19 Kwi, 20:36, czeremcha wrote:
>
> > On 19 Kwi, 19:41, medea wrote:
>
> > > Czy są jakieś minimikserki do tego?
>
> >http://www.ceneo.pl/3327155
>
> Najtańszym spieniaczem do mleka (in. zwanym ubijaczem do śmietanki),
> taką sprężynką na baterie, powinno się dobrze robić sos. Cena od 5 do
> 20 złotych. Dam głowę, że da radę, choć nigdy nie próbowałam ani nie
> mam spieniacza.

Generalnie robię świetny sos w wysokim i najlepiej relatywnie (do
wysokości) wąskim twiście, np po oliwkach czy czymś takim - parę
energicznych potrząśnięć w pionie i gotowe jak ta lala.
napisał/a: ~Ikselka 2012-04-19 23:16
On 19 Kwi, 23:13, Ikselka wrote:
> On 19 Kwi, 23:06, Ikselka wrote:
>
> > On 19 Kwi, 20:36, czeremcha wrote:
>
> > > On 19 Kwi, 19:41, medea wrote:
>
> > > > Czy są jakieś minimikserki do tego?
>
> > >http://www.ceneo.pl/3327155
>
> > Najtańszym spieniaczem do mleka (in. zwanym ubijaczem do śmietanki),
> > taką sprężynką na baterie, powinno się dobrze robić sos. Cena od 5 do
> > 20 złotych. Dam głowę, że da radę, choć nigdy nie próbowałam ani nie
> > mam spieniacza.
>
> Generalnie robię świetny sos w wysokim i najlepiej relatywnie (do
> wysokości) wąskim twiście, np po oliwkach czy czymś takim - parę
> energicznych potrząśnięć w pionie i gotowe jak ta lala.

Do rozdrabniania zaś (bo chyba bardziej o to chodziło, jak
doczytałam):
http://www.ceneo.pl/214982
Sama noszę się z zamiarem kupna.
napisał/a: ~Bbjk 2012-04-20 07:29
W dniu 2012-04-19 19:41, medea pisze:
> Jak sobie ułatwić miksowanie np. sosu vinegret, ziół albo innych małych
> ilości?
> Czy są jakieś minimikserki do tego?
> Oczywiście można robić to ręcznie (jak robię dotychczas), ale fajnie
> byłoby tak porządnie zmiksować na jednolitą masę.

Robię to w blenderze z mini końcówką i małym pojemniczkiem, albo po
prostu wstrząsam, zależnie od sosu. Nawet nie wiedziałam, ze są jakieś
specjalne sprzęty do sosów, ale imho im mniej gadżetów wokół, tym lepiej.
--
B.
napisał/a: ~czeremcha 2012-04-20 08:51
On 19 Kwi, 23:16, Ikselka wrote:

> Do rozdrabniania zaś (bo chyba bardziej o to chodziło, jak
> doczytałam):http://www.ceneo.pl/214982

Shaker Olivera też /niby/ rozdrabnia, ale na pewno nie do końca.
Kruszy raczej co wrzucone ceramiczną kulką.

http://www.delish.com/cm/delish/images/j4/6-jamie-oliver-flavour-shaker-hb0810-xl.jpg

Ania
napisał/a: ~Ikselka 2012-04-20 12:30
On 20 Kwi, 08:51, czeremcha wrote:
> On 19 Kwi, 23:16, Ikselka wrote:
>
> > Do rozdrabniania zaś (bo chyba bardziej o to chodziło, jak
> > doczytałam):http://www.ceneo.pl/214982
>
> Shaker Olivera też /niby/ rozdrabnia, ale na pewno nie do końca.
> Kruszy raczej co wrzucone ceramiczną kulką.
>
> http://www.delish.com/cm/delish/images/j4/6-jamie-oliver-flavour-shak...

Czyli trzeba nieźle machać nim, tak czy inaczej. Zasada działania jak
w moździerzu, tyle że "tłuczek" porusza się w zamkniętym naczyniu...
napisał/a: ~Stefan" 2012-04-20 12:56

Użytkownik "medea" napisał w wiadomości
> Jak sobie ułatwić miksowanie np. sosu vinegret, ziół albo innych małych
> ilości?
> Czy są jakieś minimikserki do tego?
> Oczywiście można robić to ręcznie (jak robię dotychczas), ale fajnie
> byłoby tak porządnie zmiksować na jednolitą masę.
najlepsza to taka sprężynka ba batarejke z Ikei za 5 zł. W try miga masz
filiżankę vinegreta czy innego surowca. A i gotowane sosiki też tym miksuję,
taki tani prostak jestem...
pozdr
Stefan
PS. Jest taka stara zasada - do zabicia muchy wystarczy gazeta, nie musi być
działo laserowe...