lody domowe
napisał/a:
~robot
2011-11-23 14:41
Dzień dobry.
Zakupiłem maszynkę do lodów, taką z własnym agregacikiem zamrażającym,
no i eksperymentuje. W wyniku tych eksperymentów powstały nie tylko lody,
ale i pytania. Chodzi mi o lody typowe - mleczno-śmietankowe z żółtkami.
1. Po co w ogóle podgrzewa się składniki. Czy to ma na celu uzyskanie
odpowiedniej konsystencji, smaku? Czy chodzi tylko o to żeby cośtam nie
było surowe?
2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
takiego jak "woda ryżowa". Potrzebne to?
--
pozdrawiam
Zakupiłem maszynkę do lodów, taką z własnym agregacikiem zamrażającym,
no i eksperymentuje. W wyniku tych eksperymentów powstały nie tylko lody,
ale i pytania. Chodzi mi o lody typowe - mleczno-śmietankowe z żółtkami.
1. Po co w ogóle podgrzewa się składniki. Czy to ma na celu uzyskanie
odpowiedniej konsystencji, smaku? Czy chodzi tylko o to żeby cośtam nie
było surowe?
2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
takiego jak "woda ryżowa". Potrzebne to?
--
pozdrawiam
napisał/a:
~czeremcha
2011-11-24 00:28
On 23 Lis, 13:41, robot wrote:
> 2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
> takiego jak "woda ryżowa". Potrzebne to?
Żeby zapobiec ewentualnej biegunce?
http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_water
A tak serio - to pewnie jako rodzaj zagęstnika.
Ania
> 2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
> takiego jak "woda ryżowa". Potrzebne to?
Żeby zapobiec ewentualnej biegunce?
http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_water
A tak serio - to pewnie jako rodzaj zagęstnika.
Ania
napisał/a:
~Ikselka
2011-11-24 02:14
Dnia Wed, 23 Nov 2011 15:28:26 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> On 23 Lis, 13:41, robot wrote:
>
>> 2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
>> takiego jak "woda ryżowa". Potrzebne to?
>
> Żeby zapobiec ewentualnej biegunce?
>
> http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_water
>
> A tak serio - to pewnie jako rodzaj zagęstnika.
>
Kleik ryżowy po prostu - znaczy skleikowana skrobia ryżowa.
http://www.hortimex.com.pl/?art=547
> On 23 Lis, 13:41, robot wrote:
>
>> 2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
>> takiego jak "woda ryżowa". Potrzebne to?
>
> Żeby zapobiec ewentualnej biegunce?
>
> http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_water
>
> A tak serio - to pewnie jako rodzaj zagęstnika.
>
Kleik ryżowy po prostu - znaczy skleikowana skrobia ryżowa.
http://www.hortimex.com.pl/?art=547