lody domowe

napisał/a: ~robot 2011-11-23 14:41
Dzień dobry.
Zakupiłem maszynkę do lodów, taką z własnym agregacikiem zamrażającym,
no i eksperymentuje. W wyniku tych eksperymentów powstały nie tylko lody,
ale i pytania. Chodzi mi o lody typowe - mleczno-śmietankowe z żółtkami.

1. Po co w ogóle podgrzewa się składniki. Czy to ma na celu uzyskanie
odpowiedniej konsystencji, smaku? Czy chodzi tylko o to żeby cośtam nie
było surowe?

2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
takiego jak "woda ryżowa". Potrzebne to?

--
pozdrawiam
napisał/a: ~czeremcha 2011-11-24 00:28
On 23 Lis, 13:41, robot wrote:

> 2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
> takiego jak "woda ryżowa". Potrzebne to?

Żeby zapobiec ewentualnej biegunce?

http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_water

A tak serio - to pewnie jako rodzaj zagęstnika.

Ania
napisał/a: ~Ikselka 2011-11-24 02:14
Dnia Wed, 23 Nov 2011 15:28:26 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> On 23 Lis, 13:41, robot wrote:
>
>> 2. W przepisach dołączonych do maszynki prawie wszędzie dodawane jest coś
>> takiego jak "woda ryżowa". Potrzebne to?
>
> Żeby zapobiec ewentualnej biegunce?
>
> http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_water
>
> A tak serio - to pewnie jako rodzaj zagęstnika.
>

Kleik ryżowy po prostu - znaczy skleikowana skrobia ryżowa.
http://www.hortimex.com.pl/?art=547