Kiszenie ogórków

napisał/a: ~Marcin 2012-07-14 07:12
Czy do kiszenia ogórków koniecznie trzeba obierać czosnek (domowy,
ekologiczny i drobny), czy liść porzeczki (my dodajemy) musi być z
czarnej czy może być z czerwonej odmiany ?
napisał/a: ~Ikselka 2012-07-14 14:50
Dnia Sat, 14 Jul 2012 07:12:26 +0200, Marcin napisał(a):

> Czy do kiszenia ogórków koniecznie trzeba obierać czosnek (domowy,
> ekologiczny i drobny),

Umyć na pewno trzeba, także zdjąć wierzchnie łuski - nie musi być obrany do
naga

> czy liść porzeczki (my dodajemy) musi być z
> czarnej czy może być z czerwonej odmiany ?

Z czarnej. Ponieważ mają więcej garbników i aromatu.
--
XL
napisał/a: ~Animka 2012-07-14 16:42
W dniu 2012-07-14 14:50, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 14 Jul 2012 07:12:26 +0200, Marcin napisał(a):
>
>> Czy do kiszenia ogórków koniecznie trzeba obierać czosnek (domowy,
>> ekologiczny i drobny),
>
> Umyć na pewno trzeba, także zdjąć wierzchnie łuski - nie musi być obrany do
> naga
>
>> czy liść porzeczki (my dodajemy) musi być z
>> czarnej czy może być z czerwonej odmiany ?
>
> Z czarnej. Ponieważ mają więcej garbników i aromatu.

A dlaczego nie listek wiśni?


--
animka
napisał/a: ~Ikselka 2012-07-14 18:14
Dnia Sat, 14 Jul 2012 16:42:45 +0200, Animka napisał(a):

> W dniu 2012-07-14 14:50, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 14 Jul 2012 07:12:26 +0200, Marcin napisał(a):
>>
>>> Czy do kiszenia ogórków koniecznie trzeba obierać czosnek (domowy,
>>> ekologiczny i drobny),
>>
>> Umyć na pewno trzeba, także zdjąć wierzchnie łuski - nie musi być obrany do
>> naga
>>
>>> czy liść porzeczki (my dodajemy) musi być z
>>> czarnej czy może być z czerwonej odmiany ?
>>
>> Z czarnej. Ponieważ mają więcej garbników i aromatu.
>
> A dlaczego nie listek wiśni?

I listek wiśni, i listek dębu - zamiennie, ze wzgl. na garbniki (byle nie
za dużo, bo ogórki zmiękną), ale porzeczkowe liście daję zawsze, bo aromat
jest cudowny
--
XL
napisał/a: ~Marcin 2012-07-14 19:15
Listek wiśni też dodaję . Dzięki za podpowiedź.
napisał/a: ~Tomasz Jedzok" 2012-07-15 12:54

Ja dodałem w zeszłym roku liście jeżyny leśnej i po kilka niedojrzałych
jerzyn na słój. Rewelacja

Tomek
napisał/a: ~jerzy.n" 2012-07-15 17:49

Użytkownik "Marcin" napisał w wiadomości
> Czy do kiszenia ogórków koniecznie trzeba obierać czosnek (domowy,
> ekologiczny i drobny), czy liść porzeczki (my dodajemy) musi być z czarnej
> czy może być z czerwonej odmiany ?

Czosnek to się rozbiera dupnieciem z piąchy lub rozgniata drewniana łopatka,
taka od mieszania w garach i wystarczy do kiszenia , można na drobno ale
polecam nożem ceramicznym ...