kawa - z cynamonem i kardamonem?

napisał/a: ~Rostov 2011-10-26 15:45
Mam pytanie odnośnie kawy z tymi dodatkami.
Można do kawy dodawać równocześnie cynamon i kardamon?
Czy jeśli jedno, to nie drugie?
Jeśli już - w jakich ilościach dodawać tych przypraw na szklankę (250ml)?
napisał/a: ~czeremcha 2011-10-26 17:18
Cynamonu - myślę, że nie więcej jak 1/8 łyżeczki.

Z kardamonem trzeb bardziej uważać, bo ma bardzo zdecydowany aromat -
nie więcej jak 3-4 zgniecione ziarenka /nie strączki!/.

Oba razem - czemu nie, ale wtedy na pewno proporcje zmniejszone o
połowę i raczej z przewagą cynamonu.

Tak lubię.

Ania
napisał/a: ~witek 2011-10-26 22:18
W dniu 2011-10-26 15:45, Rostov pisze:
> Mam pytanie odnośnie kawy z tymi dodatkami.
> Można do kawy dodawać równocześnie cynamon i kardamon?
> Czy jeśli jedno, to nie drugie?
> Jeśli już - w jakich ilościach dodawać tych przypraw na szklankę (250ml)?

Hej,
Kardamon - 3-4 ziarna dodaje do kawy podczas parzenia (w "kafeterce"),
podobnie robię z chilli. Ilość jest mocno zależna od osobistych preferencji.
Cynamon - raczej dodaję do już zaparzonej kawy, ale muszę spróbować
wymieszać z kawą przed parzeniem.
Razem cynamon i kardamon - pomysł wart uwagi, tak jak kawa z niewielką
ilością chilli i cynamonu.
Pozdrawiam Witek
napisał/a: ~michalek" 2011-10-27 09:24

Użytkownik "witek" napisał w wiadomości
>W dniu 2011-10-26 15:45, Rostov pisze:
>> Mam pytanie odnośnie kawy z tymi dodatkami.
>> Można do kawy dodawać równocześnie cynamon i kardamon?
>> Czy jeśli jedno, to nie drugie?
>> Jeśli już - w jakich ilościach dodawać tych przypraw na szklankę (250ml)?
>
> Hej,
> Kardamon - 3-4 ziarna dodaje do kawy podczas parzenia (w "kafeterce"),
> podobnie robię z chilli. Ilość jest mocno zależna od osobistych
> preferencji.
> Cynamon - raczej dodaję do już zaparzonej kawy, ale muszę spróbować
> wymieszać z kawą przed parzeniem.
> Razem cynamon i kardamon - pomysł wart uwagi, tak jak kawa z niewielką
> ilością chilli i cynamonu.
> Pozdrawiam Witek

Możesz rozwinąć temat "chilli"
Co wrzucasz ziarenka?, skrawki suszonej? świeżej?
Jaka ilość na ile kawy?

Kiedyś jadłem interesująco smakującą czekoladę z chilli
a nie wpadłem na to żeby próbować z kawą.

M

napisał/a: ~witek 2011-10-27 10:07
W dniu 2011-10-27 09:24, michalek pisze:
> U?ytkownik "witek" napisa? w wiadomo?ci
> news:j89pvb$1ij$1@inews.gazeta.pl...
>> W dniu 2011-10-26 15:45, Rostov pisze:

>
> Mo?esz rozwin?? temat "chilli"
> Co wrzucasz ziarenka?, skrawki suszonej? ?wie?ej?
> Jaka ilo?? na ile kawy?
>
> Kiedy? jad?em interesuj?co smakuj?c? czekolad? z chilli
> a nie wpad?em na to ?eby pr?bowa? z kaw?.
>
> M

Dorzucam wysuszone kawałki (czerwonej), takie 2 o średnicy 2-3 mm. Jak
siekałem przed suszeniem, to pozbawiłem ich nasion.
Przy okazji, trzeba wypróbować na sobie ilość, raz mi się zdawało, że
mam ochotę na ostrzejszą i ..... nie dałem rady wypić
Witek
napisał/a: ~zbyszekz@gmail.com 2011-10-27 11:15
W dniu środa, 26 października 2011, 15:45:44 UTC+2 użytkownik Rostov napisał:
> Mam pytanie odnośnie kawy z tymi dodatkami.
> Można do kawy dodawać równocześnie cynamon i kardamon?
> Czy jeśli jedno, to nie drugie?
> Jeśli już - w jakich ilościach dodawać tych przypraw na szklankę (250ml)?

Kawa w szklance 250 ml? Chcesz teściową zabić czy jesteś miłośnikiem minionej epoki?
Jeśli to pierwsze to nie pomogę. Jeśli to drugie to takie dodatki nie pasują nawet do lat 80.
Jeśli natomiast chcesz przepis na kawę z kardamonem i cynamonem (przepis od greckiej gospodyni domowej) to proszę bardzo:
Kardamon (ilość zależy wyłącznie od upodobań, zacznij od ćwierć łyżeczki do kawy) i cukier (koniecznie chociaż trochę) dodajemy do bardzo drobno zmielonej (naprawdę bardzo drobno, Sahara z naszych sklepów jest zbyt gruba) kawy (2-3 łyżeczki na filiżankę espresso) i zalewamy zimną wodą w tygielku.
Podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała ale poszła do góry jak mleko.
Przepisy greckie mówią o powtarzaniu tej operacji 3 razy, ale w domu gotuje się raz i wystarcza.
Cynamon dodajesz przed podaniem.

--
ZZ@private
napisał/a: ~Aicha 2011-10-27 21:07
W dniu 2011-10-26 15:45, Rostov pisze:

> Mam pytanie odnośnie kawy z tymi dodatkami.
> Można do kawy dodawać równocześnie cynamon i kardamon?
> Czy jeśli jedno, to nie drugie?
> Jeśli już - w jakich ilościach dodawać tych przypraw na szklankę (250ml)?

Ja tam wolę kawę z samym kardamonem, osłodzoną miodem. A cynamonową z
innymi dodatkami.

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku