jaki ser, zupa serowa

napisał/a: ~lamia" 2012-05-21 01:21
jaki ser nadaje się do zupy serowej, żeby ten ser się rozpuścił a nie
ciągnął?
w przepisach są różne opcje, ale mi sie nie widzi ekperymentować.
Topiony jest dla mnie trochę niepoprawny 'żywieniowo'. (- no to się
zacznie).


napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-05-22 11:26
Am 21.05.2012 01:21, schrieb lamia:
> jaki ser nadaje się do zupy serowej, żeby ten ser się rozpuścił a nie
> ciągnął?
> w przepisach są różne opcje, ale mi sie nie widzi ekperymentować.
> Topiony jest dla mnie trochę niepoprawny 'żywieniowo'. (- no to się
> zacznie).

Może się i zacznie, ale jak mawiał mój dziadek: jak się nie obrócisz, to
dupa z tyłu. Sery nietopione będą się ciągnąć, dlatego w większości
przepisów właśnie sery topione są używane. Jak za cholerę nie chcesz
topionego, to daj do zupy parmezan świeżo starty lub inny ser twardy
(np. Sbrinz, ale w Polsce go jeszcze nie widziałem). Do tego dodać
trochę startego i podsuszonego Gruyere lub Ementalera ewentualnie Old
Amsterdam lub Goudę 12 miesięczną. W każdym razie im starszy ser (znaczy
dłużej leżakowany, nie zwłoki z lodówki) tym mniej się ciągnie i tym
bardziej aromatyczny (czyli mniej go potrzeba)

Waldek



--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~Andy Niwinski" 2012-05-22 13:36

"lamia" schrieb im Newsbeitrag
> jaki ser nadaje się do zupy serowej, żeby ten ser się rozpuścił a nie
> ciągnął?
> w przepisach są różne opcje, ale mi sie nie widzi ekperymentować.
> Topiony jest dla mnie trochę niepoprawny 'żywieniowo'. (- no to się
> zacznie).
>
A może tak spróbuj:

3 drobno posiekane cebule
40 g masła (do duszenia)
1 mały listek ziela angielskiego
1 litr rosołu (bulionu z kurczaka)
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
50 g parmesanu, tartego
4 kromki chleba tostowego
4 plastry Emmentalera

Cebulę zeszklić w masle (ok 5 minut). Dodać ziele angielskie. Dolać rosół
(bulion z kurczaka). Ugnieść mąkę z masłem i dodać mocno mieszając do zupy,
gotować 5 minut. Posolić, popieprzyć i dodać pamesan. Wyjąć ziele
angielskie. Zupę przelać do ognioodpornych filiżanek lub miseczek. Chleb
tostowy pozbawic skórek, stostować (chyba dobrze?) położyć na zupę i na
wierzch po plastrze sera. W rozgrzanym na 250 stopni piekarniku zapiekać 12
minut.

Można na wierzch dać inny ser, jak komu smakuje. Pyszny jest też z większą
ilością parmezanu. Dodaję nawet do 300 gram.
napisał/a: ~KRZYZAK 2012-05-22 23:11
Dnia Mon, 21 May 2012 01:21:09 +0200, lamia napisał(a):

> jaki ser nadaje się do zupy serowej, żeby ten ser się rozpuścił a nie
> ciągnął?

Rozpusc ser na zimno np. w smietanie. Pozniej zahartuj i dodaj do zupy.

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)