Jaka patelnia nierdzewna

napisał/a: ~walker 2012-04-27 14:03
Witam,
Szukam producenta patelni nierdzewnej, nie moze byc ona pokryta czarna
powloka poniewaz ona sie i tak po kilku latach sciera ... a potem
patelnia rdzewieje

czy ktos moze z was polecic producenta takich patelni?

pzdr
napisał/a: ~KRZYZAK 2012-04-28 07:18
Dnia Fri, 27 Apr 2012 14:03:32 +0200, walker napisał(a):

> Witam,
> Szukam producenta patelni nierdzewnej, nie moze byc ona pokryta czarna
> powloka poniewaz ona sie i tak po kilku latach sciera ... a potem
> patelnia rdzewieje
>
> czy ktos moze z was polecic producenta takich patelni?

Patelnia z nierdzewki to pomylka. Bedzie strasznie przywierac, niezaleznie
od firmy.

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
napisał/a: ~Bbjk 2012-04-28 08:06
W dniu 2012-04-27 14:03, walker pisze:

> Szukam producenta patelni nierdzewnej, nie moze byc ona pokryta czarna
> powloka poniewaz ona sie i tak po kilku latach sciera ... a potem
> patelnia rdzewieje
>
> czy ktos moze z was polecic producenta takich patelni?

Mam jakąś, firmy nie pamiętam, ale z tych tzw. bardziej wypasionych, nie
lubię jej, przywiera wszystko, więc w ogóle nie używam. Radziłabym
ceramiczną (firma Delimano robi dobre) lub solidną teflonową, albo
żeliwną. Stalowe niektórzy chwalą, ale mój mariaż z nią był wybitnie
nieudany.
--
B.
napisał/a: ~krys 2012-04-28 19:16
KRZYZAK wrote:

> Dnia Fri, 27 Apr 2012 14:03:32 +0200, walker napisał(a):
>
>> Witam,
>> Szukam producenta patelni nierdzewnej, nie moze byc ona pokryta czarna
>> powloka poniewaz ona sie i tak po kilku latach sciera ... a potem
>> patelnia rdzewieje
>>
>> czy ktos moze z was polecic producenta takich patelni?
>
> Patelnia z nierdzewki to pomylka. Bedzie strasznie przywierac, niezaleznie
> od firmy.

E tam. Od lat smażę i nie narzekam. Nawet testowałam patelnię siostry, która
to też niby była przywierająca (patelnia), a okazała się superhiperiwogóle.
Może to zależy od techniki doprowadzania patelni do stanu gotowosci? Ja
najpierw nieco rozgrzewam na sucho, dopiero potem wrzucam tłuszcz.

Patelnie noname.

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com
napisał/a: ~Aicha 2012-04-28 19:35
W dniu 2012-04-28 19:16, krys pisze:

>>> Szukam producenta patelni nierdzewnej, nie moze byc ona pokryta czarna
>>> powloka poniewaz ona sie i tak po kilku latach sciera ... a potem
>>> patelnia rdzewieje
>>>
>>> czy ktos moze z was polecic producenta takich patelni?
>>
>> Patelnia z nierdzewki to pomylka. Bedzie strasznie przywierac, niezaleznie
>> od firmy.
>
> E tam. Od lat smażę i nie narzekam. Nawet testowałam patelnię siostry, która
> to też niby była przywierająca (patelnia), a okazała się superhiperiwogóle.
> Może to zależy od techniki doprowadzania patelni do stanu gotowosci? Ja
> najpierw nieco rozgrzewam na sucho, dopiero potem wrzucam tłuszcz.

Ja też mam podobną, z kompletu, wielka, ciężka i z pokrywką. Do smażenia
kotletów, do duszenia wszelkich mięs - idealna.

--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
napisał/a: ~Ikselka 2012-04-28 22:47
On 28 Kwi, 07:18, KRZYZAK wrote:
> Dnia Fri, 27 Apr 2012 14:03:32 +0200, walker napisał(a):
>
> > Witam,
> > Szukam producenta patelni nierdzewnej, nie moze byc ona pokryta czarna
> > powloka poniewaz ona sie i tak po kilku latach sciera ... a potem
> > patelnia rdzewieje
>
> > czy ktos moze z was polecic producenta takich patelni?
>
> Patelnia z nierdzewki to pomylka. Bedzie strasznie przywierac, niezaleznie
> od firmy.

To, czy będzie przywierać, zależy tylko od umiejętności, nie od
patelni
Polecam ŚWIETNE patelnie Zelmer z serii Composium:
http://www.nokaut.pl/patelnie/patelnia-zelmer-composium-552-20.html
napisał/a: ~Ikselka 2012-04-28 22:48
On 27 Kwi, 14:03, walker wrote:
> Witam,
> Szukam producenta patelni nierdzewnej, nie moze byc ona pokryta czarna
> powloka poniewaz ona sie i tak po kilku latach sciera ... a potem
> patelnia rdzewieje
>
> czy ktos moze z was polecic producenta takich patelni?
>

Zelmer, seria Composium:
http://www.nokaut.pl/patelnie/patelnia-zelmer-composium-552-20.html
Świetne patelnie.
napisał/a: ~Ikselka 2012-04-28 22:54
On 28 Kwi, 08:06, Bbjk wrote:
> W dniu 2012-04-27 14:03, walker pisze:
>
> > Szukam producenta patelni nierdzewnej, nie moze byc ona pokryta czarna
> > powloka poniewaz ona sie i tak po kilku latach sciera ... a potem
> > patelnia rdzewieje
>
> > czy ktos moze z was polecic producenta takich patelni?
>
> Mam jakąś, firmy nie pamiętam, ale z tych tzw. bardziej wypasionych, nie
> lubię jej, przywiera wszystko, więc w ogóle nie używam.

Złej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy.


>  Radziłabym
> ceramiczną (firma Delimano robi dobre) lub solidną teflonową, albo
> żeliwną.

Polecasz patelnię ceramiczną i Bóg wie jakie badziewie w wątku o
patelniach stalowych nierdzewnych.
Czy przeczytałaś, że Wątkodawca chce NIERDZEWNĄ niepokrytą powłoką? -
więc dlaczego wcinasz się z ceramiczną, teflonową itd?
Przed chwilą czepiałaś się mnie, że polecam ser hiszpański w wątku o
Portugalii.
Mogłabym tutaj w odpowiedzi sparafrazować twoje obraźliwe wypociny w
moją stronę - ale mi się najzwyczajniej nie chce. Nie ma do kogo.

napisał/a: ~Paulinka 2012-04-28 23:06
Ikselka pisze:
> On 28 Kwi, 08:06, Bbjk wrote:
>> W dniu 2012-04-27 14:03, walker pisze:
>>
>>> Szukam producenta patelni nierdzewnej, nie moze byc ona pokryta czarna
>>> powloka poniewaz ona sie i tak po kilku latach sciera ... a potem
>>> patelnia rdzewieje
>>> czy ktos moze z was polecic producenta takich patelni?
>> Mam jakąś, firmy nie pamiętam, ale z tych tzw. bardziej wypasionych, nie
>> lubię jej, przywiera wszystko, więc w ogóle nie używam.
>
> Złej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy.
>
>
>> Radziłabym
>> ceramiczną (firma Delimano robi dobre) lub solidną teflonową, albo
>> żeliwną.
>
> Polecasz patelnię ceramiczną i Bóg wie jakie badziewie w wątku o
> patelniach stalowych nierdzewnych.
> Czy przeczytałaś, że Wątkodawca chce NIERDZEWNĄ niepokrytą powłoką? -
> więc dlaczego wcinasz się z ceramiczną, teflonową itd?
> Przed chwilą czepiałaś się mnie, że polecam ser hiszpański w wątku o
> Portugalii.
> Mogłabym tutaj w odpowiedzi sparafrazować twoje obraźliwe wypociny w
> moją stronę - ale mi się najzwyczajniej nie chce. Nie ma do kogo.

Konkurencja boli. Och jak ona boli.


--

Paulinka
napisał/a: ~KRZYZAK 2012-04-28 23:13
Dnia Sat, 28 Apr 2012 13:47:37 -0700 (PDT), Ikselka napisał(a):

> To, czy będzie przywierać, zależy tylko od umiejętności, nie od
> patelni

No to moze podziel sie wiedza, przeciez do tego ta grupa jest.
Najlepiej jakis film instruktarzowy:)
Mi na nierdzewce po smazeniu jajecznicy zostawala warstwa jajka, albo
przyklejala sie panierka z ryby.

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
napisał/a: ~KRZYZAK 2012-04-28 23:23
Dnia Sat, 28 Apr 2012 23:13:14 +0200, KRZYZAK napisał(a):


> Najlepiej jakis film instruktarzowy:)

To byla litrowka, oczywiscie:)

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
napisał/a: ~medea 2012-04-28 23:31
W dniu 2012-04-28 23:13, KRZYZAK pisze:
> Dnia Sat, 28 Apr 2012 13:47:37 -0700 (PDT), Ikselka napisał(a):
>
>> To, czy będzie przywierać, zależy tylko od umiejętności, nie od
>> patelni
> No to moze podziel sie wiedza, przeciez do tego ta grupa jest.
> Najlepiej jakis film instruktarzowy:)
> Mi na nierdzewce po smazeniu jajecznicy zostawala warstwa jajka

No bo niestety tak jest - jajecznica do nierdzewnej patelni przywiera i
ciężko później taką patelnię domyć. Teflonowa myje się jednym ruchem
ręki, ale ja i tak pożegnałam się z teflonową, bo zanim się człowiek
zorientuje, że teflon się zaczyna łuszczyć, to już się go pewnie naje.

> , albo
> przyklejala sie panierka z ryby.

A jeśli chodzi o przywierającą panierkę, to trzeba po prostu mocno
rozgrzać tłuszcz, wtedy nie powinna przywierać.

Też mam tego Zelmera Compositum. Pozytyw tej patelni - nie odkształca
się dno. Kotlety, czy inne panierowane smażą się dzięki temu dobrze i
równomiernie, o ile jest też odpowiednio wysoka temperatura. Negatyw -
ta guma izolująca na rączce jest luźna i się przesuwa dookoła, przez to
czasem pełna patelnia może się przegibnąć, jeśli się ją uniesie - trzeba
uważać.

Ewa