jak długo można przetrzymać

napisał/a: ~zbigniew 2012-10-11 12:15
Jak długo w lodówce można przetrzymać namoczoną fasolę, nieraz widzę że
na straganach maja moczony jasiek, jak ługo bezpiecznie może taki
namoczony leżeć?

zbigniew
napisał/a: ~medea 2012-10-11 13:02
W dniu 2012-10-11 12:15, zbigniew pisze:
> Jak długo w lodówce można przetrzymać namoczoną fasolę, nieraz widzę
> że na straganach maja moczony jasiek, jak ługo bezpiecznie może taki
> namoczony leżeć?

Wątpię, żeby na straganach mieli moczoną fasolę. Taka w siateczkach to
jest po prostu młoda fasola, która podobno nie wymaga moczenia. Piszę
"podobno", bo raz taką kupiłam i nie wyszła za dobra bez moczenia.

Ewa
napisał/a: ~Ikselka 2012-10-11 20:10
Dnia Thu, 11 Oct 2012 12:15:35 +0200, zbigniew napisał(a):

> Jak długo w lodówce można przetrzymać namoczoną fasolę, nieraz widzę że
> na straganach maja moczony jasiek, jak ługo bezpiecznie może taki
> namoczony leżeć?


Ja zamrażam. Albo po prostu moczę jeszcze bardziej i zagotowuję - i jeśli
ma poczekać dłużej niż dwie doby, to też zamrażam.
Z białkiem trzeba uważac, szybko się psuje.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Ikselka 2012-10-11 20:13
Dnia Thu, 11 Oct 2012 13:02:33 +0200, medea napisał(a):

> Wątpię, żeby na straganach mieli moczoną fasolę. Taka w siateczkach to
> jest po prostu młoda fasola, która podobno nie wymaga moczenia. Piszę
> "podobno", bo raz taką kupiłam i nie wyszła za dobra bez moczenia.

Oczywiście, że moczą, żeby była cięższa. Ten stan można sprawdzić uciskając
ziareno palcem - jeśli wykazuje elastyczność, na bank moczone. Fasola
dojrzała jest zaraz po zbiorze dosyć twarda. A ta w siateczkach jest
miękka, o każdej porze roku zresztą. Dlatego jesli taką kupuję, to ją
"domaczam" tylko i staram się zbyt długo nie przechowywać.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)