Jabłkowa_klęska_urodzaju

napisał/a: ~Stalker 2012-09-20 21:25
Zasypało nas jabłkami (po raz wtóry w tym roku).
Musów już skrzynka, soków to samo, na strychu skrzynki z odłożonymi jabłkami,
a tu jeszcze całe mnóstwo do przerobienia "na bieżąco".

Co z jabłek do słoików, a co z jabłek na stół?

Stalker, Aicha, teraz racuchy z jabłkami będą
napisał/a: ~Aicha 2012-09-20 22:55
W dniu 2012-09-20 21:25, Stalker pisze:

> Co z jabłek do słoików,

Musy mieszane, np. brzoskwiniowo-jabłkowy. Albo... coś na słono
http://www.wielkiezarcie.com/recipe35372.html

> a co z jabłek na stół?

"Jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami,
Duszone są jabłka, pieczone są jabłka
I z jabłek szarlotka, i komput, i babka!"

http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,10801210,Do_zupy__miesa_i_szarlotki__Przez_caly_rok.html
http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9084036,Jak_zrobic_strudel_jablkowy_,,ga.html
http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/56,110783,12463376,Szarlotka_po_amerykansku,,8.html
i coś dla dzieci:
http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,12463942,Deserownia.html

--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
napisał/a: ~Ikselka 2012-09-20 23:35
Dnia Thu, 20 Sep 2012 12:25:48 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):

> Co z jabłek do słoików,

Jabłka do szarlotki. Po prostu obrać, pokroić w kawałki, kapnąć trochę
wody, przykryć, troszkę rozprażyć w piekarniku, napełniać słoiki.
Bez cukru - cukier ewentualnie dodaje się przed użyciem. Ewentualnie, bo np
moje dzieci uwielbiały te jabłka wprost ze słoika wyjadać, bez słodzenia.

> a co z jabłek na stół?

W i n o .
--
XL
napisał/a: ~rageofhonor" 2012-09-22 14:09

Użytkownik "Stalker" napisał w wiadomości
Zasypało nas jabłkami (po raz wtóry w tym roku).
Musów już skrzynka, soków to samo, na strychu skrzynki z odłożonymi
jabłkami,
a tu jeszcze całe mnóstwo do przerobienia "na bieżąco".

Co z jabłek do słoików, a co z jabłek na stół?

Stalker, Aicha, teraz racuchy z jabłkami będą

Oczywiście że cyder. To super wino jabłkowe.
napisał/a: ~Ikselka 2012-09-22 14:37
Dnia Sat, 22 Sep 2012 14:09:24 +0200, rageofhonor napisał(a):

> Użytkownik "Stalker" napisał w wiadomości
> news:5fe2aa3f-5c7b-4abd-989d-575c60fde63b@googlegroups.com...
> Zasypało nas jabłkami (po raz wtóry w tym roku).
> Musów już skrzynka, soków to samo, na strychu skrzynki z odłożonymi
> jabłkami,
> a tu jeszcze całe mnóstwo do przerobienia "na bieżąco".
>
> Co z jabłek do słoików, a co z jabłek na stół?
>
> Stalker, Aicha, teraz racuchy z jabłkami będą
>
> Oczywiście że cyder. To super wino jabłkowe.

Cydr.
Jak wiatr, nie wiater.
Cyder to zupełnie co innego.
--
XL
napisał/a: ~rageofhonor" 2012-09-22 15:00

Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> Dnia Sat, 22 Sep 2012 14:09:24 +0200, rageofhonor napisał(a):
> Cydr.
> Jak wiatr, nie wiater.
> Cyder to zupełnie co innego.

Sorry ale spolszczyłem angielski wyraz. Po angielsku jest cider.
napisał/a: ~Ikselka 2012-09-22 15:17
Dnia Sat, 22 Sep 2012 15:00:13 +0200, rageofhonor napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> news:nxmc52p9gwmt.1p2bewhzw9y4i$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 22 Sep 2012 14:09:24 +0200, rageofhonor napisał(a):
>> Cydr.
>> Jak wiatr, nie wiater.
>> Cyder to zupełnie co innego.
>
> Sorry ale spolszczyłem angielski wyraz. Po angielsku jest cider.

No to tak jak ja keczup
--
XL
napisał/a: ~Stalker 2012-09-23 20:01
W dniu czwartek, 20 września 2012 23:37:02 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:

> Jabłka do szarlotki. Po prostu obrać, pokroić w kawałki, kapnąć trochę
> wody, przykryć, troszkę rozprażyć w piekarniku, napełniać słoiki.
> Bez cukru - cukier ewentualnie dodaje się przed użyciem. Ewentualnie, bo np
> moje dzieci uwielbiały te jabłka wprost ze słoika wyjadać, bez słodzenia.

Do słoików poszedł mus z dynią

Stalker
napisał/a: ~Ikselka 2012-09-24 00:24
Dnia Sun, 23 Sep 2012 11:01:33 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):

> W dniu czwartek, 20 września 2012 23:37:02 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>
>> Jabłka do szarlotki. Po prostu obrać, pokroić w kawałki, kapnąć trochę
>> wody, przykryć, troszkę rozprażyć w piekarniku, napełniać słoiki.
>> Bez cukru - cukier ewentualnie dodaje się przed użyciem. Ewentualnie, bo np
>> moje dzieci uwielbiały te jabłka wprost ze słoika wyjadać, bez słodzenia.
>
> Do słoików poszedł mus z dynią
>
> Stalker

Dla maluchów w sam raz
--
XL
napisał/a: ~Bbjk 2012-09-28 13:39
Może po czasie, a może Ci się przyda. Jabłka suszę pokrojone w
poprzeczne plasterki, wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi (powykrawane
kołeczka będą ładniejsze, ale więcej roboty), w suszarce do
grzybów/piekarniku, potem są jakby czipsy, bardzo smaczne. Jabłka to
jakieś stare "wiejskie" odmiany, niewielkie, dość twarde, bardzo
aromatyczne.
--
B.
napisał/a: ~Stalker 2012-09-28 14:05
W dniu piątek, 28 września 2012 13:39:57 UTC+2 użytkownik Bbjk napisał:

> Może po czasie, a może Ci się przyda. Jabłka suszę pokrojone w
> poprzeczne plasterki, wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi (powykrawane
> kołeczka będą ładniejsze, ale więcej roboty), w suszarce do
> grzybów/piekarniku, potem są jakby czipsy, bardzo smaczne. Jabłka to
> jakieś stare "wiejskie" odmiany, niewielkie, dość twarde, bardzo
> aromatyczne.

Faktycznie! Nawet kiedyś już jedliśmy takie, tyle że kupne.
A jaki takie czipsy mają termin ważności?

Stalker
napisał/a: ~Bbjk 2012-09-28 14:10
W dniu 2012-09-28 14:05, Stalker pisze:

> Faktycznie! Nawet kiedyś już jedliśmy takie, tyle że kupne.
> A jaki takie czipsy mają termin ważności?

Zjadamy przez zimę, ale nie sądzę, by był bardzo krótki.
Można dodać cynamonu, czy wanilii,ja nie daję niczego dodatkowego, jest
samo jabłko w jabłku. Zdrowe i nietuczące, jeśli ktoś zważa na takie
drobiazgi :)
--
B.