Ile zaczynu?

napisał/a: ~Paulinka 2012-02-11 21:27
Qrczak pisze:
> Dnia 2012-02-11 20:47, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>> medea pisze:
>>> Daję nowy wątek, bo tam to pewnie nikt już nie trafi.
>>>
>>> Ile mam dać tego zaczynu do chleba? Połowę ilości mąki?
>>>
>>> No i nie wiem, czy dobrze mi się zaczyn udał, zapach ma taki, jakby
>>> coś sfermentowało. Kiedyś kisiłam mąkę na żur i chyba zapach był inny.
>>
>> Chciałam dzisiaj w Tesco mąkę zakupić i ni ma :(
>> Musze się wybrać chyba w jakieś bardziej ekskluzywne miejsce.
>
> Mata Kauflanda?

Mata. Pierwszy hipermarket we Wrocławiu Hit został przemianowany na
Kauflanda.

> W opcji extremal exlusiv się bierze od chłopa z młyna.

A to sorry Müllerów ci u nas w okolicy raczej niedostatek.


--

Paulinka
napisał/a: ~Aicha 2012-02-11 22:02
W dniu 2012-02-11 21:27, Paulinka pisze:

>>> Chciałam dzisiaj w Tesco mąkę zakupić i ni ma :(
>>> Musze się wybrać chyba w jakieś bardziej ekskluzywne miejsce.
>>
>> Mata Kauflanda?
>
> Mata. Pierwszy hipermarket we Wrocławiu Hit został przemianowany na
> Kauflanda.
>
>> W opcji extremal exlusiv się bierze od chłopa z młyna.
>
> A to sorry Müllerów ci u nas w okolicy raczej niedostatek.

A ja właśnie w Tesco-Hicie mąkę żurkową kupiłam. A kolejną w Leclercu, z
Melvitu.

--
Pozdrawiam - Aicha

Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/
napisał/a: ~Paulinka 2012-02-11 22:10
Aicha pisze:
> W dniu 2012-02-11 21:27, Paulinka pisze:
>
>>>> Chciałam dzisiaj w Tesco mąkę zakupić i ni ma :(
>>>> Musze się wybrać chyba w jakieś bardziej ekskluzywne miejsce.
>>>
>>> Mata Kauflanda?
>>
>> Mata. Pierwszy hipermarket we Wrocławiu Hit został przemianowany na
>> Kauflanda.
>>
>>> W opcji extremal exlusiv się bierze od chłopa z młyna.
>>
>> A to sorry Müllerów ci u nas w okolicy raczej niedostatek.
>
> A ja właśnie w Tesco-Hicie mąkę żurkową kupiłam. A kolejną w Leclercu, z
> Melvitu.

O dzięki Leclerc bliżej przynajmniej. Zapuszczę swoje macki w tym kierunku.



--

Paulinka
napisał/a: ~medea 2012-02-11 22:16
W dniu 2012-02-11 20:47, Paulinka pisze:
>
> Chciałam dzisiaj w Tesco mąkę zakupić i ni ma :(
> Musze się wybrać chyba w jakieś bardziej ekskluzywne miejsce.

Mąż w realu kupił bez żadnego wysiłku (tzn. nie musiałam nawet
monitorować telefonicznie, gdzie ma szukać ;) ).
Żytnią 720

Ewa
napisał/a: ~medea 2012-02-11 22:19
W dniu 2012-02-11 21:27, Paulinka pisze:
> Pierwszy hipermarket we Wrocławiu Hit został przemianowany na Kauflanda.

No coś Ty? A nie w Tesco czasem (to na Długiej)? Czy to już Kaufland
teraz jest?

Ewa
napisał/a: ~Paulinka 2012-02-11 22:21
medea pisze:
> W dniu 2012-02-11 21:27, Paulinka pisze:
>> Pierwszy hipermarket we Wrocławiu Hit został przemianowany na Kauflanda.
>
> No coś Ty? A nie w Tesco czasem (to na Długiej)? Czy to już Kaufland
> teraz jest?

Pierwszy był Hit (na Długiej). Wrocławski szok i orgazm zakupowy.



--

Paulinka
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-11 22:27
Dnia Sat, 11 Feb 2012 16:32:17 +0100, krys napisał(a):

> (...)
> No właśnie. Mój aktualnie karmiony z braku laku mąka 750, zamiast 200, ale
> daje radę.

A ja na zaczyn kupuję mąkę żurkową.
--

XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-11 22:28
Dnia Sat, 11 Feb 2012 20:47:07 +0100, Paulinka napisał(a):

> medea pisze:
>> Daję nowy wątek, bo tam to pewnie nikt już nie trafi.
>>
>> Ile mam dać tego zaczynu do chleba? Połowę ilości mąki?
>>
>> No i nie wiem, czy dobrze mi się zaczyn udał, zapach ma taki, jakby coś
>> sfermentowało. Kiedyś kisiłam mąkę na żur i chyba zapach był inny.
>
> Chciałam dzisiaj w Tesco mąkę zakupić i ni ma :(
> Musze się wybrać chyba w jakieś bardziej ekskluzywne miejsce.

Zurkowa jest. bardzo dobra na zaczyn.
--

XL
napisał/a: ~medea 2012-02-11 22:29
W dniu 2012-02-11 22:21, Paulinka pisze:
> medea pisze:
>> W dniu 2012-02-11 21:27, Paulinka pisze:
>>> Pierwszy hipermarket we Wrocławiu Hit został przemianowany na
>>> Kauflanda.
>>
>> No coś Ty? A nie w Tesco czasem (to na Długiej)? Czy to już Kaufland
>> teraz jest?
>
> Pierwszy był Hit (na Długiej).

No właśnie. I to jest teraz Tesco, a nie Kaufland. Czy już Kaufland?

> Wrocławski szok i orgazm zakupowy.

Pamiętam. Ale tak naprawdę pierwszy orgazm zakupowy to było Marino.

Ewa
napisał/a: ~Qrczak 2012-02-11 22:35
Dnia 2012-02-11 22:29, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-02-11 22:21, Paulinka pisze:
>> medea pisze:
>>> W dniu 2012-02-11 21:27, Paulinka pisze:
>>>> Pierwszy hipermarket we Wrocławiu Hit został przemianowany na
>>>> Kauflanda.
>>>
>>> No coś Ty? A nie w Tesco czasem (to na Długiej)? Czy to już Kaufland
>>> teraz jest?
>>
>> Pierwszy był Hit (na Długiej).
>
> No właśnie. I to jest teraz Tesco, a nie Kaufland. Czy już Kaufland?
>
>> Wrocławski szok i orgazm zakupowy.
>
> Pamiętam. Ale tak naprawdę pierwszy orgazm zakupowy to było Marino.

U mnie? Carefour.

Qra
--
miało się kiedyś te orgazmy, ech
napisał/a: ~medea 2012-02-11 22:38
W dniu 2012-02-11 22:35, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-02-11 22:29, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2012-02-11 22:21, Paulinka pisze:
>>> medea pisze:
>>>> W dniu 2012-02-11 21:27, Paulinka pisze:
>>>>> Pierwszy hipermarket we Wrocławiu Hit został przemianowany na
>>>>> Kauflanda.
>>>>
>>>> No coś Ty? A nie w Tesco czasem (to na Długiej)? Czy to już Kaufland
>>>> teraz jest?
>>>
>>> Pierwszy był Hit (na Długiej).
>>
>> No właśnie. I to jest teraz Tesco, a nie Kaufland. Czy już Kaufland?
>>
>>> Wrocławski szok i orgazm zakupowy.
>>
>> Pamiętam. Ale tak naprawdę pierwszy orgazm zakupowy to było Marino.
>
> U mnie? Carefour.
>
> Qra
> --
> miało się kiedyś te orgazmy, ech

A teraz to zwykła pańszczyzna...

Ewa
napisał/a: ~krys 2012-02-12 09:39
Qrczak wrote:

>>
>> A to ja mam inne warunki. BTW nie masz wrażenia, że tą porą chleb
>> potrzebuje zdecydowanie wiecej czasu, żeby wyrosnąć?
>
> Na pewno częściej klapie. I to w warunkach zbliżonych do naturalnych
> jest normalne. Tyle że naprawdę pisałam o własnych okołobetonowych
> doświadczeniach w tym zakresie, gdzie zimą jest ciepło a latem dość zimno.

No ja zdecydowanie mam odwrotnie Latem ciepło - zimą niekoniecznie.
>
>>
>> No właśnie. Mój aktualnie karmiony z braku laku mąka 750, zamiast 200,
>> ale daje radę.
>
> A pewnie że 720 uciągnie, a tę 2000 daję rzadziej i w niewielkich
> ilościach do zaczynu, częściej na niej chleb już wypiekam.

To tez mam odwrotnie - wolę zaczyn karmić 2000, jest gęsty, i idzie jak
burza. A chleba bardziej razowego nie lubią, wiec pieke "biały".


--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com