Fajne przepisy.

napisał/a: ~Ikselka 2012-09-19 00:27
"Podawał ten przepis niegdyś imć Pan Mikołaj Rej z Nagłowic:
"Nuż ćwikiełki w piec namotawszy, a dobrze przypiekłszy, nadobnie
ochędożyć, w talerzyki nakrajać, a także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co
najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo będzie długo trwała, a także
koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, a solą
też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak; bo i rosołek bardzo
smaczny i sama pani ćwikła będzie bardzo smaczna i bardzo pachnęła"."


"Ser topiony z kminkiem, którego rodowód sięga końca XIX wieku. W dawnych
czasach zwany był ?hauskyjzą?. Spotykany był na Opolszczyźnie, Śląsku i w
Wielkopolsce. Na ogół powstawał z niesprzedanego twarogu, stąd zapewne jego
wielkopolska nazwa - ?zgliwek? lub ?zgliwik?. Spotykany jest także w kuchni
niemieckiej pod nazwą ?kochkäse?. Dzięki smażeniu nie musiał być
przechowywany w chłodnych piwnicach. Do dzisiaj wytwarzany jest wedle
domowych przepisów, z sera twarogowego chudego i ćwierć tłustego, a
następnie pasteryzowany, bez dodatku konserwantów. Można dodawać do niego
także czosnek, cebulę, pieprz, szczypior, zioła, nawet jaja i piwo (dwa
ostatnie dodatki są popularne na Śląsku).



W śląskiej gwarze przepis brzmiał tak:



"Hauskyjza (inakszy ?dumowo kyjza s kminkym?) - kunsumowo szpecyjo
rychtowano s bjouyj kyjze a kminka, s kerych robi sie miszung, uodstowjo go
na pora dniuw, a potym trza go zgrzoć a skwarzić. Hauskyjza forymniy wunio,
kej dugo niyprane fuzekle"."

http://www.blejtrama.bro.pl/konserwa.html

Polecam też inne przepisy z tej strony, całkiem normalnym językiem pisane:


"Buraczki marynowane"

Buraczki kiszone na barszcz

Buraczki tarte

Bez czarny - sok

Bez czarny - kwiat - syrop

Cukinia w occie

Cukinia kiszona

Ćwikła Mikołaja Reja

Ćwikła z chrzanem

Fasola Jaś

__________________________


Filety z kurczaka

"Galareta Chłopska"

Golonka ze słoja

Golonka prasowana

Imbirówka

Jabłka w occie

Kompot

Kompot z Podlasia





__________________________


Kapusta kiszona

Keczup ziołowy

Kiełbasa drobiowa

Kiełbasa ze słoja

Kiełbaski w pomidorach

Konserwa wojskowa

Łopatka w sosie

Musztarda

Miodek z mniszka



__________________________


Mielonka wieprzowa

Ocet aromatyzowany

Ocet jabłkowy

Ogórki małosolne

Ogórki kiszone

Ogórki konserwowe

Ogórki chili

Ogórkowe ślimaki

Podpiwek



__________________________


Piwo grzane

Pikle

Papryka konserwowa

Różane konfitury

Rabarbar - syrop

Ser twarogowy

Ser smażony hauskyjza

Słonina wojskowa





___________________________


Słonina mielona

Słonina solona

Smarowidło babci

Smalec

Smalec z mięsem

Sosnowy syrop

Śliwki w marynacie

Truskawki mrożone



Hejże ha

--
XL
napisał/a: ~Stefan" 2012-09-19 09:05

Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> "Hauskyjza (inakszy ?dumowo kyjza s kminkym?) - kunsumowo szpecyjo
> rychtowano s bjouyj kyjze a kminka, s kerych robi sie miszung, uodstowjo
> go
> na pora dniuw, a potym trza go zgrzoć a skwarzić. Hauskyjza forymniy
> wunio,
> kej dugo niyprane fuzekle"."
no ja, bier tasza i przyniś halbe, dwie rzymuły i kusek hauskyiezy...
pozdr
Stefan