Fajne przepisy.
napisał/a:
~Ikselka
2012-09-19 00:27
"Podawał ten przepis niegdyś imć Pan Mikołaj Rej z Nagłowic:
"Nuż ćwikiełki w piec namotawszy, a dobrze przypiekłszy, nadobnie
ochędożyć, w talerzyki nakrajać, a także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co
najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo będzie długo trwała, a także
koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, a solą
też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak; bo i rosołek bardzo
smaczny i sama pani ćwikła będzie bardzo smaczna i bardzo pachnęła"."
"Ser topiony z kminkiem, którego rodowód sięga końca XIX wieku. W dawnych
czasach zwany był ?hauskyjzą?. Spotykany był na Opolszczyźnie, Śląsku i w
Wielkopolsce. Na ogół powstawał z niesprzedanego twarogu, stąd zapewne jego
wielkopolska nazwa - ?zgliwek? lub ?zgliwik?. Spotykany jest także w kuchni
niemieckiej pod nazwą ?kochkäse?. Dzięki smażeniu nie musiał być
przechowywany w chłodnych piwnicach. Do dzisiaj wytwarzany jest wedle
domowych przepisów, z sera twarogowego chudego i ćwierć tłustego, a
następnie pasteryzowany, bez dodatku konserwantów. Można dodawać do niego
także czosnek, cebulę, pieprz, szczypior, zioła, nawet jaja i piwo (dwa
ostatnie dodatki są popularne na Śląsku).
W śląskiej gwarze przepis brzmiał tak:
"Hauskyjza (inakszy ?dumowo kyjza s kminkym?) - kunsumowo szpecyjo
rychtowano s bjouyj kyjze a kminka, s kerych robi sie miszung, uodstowjo go
na pora dniuw, a potym trza go zgrzoć a skwarzić. Hauskyjza forymniy wunio,
kej dugo niyprane fuzekle"."
http://www.blejtrama.bro.pl/konserwa.html
Polecam też inne przepisy z tej strony, całkiem normalnym językiem pisane:
"Buraczki marynowane"
Buraczki kiszone na barszcz
Buraczki tarte
Bez czarny - sok
Bez czarny - kwiat - syrop
Cukinia w occie
Cukinia kiszona
Ćwikła Mikołaja Reja
Ćwikła z chrzanem
Fasola Jaś
__________________________
Filety z kurczaka
"Galareta Chłopska"
Golonka ze słoja
Golonka prasowana
Imbirówka
Jabłka w occie
Kompot
Kompot z Podlasia
__________________________
Kapusta kiszona
Keczup ziołowy
Kiełbasa drobiowa
Kiełbasa ze słoja
Kiełbaski w pomidorach
Konserwa wojskowa
Łopatka w sosie
Musztarda
Miodek z mniszka
__________________________
Mielonka wieprzowa
Ocet aromatyzowany
Ocet jabłkowy
Ogórki małosolne
Ogórki kiszone
Ogórki konserwowe
Ogórki chili
Ogórkowe ślimaki
Podpiwek
__________________________
Piwo grzane
Pikle
Papryka konserwowa
Różane konfitury
Rabarbar - syrop
Ser twarogowy
Ser smażony hauskyjza
Słonina wojskowa
___________________________
Słonina mielona
Słonina solona
Smarowidło babci
Smalec
Smalec z mięsem
Sosnowy syrop
Śliwki w marynacie
Truskawki mrożone
Hejże ha
--
XL
"Nuż ćwikiełki w piec namotawszy, a dobrze przypiekłszy, nadobnie
ochędożyć, w talerzyki nakrajać, a także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co
najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo będzie długo trwała, a także
koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, a solą
też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak; bo i rosołek bardzo
smaczny i sama pani ćwikła będzie bardzo smaczna i bardzo pachnęła"."
"Ser topiony z kminkiem, którego rodowód sięga końca XIX wieku. W dawnych
czasach zwany był ?hauskyjzą?. Spotykany był na Opolszczyźnie, Śląsku i w
Wielkopolsce. Na ogół powstawał z niesprzedanego twarogu, stąd zapewne jego
wielkopolska nazwa - ?zgliwek? lub ?zgliwik?. Spotykany jest także w kuchni
niemieckiej pod nazwą ?kochkäse?. Dzięki smażeniu nie musiał być
przechowywany w chłodnych piwnicach. Do dzisiaj wytwarzany jest wedle
domowych przepisów, z sera twarogowego chudego i ćwierć tłustego, a
następnie pasteryzowany, bez dodatku konserwantów. Można dodawać do niego
także czosnek, cebulę, pieprz, szczypior, zioła, nawet jaja i piwo (dwa
ostatnie dodatki są popularne na Śląsku).
W śląskiej gwarze przepis brzmiał tak:
"Hauskyjza (inakszy ?dumowo kyjza s kminkym?) - kunsumowo szpecyjo
rychtowano s bjouyj kyjze a kminka, s kerych robi sie miszung, uodstowjo go
na pora dniuw, a potym trza go zgrzoć a skwarzić. Hauskyjza forymniy wunio,
kej dugo niyprane fuzekle"."
http://www.blejtrama.bro.pl/konserwa.html
Polecam też inne przepisy z tej strony, całkiem normalnym językiem pisane:
"Buraczki marynowane"
Buraczki kiszone na barszcz
Buraczki tarte
Bez czarny - sok
Bez czarny - kwiat - syrop
Cukinia w occie
Cukinia kiszona
Ćwikła Mikołaja Reja
Ćwikła z chrzanem
Fasola Jaś
__________________________
Filety z kurczaka
"Galareta Chłopska"
Golonka ze słoja
Golonka prasowana
Imbirówka
Jabłka w occie
Kompot
Kompot z Podlasia
__________________________
Kapusta kiszona
Keczup ziołowy
Kiełbasa drobiowa
Kiełbasa ze słoja
Kiełbaski w pomidorach
Konserwa wojskowa
Łopatka w sosie
Musztarda
Miodek z mniszka
__________________________
Mielonka wieprzowa
Ocet aromatyzowany
Ocet jabłkowy
Ogórki małosolne
Ogórki kiszone
Ogórki konserwowe
Ogórki chili
Ogórkowe ślimaki
Podpiwek
__________________________
Piwo grzane
Pikle
Papryka konserwowa
Różane konfitury
Rabarbar - syrop
Ser twarogowy
Ser smażony hauskyjza
Słonina wojskowa
___________________________
Słonina mielona
Słonina solona
Smarowidło babci
Smalec
Smalec z mięsem
Sosnowy syrop
Śliwki w marynacie
Truskawki mrożone
Hejże ha
--
XL
napisał/a:
~Stefan"
2012-09-19 09:05
Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> "Hauskyjza (inakszy ?dumowo kyjza s kminkym?) - kunsumowo szpecyjo
> rychtowano s bjouyj kyjze a kminka, s kerych robi sie miszung, uodstowjo
> go
> na pora dniuw, a potym trza go zgrzoć a skwarzić. Hauskyjza forymniy
> wunio,
> kej dugo niyprane fuzekle"."
no ja, bier tasza i przyniś halbe, dwie rzymuły i kusek hauskyiezy...
pozdr
Stefan