Domowe wędlinki - cd.

napisał/a: ~Ikselka 2012-03-28 18:32
http://www.przepis-kulinarny.pl/szynka-pieczona-id1662.html
Peklosól radzę zastąpić solą kamienną niejodowaną z dodatkiem 0,5 procenta
saletry.

--

XL wiosenna
napisał/a: ~gosmo" 2012-03-29 08:21
Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> http://www.przepis-kulinarny.pl/szynka-pieczona-id1662.html
> Peklosól radzę zastąpić solą kamienną niejodowaną z dodatkiem 0,5 procenta
> saletry.

Z tą peklosolą przesadził, daje się 80-100g na 1l wody. Dla 1 kg szynki
dajemy 0,4l wody co daje jakieś 36g peklosoli na taką ilość mięsa. Ja
dodatkowo dzielę na pół dając w takim przypadku 18g peklosoli i 18g zwykłej
soli i pekluję przez tydzień. Po tygodniu dodatkowo mięso płuczę pod
bieżącą, zimną wodą (lekki strumień) 15min. Dopiero w rękawie daję kupę
przypraw i piekę całość. Mięsko wychodzi pyszne i delikatne no i z ilością
peklosoli dużo poniżej normy produkcyjnej. Co do saletry też nie jest
obojętna dla zdrowia a dodatkowo trudno się ją dozuje w przypadku takich
małych ilości produktu co może spowodować znaczne przekroczenie normy lub
dodanie jej po prostu zbyt mało.
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-29 16:48
Dnia Thu, 29 Mar 2012 08:21:45 +0200, gosmo napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> news:1qhn16kw77l2z$.1am8djkgghtmh.dlg@40tude.net...
>> http://www.przepis-kulinarny.pl/szynka-pieczona-id1662.html
>> Peklosól radzę zastąpić solą kamienną niejodowaną z dodatkiem 0,5 procenta
>> saletry.
>
> Z tą peklosolą przesadził, daje się 80-100g na 1l wody.

Ja daję 80g soli z saletrą (saletra stanowi zawsze pół procenta tego, co
stanowi sól), peklosoli nie stosuję.

> Dla 1 kg szynki
> dajemy 0,4l wody co daje jakieś 36g peklosoli na taką ilość mięsa. Ja
> dodatkowo dzielę na pół dając w takim przypadku 18g peklosoli i 18g zwykłej
> soli i pekluję przez tydzień.

Ja też tydzień, ale z nastrzykiem. Tzn mięso przeznaczone do wędzenia tak
traktuję.

> Po tygodniu dodatkowo mięso płuczę pod
> bieżącą, zimną wodą (lekki strumień) 15min.


Bez przesady z tą bieżącą wodą - licznik bije. Ja po prostu moczę i
spradzam smak.

> Dopiero w rękawie daję kupę
> przypraw i piekę całość. Mięsko wychodzi pyszne i delikatne no i z ilością
> peklosoli dużo poniżej normy produkcyjnej. Co do saletry też nie jest
> obojętna dla zdrowia

Sól też nie 333-)

> a dodatkowo trudno się ją dozuje w przypadku takich
> małych ilości produktu co może spowodować znaczne przekroczenie normy lub
> dodanie jej po prostu zbyt mało.

Żadna trudność - łyżeczka do herbaty zawiera 5g (soli, saletry, cukru,
pektosoli, sody, proszku do pieczenia...)
--

XL wiosenna
napisał/a: ~K 2012-03-29 17:21
Azotyn sodu jest potencjalnie rakotwórczy (wg IARC: klasa 2A -
prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi[10]), a w połączeniu z innymi
związkami chemicznymi w warunkach panujących w żołądku może tworzyć
nitrozoaminy. Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kg
masy ciała, niemowlętom do 6 miesiąca życia nie powinien być podawany w
ogóle. Przekroczenie tej dawki może spowodować hiperaktywność i inne
efekty uboczne. W wielu krajach dodawanie go do żywności jest zabronione

Ja bym proponowal sprawdzone od wiekow metody na konserwacje miesa bez
dodatkow wyciagnietych z dupy zaby.
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-29 20:39
Dnia Thu, 29 Mar 2012 17:21:50 +0200, K napisał(a):

> Azotyn sodu jest potencjalnie rakotwórczy

Mówimy o saletrze spożywczej (azotanie potasu) KNO3, a nie o azotynie sodu!
--

XL wiosenna
napisał/a: ~K 2012-03-29 20:50
W dniu 2012-03-29 20:39, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 29 Mar 2012 17:21:50 +0200, K napisał(a):
>
>> Azotyn sodu jest potencjalnie rakotwórczy
>
> Mówimy o saletrze spożywczej (azotanie potasu) KNO3, a nie o azotynie sodu!

Peklosol to sol i azotyn
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-29 21:04
Dnia Thu, 29 Mar 2012 20:50:48 +0200, K napisał(a):

> W dniu 2012-03-29 20:39, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 29 Mar 2012 17:21:50 +0200, K napisał(a):
>>
>>> Azotyn sodu jest potencjalnie rakotwórczy
>>
>> Mówimy o saletrze spożywczej (azotanie potasu) KNO3, a nie o azotynie sodu!
>
> Peklosol to sol i azotyn

To trzeba było napisać, do czego się odnosisz albo dobrym zwyczajem
usenetowym zacytować. Bo sam wtręt bez cytatu odnosi się do wszystkiego w
wątku albo do niczego.
--

XL wiosenna
napisał/a: ~user@domain.invalid 2012-03-29 21:39
W dniu 2012-03-29 20:39, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 29 Mar 2012 17:21:50 +0200, K napisał(a):
>
>> Azotyn sodu jest potencjalnie rakotwórczy
>
> Mówimy o saletrze spożywczej (azotanie potasu) KNO3, a nie o azotynie sodu!

Palestyńscy terroryści robią z niej jeszcze bardziej niebezpieczne
rakiety Kassam ;) A tak na poważnie...jeśli mamy 1kg mięsa, 0,4l wody,
gdzie idzie 32g soli to saletry powinno być 0,16g. Przecież nie
odmierzysz tego łyżeczką.
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-29 21:56
Dnia Thu, 29 Mar 2012 21:39:22 +0200, user@domain.invalid napisał(a):

> W dniu 2012-03-29 20:39, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 29 Mar 2012 17:21:50 +0200, K napisał(a):
>>
>>> Azotyn sodu jest potencjalnie rakotwórczy
>>
>> Mówimy o saletrze spożywczej (azotanie potasu) KNO3, a nie o azotynie sodu!
>
> Palestyńscy terroryści robią z niej jeszcze bardziej niebezpieczne
> rakiety Kassam ;) A tak na poważnie...jeśli mamy 1kg mięsa, 0,4l wody,
> gdzie idzie 32g soli to saletry powinno być 0,16g.
> Przecież nie
> odmierzysz tego łyżeczką.

A tam, sczyptę bym dała i tyle, taką w dwa palce.
Ale nie mam tego kłopotu, przedwczoraj zapeklowałam 12 kg mięcha - z
nastrzykiem, więc już w środę będzie wędzenie
--

XL wiosenna
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-29 21:59
Dnia Thu, 29 Mar 2012 21:56:26 +0200, Ikselka napisał(a):

> Dnia Thu, 29 Mar 2012 21:39:22 +0200, user@domain.invalid napisał(a):

> A tam, s

sz

> czyptę bym dała i tyle, taką w dwa palce.
> Ale nie mam tego kłopotu, przedwczoraj zapeklowałam 12 kg mięcha - z
> nastrzykiem, więc już w środę będzie wędzenie

j.p.
--

XL wiosenna
napisał/a: ~jacki 2012-03-30 09:07
W dniu 2012-03-29 16:48, W odpowiedzi na Twój (Ikselka) list-piszę Ci:
> Żadna trudność - łyżeczka do herbaty zawiera 5g (soli, saletry, cukru,
> pektosoli, sody, proszku do pieczenia...)

Oczywiście, gdyż gęstość tych substancji jest identyczna. Skąd Ty takie
dobre rady bierzesz?

--
Pozdrawiam
Andrzej Jackiewicz
jacki(at)idealan.pl
napisał/a: ~KRZYZAK 2012-03-31 01:04
Dnia Fri, 30 Mar 2012 09:07:01 +0200, jacki napisał(a):

> Oczywiście, gdyż gęstość tych substancji jest identyczna. Skąd Ty takie
> dobre rady bierzesz?

Z praktyki

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)