Dieta karmiącej

napisał/a: samsam 2007-09-04 12:13
Co powinno się jeść karmiąc dziecko?
Z czego należy całkowicie zrezygnować?
Które produkty mogą najbardziej uczulać nasze maleństwa?
Czy może miałyście odrębny jadłospis dla siebie?
Jak wyglądała Wasza dieta?
napisał/a: Kasia248 2007-09-04 14:51
ja sie trzymam tej strony i poki co malemu nic nie jest https://mamotoja.pl/noworodek_Karmienie_piersia_dieta_karmiacej_mamy_artykul,1716,1.html
zupki krupniczki ryzowki rosolki paroweczki serki
napisał/a: samsam 2007-09-14 19:13
Kasiulek, pozwoliłam sobie to skopiować

Ściągawka karmiącej mamy

MIĘSO

Jedz bez obaw (dwa razy dziennie):
– mięso białe (drób, mięso z królika)
– chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu)
– mięso grillowane lub duszone

Unikaj:
– tłustych wędlin, mięsa smażonego,
– cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową)

SERY
– jedz ostrożnie, są ciężkostrawne

Uważaj na:
– sery pleśniowe
– pikantne sery i twarożki
– w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego

TŁUSZCZE

Używaj bez obaw:
- masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów),
– oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego)

Unikaj:
– smalcu i oleju arachidowego

SŁODYCZE
– możesz jeść w ograniczonych ilościach

Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak

ORZECHY
– uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe

ALKOHOL

– wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione
– możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu

PRZYPRAWY i DODATKI

Przyprawiaj bez obaw:
– świeżymi ziołami,
– koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem,
– majerankiem,
– kminkiem,
– innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi

Uważaj na:
– barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności
– paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki),
– majonez,
– ketchup
– sól i cukier (w dużych ilościach)

Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować.
napisał/a: Małgosia23 2007-09-21 21:54
Wklejam linka do strony na której jest kilka przepisów na potrawy dla karmiących mam.
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/dieta-mlodej-mamy,1912_6937.htm
napisał/a: Moniqe 2007-10-26 09:34
Ja czytalam dziewczyny ze jak karmimy to bron boze nie jesc grzybow,kapusty,fasoli,grochu,brokul i kalafiora...!!!Jest to ciezko strawne i po tych warzywach wystepuja u niemowlat kolki,bule brzuszka i wzdecia.A skoro dzidzia bedzie sie meczyc to i my tez! Oczywiscie pisze rowiez aby nie jesc smazonego i jeszcze wielu produktow...ale jesli chodzi u uczulenia to chyba tez nie ma raguly.Moja siostra nie mogla jesc produktow bialkowych.Zadnych serow jogurtow ani mleka bo maly mial od tego skaze bialkowa ktora utrzymywala sie dosc dlugo
napisał/a: eska1 2010-05-21 08:49
Czytam i czytam o diecie karmiącej i postanowiłam odświeżyć temat. Może macie przepis na jakieś ciasto, które można byłoby zjeść? Tak za mną chodzi coś słodkiego, że hej.. Na ciasto drożdżowe i babkę bananową już patrzeć nie mogę..
napisał/a: iwa_ch 2010-05-21 10:13
ja robie kruche z jabłkami no szarlotkę bo można i takie jogurtowe też dodaje jabłka w plasterkach

[ Dodano: 2010-05-21, 10:14 ]
a możesz mi podać przepis na ta babke bananową takiej jeszcze nie jadłam :)
napisał/a: eska1 2010-05-21 19:08
iwa_ch podaj mi swój przepis.

Oto mój:

Babka bananowa (można zrobić też babeczki - moim zdaniem jakoś lepiej smakują choć ciasto to samo ):
3-4 banany
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki
łyżeczka sody

Jajko + cukier ucieramy. Dodajemy olej i pogniecione widelcem banany oraz mąkę i sodę. Wszystko miksujemy i wlewamy do formy na babkę. Pieczemy 40-45minut w 170st.C.

I FINITO

Ja właśnie piekę.
napisał/a: hildegarda4 2010-05-21 21:34
Oo, ja znam tą babkę bananową pod nazwą "chlebek bananowy". Uwielbiam to ciasto, jest szybkie i zawsze sie udaje tylko banany muszą być bardzo dojrzałe. Ja dodaje czasami daktyle i rodzynki i troszke cynamonu. Pychota
napisał/a: eska1 2010-05-22 01:31
hildegarda4 napisal(a):jest szybkie i zawsze sie udaje
Potwierdzam.
napisał/a: iwa_ch 2010-05-24 09:29
eska, spróbuję któregoś dnia,
a ciasto jogurtowe to ja robię z Delekty i dodaję plasterki jabłka na górę
a szarlotkę
1 kostka margaryny
2 jajka
3 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka cukru pudru

wyrabiam , wykładam na blaszkę na to jabłuszka starte na tarce i troche posypuję cukrem a na górę układam (z części odłożonego ciasta) ciasto w kratkę i smatuję jajkiem
piec ok 1,5 godz, zaczynam tak od 130 a potem daje wiecej ok 150-160 stopni:)
a ciekawe czy można jeść sernik?
napisał/a: eska1 2010-06-09 22:06
iwa_ch napisal(a):a ciekawe czy można jeść sernik?
Jak maleństwo nie ma skazy białkowej to tak. Ja piję codziennie ok. pół litra mleka i na razie ok. Zobaczymy co będzie dalej..