Co słodkiego_lub_gorącego_na_karnawał?
napisał/a:
~XL
2011-12-28 01:58
Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
Inne propozycje?
--
XL
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
Inne propozycje?
--
XL
napisał/a:
~Nixe
2011-12-28 15:59
W dniu 2011-12-28 01:58, XL pisze:
> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>
>
> Inne propozycje?
Tobie jeszcze mało żarcia?
Ja po świętach piję tylko herbatę - na jedzenie patrzeć już nie mogę.
Ale ze słodkiego mogę polecić coś, co robi się ekspresowo, a smakuje
wybornie:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/czekoladowe_brownie/przepis.html
Ja trochę modyfikuję, bo daję ciut mniej mąki - wtedy brownie jest
bardziej zakalcowaty i o to chodzi.
Poza tym zamiast posypki robię polewę ze śmietanki 30%, gorzkiej
czekolady i odrobiny brandy.
Można zamiast czekolady gorzkiej zrobić brownie z mlecznej, ale wtedy to
już jest taki ulepek, że po jednym kawałeczku ma się dość.
N.
> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>
>
> Inne propozycje?
Tobie jeszcze mało żarcia?
Ja po świętach piję tylko herbatę - na jedzenie patrzeć już nie mogę.
Ale ze słodkiego mogę polecić coś, co robi się ekspresowo, a smakuje
wybornie:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/czekoladowe_brownie/przepis.html
Ja trochę modyfikuję, bo daję ciut mniej mąki - wtedy brownie jest
bardziej zakalcowaty i o to chodzi.
Poza tym zamiast posypki robię polewę ze śmietanki 30%, gorzkiej
czekolady i odrobiny brandy.
Można zamiast czekolady gorzkiej zrobić brownie z mlecznej, ale wtedy to
już jest taki ulepek, że po jednym kawałeczku ma się dość.
N.
napisał/a:
~Frutka"
2011-12-28 16:18
Użytkownik "Nixe" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:jdfarq$p63$1@inews.gazeta.pl...
W dniu 2011-12-28 01:58, XL pisze:
> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>
>
> Inne propozycje?
Tobie jeszcze mało żarcia?
Ja po świętach piję tylko herbatę - na jedzenie patrzeć już nie mogę.
Ale ze słodkiego mogę polecić coś, co robi się ekspresowo, a smakuje
wybornie:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/czekoladowe_brownie/przepis.html
_________
No wiesz?!
Przecież to niepolskie, nie nasza tradycja!
C.
napisał/a:
~Stefan"
2011-12-28 16:25
Użytkownik "Nixe" napisał w wiadomości
>W dniu 2011-12-28 01:58, XL pisze:
>> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>>
>>
>> Inne propozycje?
>
> Tobie jeszcze mało żarcia?
> Ja po świętach piję tylko herbatę - na jedzenie patrzeć już nie mogę.
>
> Ale ze słodkiego mogę polecić coś, co robi się ekspresowo, a smakuje
> wybornie:
> http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/czekoladowe_brownie/przepis.html
> Ja trochę modyfikuję, bo daję ciut mniej mąki - wtedy brownie jest
> bardziej zakalcowaty i o to chodzi.
> Poza tym zamiast posypki robię polewę ze śmietanki 30%, gorzkiej czekolady
> i odrobiny brandy.
> Można zamiast czekolady gorzkiej zrobić brownie z mlecznej, ale wtedy to
> już jest taki ulepek, że po jednym kawałeczku ma się dość.
Ło Jezu, tan czekoladowy zakalec naturalnie idzie w piersi a nie w d sorry
biodra? bo mi coś po świętach portki się skurczyły i koszule chyba też...
pozdrawiam
Stefan
napisał/a:
~Bbjk
2011-12-28 17:52
W dniu 2011-12-28 01:58, XL pisze:
> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>
>
> Inne propozycje?
Sądząc z nazw te potrawy, jakie wyżej proponujesz, nie są tradycyjnie
polskimi, ani nawet z kresów wschodnich - które wg deklaracji w innym
wątku na tej grupie preferujesz, jako jedynie słuszne.
Więc dla Ciebie pewnie lepsze będą polskie tradycje:
"...raczono się tłustymi słodkościami - racuchami, blinami i pampuchami
oraz ciastem nadziewanym słoniną i smażonym na smalcu. Stąd pochodzi
tradycja "tłustego czwartku", który rozpoczynał "tłusty tydzień",
wieńczący karnawał. Dziś z bogactwa dawnych obyczajów pozostał tylko
"tłusty czwartek", w którym królują na naszych stołach pączki i faworki,
czyli chrust".
A tu masz litewskie (bo takie, jak pisałaś nie są trefne, w odróżnieniu
od zachodnich) tradycyjne propozycje kulinarne na karnawał:
"Zgodnie z wierzeniami na Zapusty trzeba dużo i często jeść, nawet 12
razy, i wtedy w ciągu całego roku człowiek czuje się syty i silny. Dania
zapustowe mają być przede wszystkim tłuste: boczek, słonina, obficie
kraszona kapusta, kołduny, cepeliny, no i oczywiście bliny, a trzeba ich
napiec tyle, aby nie zabrakło domownikom i gościom - przebierańcom".
--
Bbjk
> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>
>
> Inne propozycje?
Sądząc z nazw te potrawy, jakie wyżej proponujesz, nie są tradycyjnie
polskimi, ani nawet z kresów wschodnich - które wg deklaracji w innym
wątku na tej grupie preferujesz, jako jedynie słuszne.
Więc dla Ciebie pewnie lepsze będą polskie tradycje:
"...raczono się tłustymi słodkościami - racuchami, blinami i pampuchami
oraz ciastem nadziewanym słoniną i smażonym na smalcu. Stąd pochodzi
tradycja "tłustego czwartku", który rozpoczynał "tłusty tydzień",
wieńczący karnawał. Dziś z bogactwa dawnych obyczajów pozostał tylko
"tłusty czwartek", w którym królują na naszych stołach pączki i faworki,
czyli chrust".
A tu masz litewskie (bo takie, jak pisałaś nie są trefne, w odróżnieniu
od zachodnich) tradycyjne propozycje kulinarne na karnawał:
"Zgodnie z wierzeniami na Zapusty trzeba dużo i często jeść, nawet 12
razy, i wtedy w ciągu całego roku człowiek czuje się syty i silny. Dania
zapustowe mają być przede wszystkim tłuste: boczek, słonina, obficie
kraszona kapusta, kołduny, cepeliny, no i oczywiście bliny, a trzeba ich
napiec tyle, aby nie zabrakło domownikom i gościom - przebierańcom".
--
Bbjk
napisał/a:
~XL
2011-12-28 20:57
Dnia Wed, 28 Dec 2011 15:59:06 +0100, Nixe napisał(a):
> W dniu 2011-12-28 01:58, XL pisze:
>> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>>
>>
>> Inne propozycje?
>
> Tobie jeszcze mało żarcia?
Coś Ty, gdzie tam mało. Nawet połowy nie zjedliśmy w Święta.
No ale przecież na Nowy Rok trza zrobić świeże
> Ja po świętach piję tylko herbatę - na jedzenie patrzeć już nie mogę.
>
> Ale ze słodkiego mogę polecić coś, co robi się ekspresowo, a smakuje
> wybornie:
> http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/czekoladowe_brownie/przepis.html
> Ja trochę modyfikuję, bo daję ciut mniej mąki - wtedy brownie jest
> bardziej zakalcowaty i o to chodzi.
> Poza tym zamiast posypki robię polewę ze śmietanki 30%, gorzkiej
> czekolady i odrobiny brandy.
> Można zamiast czekolady gorzkiej zrobić brownie z mlecznej, ale wtedy to
> już jest taki ulepek, że po jednym kawałeczku ma się dość.
>
Mniam
--
XL
> W dniu 2011-12-28 01:58, XL pisze:
>> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>>
>>
>> Inne propozycje?
>
> Tobie jeszcze mało żarcia?
Coś Ty, gdzie tam mało. Nawet połowy nie zjedliśmy w Święta.
No ale przecież na Nowy Rok trza zrobić świeże
> Ja po świętach piję tylko herbatę - na jedzenie patrzeć już nie mogę.
>
> Ale ze słodkiego mogę polecić coś, co robi się ekspresowo, a smakuje
> wybornie:
> http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/czekoladowe_brownie/przepis.html
> Ja trochę modyfikuję, bo daję ciut mniej mąki - wtedy brownie jest
> bardziej zakalcowaty i o to chodzi.
> Poza tym zamiast posypki robię polewę ze śmietanki 30%, gorzkiej
> czekolady i odrobiny brandy.
> Można zamiast czekolady gorzkiej zrobić brownie z mlecznej, ale wtedy to
> już jest taki ulepek, że po jednym kawałeczku ma się dość.
>
Mniam
--
XL
napisał/a:
~XL
2011-12-28 20:58
Dnia Wed, 28 Dec 2011 16:18:34 +0100, Frutka napisał(a):
> Użytkownik "Nixe" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:jdfarq$p63$1@inews.gazeta.pl...
>
> W dniu 2011-12-28 01:58, XL pisze:
>> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>>
>>
>> Inne propozycje?
>
> Tobie jeszcze mało żarcia?
> Ja po świętach piję tylko herbatę - na jedzenie patrzeć już nie mogę.
>
> Ale ze słodkiego mogę polecić coś, co robi się ekspresowo, a smakuje
> wybornie:
> http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/czekoladowe_brownie/przepis.html
> _________
>
> No wiesz?!
> Przecież to niepolskie, nie nasza tradycja!
A tak ciutbardziej merytorycznie nie umiesz? Żółć po Świętach zalewa?
--
XL
> Użytkownik "Nixe" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:jdfarq$p63$1@inews.gazeta.pl...
>
> W dniu 2011-12-28 01:58, XL pisze:
>> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
>> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>>
>>
>> Inne propozycje?
>
> Tobie jeszcze mało żarcia?
> Ja po świętach piję tylko herbatę - na jedzenie patrzeć już nie mogę.
>
> Ale ze słodkiego mogę polecić coś, co robi się ekspresowo, a smakuje
> wybornie:
> http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/czekoladowe_brownie/przepis.html
> _________
>
> No wiesz?!
> Przecież to niepolskie, nie nasza tradycja!
A tak ciutbardziej merytorycznie nie umiesz? Żółć po Świętach zalewa?
--
XL
napisał/a:
~XL
2011-12-28 20:59
Dnia Wed, 28 Dec 2011 16:25:44 +0100, Stefan napisał(a):
> Ło Jezu, tan czekoladowy zakalec naturalnie idzie w piersi a nie w d sorry
> biodra? bo mi coś po świętach portki się skurczyły i koszule chyba też...
Spokojnie, wiosna za pół roku (he he), to się do wiosny nadmiary zrzuci,
Sukienke na Sylwestra mam rozciągliwą, to się zmieszczę
--
XL
> Ło Jezu, tan czekoladowy zakalec naturalnie idzie w piersi a nie w d sorry
> biodra? bo mi coś po świętach portki się skurczyły i koszule chyba też...
Spokojnie, wiosna za pół roku (he he), to się do wiosny nadmiary zrzuci,
Sukienke na Sylwestra mam rozciągliwą, to się zmieszczę
--
XL
napisał/a:
~Qrczak
2011-12-29 12:39
Dnia 2011-12-28 01:58, niebożę XL wylazło do ludzi i marudzi:
> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>
> Inne propozycje?
A co Ci z tego smakowało najbardziej?
Qra
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciasteczka-z-camembert.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bourguignon.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardino.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-cytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/deser
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-tort-bezowy.html
>
> Inne propozycje?
A co Ci z tego smakowało najbardziej?
Qra
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.