Ciacho z górką

napisał/a: ~Sławomir Szczyrba 2011-10-15 12:34
Dwa ciasta, wg róznych przepisów, dwie różne foremki (metalowa
i silikonowa). Za każdym razem ciasto wygląda jak moniaturowa łódź
podwodna - długie z garbem na środku :
< http://w612.wrzuta.pl/obraz/2IGZ2GDyL0A/ciacho1 >
Co źle robię? :)

Sławek
--
________ Czas to pieniądz - a pieniądz to więcej niż czas.
_/ __/ __/ Edgar Allan Poe
\\__ \\__ \\_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\\dot\\pl
napisał/a: ~tomjas 2011-10-15 13:25
On 15 Oct 2011 12:34:39 +0200, Sławomir Szczyrba wrote:
> Dwa ciasta, wg róznych przepisów, dwie różne foremki (metalowa
> i silikonowa). Za każdym razem ciasto wygląda jak moniaturowa łódź
> podwodna - długie z garbem na środku :
> < http://w612.wrzuta.pl/obraz/2IGZ2GDyL0A/ciacho1 >
> Co źle robię? :)
>
Prawdopodobnie chodzi o to, że po włożeniu do gorącego piekarnika brzegi
nagrzewają się szybko (od metalowej foremki) i ciasto "krzepnie"
i przestaje rosnąć, a w środku nagrzewa się wolniej i dłużej rośnie.
Może mniej nagrzany piekarnik, a potem podnieść temperaturę?
napisał/a: ~medea 2011-10-15 13:39
W dniu 2011-10-15 12:34, Sławomir Szczyrba pisze:
> Dwa ciasta, wg róznych przepisów, dwie różne foremki (metalowa
> i silikonowa). Za każdym razem ciasto wygląda jak moniaturowa łódź
> podwodna - długie z garbem na środku :
> < http://w612.wrzuta.pl/obraz/2IGZ2GDyL0A/ciacho1>
> Co źle robię? :)
>
> Sławek

Wygląda przecież nieźle. A jak jest w środku? Dobrze wypieczone?

Jeżeli chcesz mieć równe ciasto, to obniż trochę temperaturę, ew.
spróbuj dodać mniej proszku, może jest go za dużo. Aha, czasami w ten
sposób "wysadza" ciasto z sodą.

Ewa
napisał/a: ~Sławomir Szczyrba 2011-10-15 16:43
BOFH excuse 156: Zombie processes haunting tomjas

> nagrzewają się szybko (od metalowej foremki) i ciasto "krzepnie"
> i przestaje rosnąć, a w środku nagrzewa się wolniej i dłużej rośnie.
> Może mniej nagrzany piekarnik, a potem podnieść temperaturę?
>
To samo było przy zimnym piekarniku i silikonowej foremce.

Sławek
--
________ Mit ganzem Krieg kann man uns Arsch lecken.
_/ __/ __/ Przygody dzielnego Wojaka Szwejka
\\__ \\__ \\_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\\dot\\pl
napisał/a: ~Sławomir Szczyrba 2011-10-15 16:47
Klik-klik-klik... To medea donosi :
>
> Wygląda przecież nieźle. A jak jest w środku? Dobrze wypieczone?
>
Sekcję zrobimy wieczorem, ale chyba dobrze...

> Jeżeli chcesz mieć równe ciasto, to obniż trochę temperaturę, ew.
> spróbuj dodać mniej proszku, może jest go za dużo.
>
Dzięki!

No to mam trzy rzeczy do przetestowania:
- mniej proszku,
- niższa temperatura,
- pieczenie bez termoobiegu.

Moje adypocyty już się cieszą... ;)

> Ewa

Sławek
--
________ Inny samochód zderzył się z moim, nie ostrzegając
_/ __/ __/ o swoich zamiarach. (zgłoszenie PZU)
\\__ \\__ \\_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\\dot\\pl
napisał/a: ~po" 2011-10-17 11:35
Użytkownik "Sławomir Szczyrba" napisał w wiadomości
> Klik-klik-klik... To medea donosi :
>
> No to mam trzy rzeczy do przetestowania:
> - mniej proszku,
> - niższa temperatura,
> - pieczenie bez termoobiegu.
>

Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
W takim razie i tak nieźle wyszło.
napisał/a: ~Sławomir Szczyrba 2011-10-17 13:05
Hej, po, widziałeś dokąd poszli ludzie ?

>> - pieczenie bez termoobiegu.
> Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
> W takim razie i tak nieźle wyszło.
>
Taki przepis dostałem... :)

Sławek
--
________
_/ __/ __/ Let me give one piece of advice. Be honest. -- Trinity
\\__ \\__ \\_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\\dot\\pl
napisał/a: ~po" 2011-10-17 20:39
Użytkownik "Sławomir Szczyrba" napisał w wiadomości
> Hej, po, widziałeś dokąd poszli ludzie ?
>
>>> - pieczenie bez termoobiegu.
>> Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
>> W takim razie i tak nieźle wyszło.
>>
> Taki przepis dostałem... :)

A osoba od której dostałeś przepis, też piecze w termoobiegu ?
Zapodaj przepis a właściwie przepisy bo dwa różne ci wychodzą z górką.
napisał/a: ~michalek" 2011-10-19 10:52

Użytkownik "po" napisał w wiadomości
> Użytkownik "Sławomir Szczyrba" napisał w
> wiadomości news:slrn.j9j78g.481.steev@hot.pl...
>> Klik-klik-klik... To medea donosi :
>>
>> No to mam trzy rzeczy do przetestowania:
>> - mniej proszku,
>> - niższa temperatura,
>> - pieczenie bez termoobiegu.
>>
>
> Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
> W takim razie i tak nieźle wyszło.

A jakie przeciwwskazania widzisz do pieczenia z termoobiegiem?
Bo według mnie termoobieg to jedynie (lub aż) metoda na "wyrównanie"
temperatury w obszarze całego piekarnika i ochrona przed
przypiekaniem silniej "tam" albo słabiej "tu".
No i mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia powierzchniowo
bez dopieczenia jeszcze w środku.


M

napisał/a: ~medea 2011-10-19 11:22
W dniu 2011-10-19 10:52, michalek pisze:
> U?ytkownik "po" napisa? w wiadomo?ci
> news:j7gstv$qr1$1@news.onet.pl...
>> U?ytkownik "S?awomir Szczyrba" napisa? w
>> wiadomo?ci news:slrn.j9j78g.481.steev@hot.pl...
>>> Klik-klik-klik... To medea donosi :
>>>
>>> No to mam trzy rzeczy do przetestowania:
>>> - mniej proszku,
>>> - ni?sza temperatura,
>>> - pieczenie bez termoobiegu.
>>>
>> Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
>> W takim razie i tak nie?le wysz?o.
> A jakie przeciwwskazania widzisz do pieczenia z termoobiegiem?
> Bo wed?ug mnie termoobieg to jedynie (lub a?) metoda na "wyr?wnanie"
> temperatury w obszarze ca?ego piekarnika i ochrona przed
> przypiekaniem silniej "tam" albo s?abiej "tu".
> No i mniejsze prawdopodobie?stwo przypalenia powierzchniowo
> bez dopieczenia jeszcze w ?rodku.

Generalnie podczas pieczenia z termoobiegiem należy zmniejszyć
temperaturę o jakieś 10-20 stopni.

Ewa
napisał/a: ~po" 2011-10-19 11:32
Użytkownik "michalek" napisał w wiadomości
>
> A jakie przeciwwskazania widzisz do pieczenia z termoobiegiem?
> Bo według mnie termoobieg to jedynie (lub aż) metoda na "wyrównanie"
> temperatury w obszarze całego piekarnika i ochrona przed
> przypiekaniem silniej "tam" albo słabiej "tu".
> No i mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia powierzchniowo
> bez dopieczenia jeszcze w środku.

Termoobieg piecze za szybko. Ciasto z wierchu jest upieczone lub wyszuszone
a w środku surowe.

napisał/a: ~Grzegorz Prędki 2011-10-19 13:03

> Termoobieg piecze za szybko. Ciasto z wierchu jest upieczone lub wyszuszone
> a w środku surowe.
>
>

No to sie zmniejsza temperature i po sprawie. Choc sa ciasta ktore
lepiej pieka sie bez termoobiegu, np. francuskie.