Błyskawiczna_pyszność_na__śniadanko.

napisał/a: ~Ikselka 2012-11-02 15:04
Dnia Fri, 2 Nov 2012 05:41:00 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> W dniu piątek, 2 listopada 2012 02:08:41 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>
>> rozm�cone niezbyt starannie jajka (ot, par� machni�� widelcem),
>
> Z jajkami warto uważać - słabo rozbite potrafią pięknie eksplodować
>


A no bo to tylko kiedy nie są rozbite ;-PPP

Staram się, aby żółtko było rozerwane, nie w błonce.

--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Ikselka 2012-11-02 15:05
Dnia 02 Nov 2012 12:41:09 GMT, tomjas napisał(a):

> On Fri, 2 Nov 2012 02:08:29 +0100, Ikselka wrote:
>> Oswajam mikrofalówkę.
>>
>> Porcja na 1 osobę:
>>
>> 1 łyżeczka masła
>> 2 jajka
>> 3 małe cząstki pomidora bez skórki
>> 1 trójkącik serka topionego lub innego łatwotopliwego
>> 2 łyżeczki grubo krojonego szczypioru od dymki
>> 2 łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany
>> ostra papryka lub (lepiej) harissa - szczypta, do posypania
>>
>>
>> Miseczkę porcelanową (lub kokilkę) wysmarować obficie masłem, wlać
>> rozmącone niezbyt starannie jajka (ot, parę machnięć widelcem), posolić.
>> Wrzucić pomidory, pokrojony w 3-4 kawałki serek, posypać harissą i
>> szczypiorem.
>>
> Śmietanę bełtasz z jajami czy dorzucasz z innymi składnikami do kokilek?

Robiłam i tak, i tak - obecnie wszyscy wolą, jak śmietana jest osobno w
"bryłkach", taki "serek" się z niej robi. Trochę czasem z powodu śmietany
wodą podchodzi potrawa, ale nic to.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Animka 2012-11-02 15:36
W dniu 2012-11-02 13:41, czeremcha pisze:
> W dniu piątek, 2 listopada 2012 02:08:41 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>
>> rozm�cone niezbyt starannie jajka (ot, par� machni�� widelcem),
>
> Z jajkami warto uważać - słabo rozbite potrafią pięknie eksplodować

Tak jak te gremlinsy na filmie?


--
animka
napisał/a: ~czeremcha 2012-11-02 16:09
W dniu piątek, 2 listopada 2012 15:04:51 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:

> Staram si�, aby ��tko by�o rozerwane, nie w b�once.

No właśnie W instrukcji pudełeczka do przygotowywania "sadzonych" w mikrofali podają, żeby wybite do pojemnika jajko wielokrotnie nakłuć widelcem albo wykałaczką. A i tak potrafi nieźle huknąć

Ania
napisał/a: ~Stokrotka" 2012-11-02 20:45
Za dużo szczypiorku . Może swędzieć co nieco.

Można na gazie, nawet bez masła:
Podgotować pomidory bez skurki, wbić jaja , pomieszać i jajecznica gotowa.
Serek i śmietana mogą być opcjonalne, ale dobże wyważają potrawę ze względu
na wapń.( Może być zsiadłe mleko, kefir lub jogurt w ilości około 1 łyżka na
jajo, jak ktoś ma niepewny żołądek pogotować minimum 1 min.)

W zimie gdy nie ma szczypiorku i pomidora można dać kilka plastruw
pokrojonej cebuli (np 1/2 małej/średniej w zależności od wielkości jaj).
Zaruwno cebula i pomidor wyważają potrawę ze względu na stosunek holesterolu
do tego co zbija ten holesterol.


--
(tekst w nowej ortografi: óu, chh, rzż lub sz, -ii -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
napisał/a: ~Ikselka 2012-11-03 00:06
Dnia Fri, 2 Nov 2012 20:45:40 +0100, Stokrotka napisał(a):

> Za dużo szczypiorku . Może swędzieć co nieco.

Rzeco? - szczypior jadam pęczkami, zwłaszcza w sezonie.

>
> Można na gazie, nawet bez masła:
> Podgotować pomidory bez skurki, wbić jaja , pomieszać i jajecznica gotowa.

To NIE ma być jajecznica.
Raczej rodzaj niesmażonego omletu, jesli już.

> Serek i śmietana mogą być opcjonalne,


Musza być, bo tak 3-)

> ale dobże wyważają potrawę ze względu
> na wapń.( Może być zsiadłe mleko, kefir lub jogurt w ilości około 1 łyżka na
> jajo, jak ktoś ma niepewny żołądek pogotować minimum 1 min.)
>
> W zimie gdy nie ma szczypiorku i pomidora można dać kilka plastruw
> pokrojonej cebuli (np 1/2 małej/średniej w zależności od wielkości jaj).
> Zaruwno cebula i pomidor wyważają potrawę ze względu na stosunek holesterolu
> do tego co zbija ten holesterol.

Hole...ra, odeszłaś w zaświaty od tego, co miało być 3-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Kapsel 2012-11-04 12:06
Fri, 2 Nov 2012 12:11:37 +0100, Ikselka napisał(a):

>> Możesz o tym pudełku więcej? to ma być do gotowania na parze po prostu
>> takie?
>
> O takie coś, zwyklizna:
> http://www.nokaut.pl/pozostale-dom-i-ogrod/pokrywa-do-mikrofali-z-otworami-26-cm.html


o! dzięki :)


--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
napisał/a: ~khanula@gazeta.pl 2012-11-05 00:16
W dniu piątek, 2 listopada 2012 02:08:41 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
> Oswajam mikrofal�wk�.

> Wstawi� do mikrofali (POD SPECJALN� POKRYW� do mikrofali, �eby para

kuchenka mikrofalowa to nie jest dobra rzecz. znalazlem taki opis:

Sercem mikrofali jest tzw . magnetron wytwarzający prąd zmienny. Wysoka częstotliwość zmian biegunów w polu energomagnetycznym zmusza cząsteczki zawarte w pożywieniu - szczególnie dipole wody, ale również aminokwasy, lipidy i białko - do ciągłej zmiany położenia do kierunku pola. To znaczy oscylują tam i z powrotem do 2,5 miliarda razy na sekundę i wywołuje ciepło tarcia. I dlatego powstały wątpliwości, czy w tym cyklu nie zmieniają się pod ich wpływem niekorzystne struktury komórkowe pożywienia.
Prof. dr B.H.Blanc z Uniwersytetu Biochemii w Lozannie i drH.U. Hartel stwierdzili po badaniach ze posiłki przygotowywane w mikrofalach są szkodliwe, dla zdrowia wywołują m.in. zmiany we krwi, powodują wzrost poziomu cholesterolu, spadek poziomu kwasu foliowego należących do grupy wit.B. Ponadto niemiecki Instytut do spraw Promieniowania Federalnego Urzędu Zdrowia (BGA) na podstawie analizy 16 opracowań orzekł że promieniowanie wywołuje m. in:
- Zaburzenia procesów enzymatycznych
- Zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy i nadnerczy oraz zaburzenia pracy hormonów
- Zmiany w składzie poszczególnych składników krwi, i ich oddziaływaniu.
- Rozrost komórek krwi i zmiany w chromosomach.
- Zmętnienie soczewki oka ( zaćmę)
-Zaburzenia w oddziaływaniu składników krwi w mózgu.
Stwierdzono, iż inicjuje ona procesy kancerogenne ( rakotwórcze ). Jako ciekawostka woda podgrzana w mikrofalówce nie wywołuje kiełkowania zbóż. Warto sprawdzić.

mialem kiedys taka kuchenke, ale juz dawno temu ja usunalem z kuchni, i nigdy nie bede mial. nigdy nie ma pewnosci czy te fale nie wyplywaja zurzadzenia? niektorzy twierdza ze z kazdej kuchenki przedostaja sie do otoczenia. a czlowiek z ponad 90% sklada sie z wody... co sie dzieje pod wplywem takich fal w naszym organizmie?
napisał/a: ~Ikselka 2012-11-05 00:37
Dnia Sun, 4 Nov 2012 15:16:53 -0800 (PST), khanula@gazeta.pl napisał(a):

> W dniu piątek, 2 listopada 2012 02:08:41 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>> Oswajam mikrofal�wk�.
>
>> Wstawi� do mikrofali (POD SPECJALN� POKRYW� do mikrofali, �eby para
>
> kuchenka mikrofalowa to nie jest dobra rzecz. znalazlem taki opis:
>
> Sercem mikrofali jest tzw . magnetron wytwarzający prąd zmienny. Wysoka częstotliwość zmian biegunów w polu energomagnetycznym zmusza cząsteczki zawarte w pożywieniu - szczególnie dipole wody, ale również aminokwasy, lipidy i białko - do ciągłej zmiany położenia do kierunku pola. To znaczy oscylują tam i z powrotem do 2,5 miliarda razy na sekundę i wywołuje ciepło tarcia. I dlatego powstały wątpliwości, czy w tym cyklu nie zmieniają się pod ich wpływem niekorzystne struktury komórkowe pożywienia.
> Prof. dr B.H.Blanc z Uniwersytetu Biochemii w Lozannie i drH.U. Hartel stwierdzili po badaniach ze posiłki przygotowywane w mikrofalach są szkodliwe, dla zdrowia wywołują m.in. zmiany we krwi, powodują wzrost poziomu cholesterolu, spadek poziomu kwasu foliowego należących do grupy wit.B. Ponadto niemiecki Instytut do spraw Promieniowania Federalnego Urzędu Zdrowia (BGA) na podstawie analizy 16 opracowań orzekł że promieniowanie wywołuje m. in:
> - Zaburzenia procesów enzymatycznych
> - Zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy i nadnerczy oraz zaburzenia pracy hormonów
> - Zmiany w składzie poszczególnych składników krwi, i ich oddziaływaniu.
> - Rozrost komórek krwi i zmiany w chromosomach.
> - Zmętnienie soczewki oka ( zaćmę)
> -Zaburzenia w oddziaływaniu składników krwi w mózgu.
> Stwierdzono, iż inicjuje ona procesy kancerogenne ( rakotwórcze ). Jako ciekawostka woda podgrzana w mikrofalówce nie wywołuje kiełkowania zbóż. Warto sprawdzić.
>
> mialem kiedys taka kuchenke, ale juz dawno temu ja usunalem z kuchni, i nigdy nie bede mial. nigdy nie ma pewnosci czy te fale nie wyplywaja zurzadzenia? niektorzy twierdza ze z kazdej kuchenki przedostaja sie do otoczenia. a czlowiek z ponad 90% sklada sie z wody... co sie dzieje pod wplywem takich fal w naszym organizmie?

Dokładnie to samo sądzę, dokładnie to wiem i kiedyś tutaj (chyba) pisałam i
cytowałam.
Jednakże tak rzadko korzystam z tego urządzonka i tak krótko, że może jakoś
przeżyję. Mam też taką nadzieję korzystając z telefonu komórkowego i z
komputera... Oj, co do komputera to z uwagi na jego szkodliwość powinnam
znacznie ograniczyć przebywanie w necie

--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Ikselka 2012-11-05 00:41
Dnia Mon, 5 Nov 2012 00:37:38 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sun, 4 Nov 2012 15:16:53 -0800 (PST), khanula@gazeta.pl napisał(a):
>
>> W dniu piątek, 2 listopada 2012 02:08:41 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>>> Oswajam mikrofal�wk�.
>>
>>> Wstawi� do mikrofali (POD SPECJALN� POKRYW� do mikrofali, �eby para
>>
>> kuchenka mikrofalowa to nie jest dobra rzecz. znalazlem taki opis:
>>
>> Sercem mikrofali jest tzw . magnetron wytwarzający prąd zmienny. Wysoka częstotliwość zmian biegunów w polu energomagnetycznym zmusza cząsteczki zawarte w pożywieniu - szczególnie dipole wody, ale również aminokwasy, lipidy i białko - do ciągłej zmiany położenia do kierunku pola. To znaczy oscylują tam i z powrotem do 2,5 miliarda razy na sekundę i wywołuje ciepło tarcia. I dlatego powstały wątpliwości, czy w tym cyklu nie zmieniają się pod ich wpływem niekorzystne struktury komórkowe pożywienia.
>> Prof. dr B.H.Blanc z Uniwersytetu Biochemii w Lozannie i drH.U. Hartel stwierdzili po badaniach ze posiłki przygotowywane w mikrofalach są szkodliwe, dla zdrowia wywołują m.in. zmiany we krwi, powodują wzrost poziomu cholesterolu, spadek poziomu kwasu foliowego należących do grupy wit.B. Ponadto niemiecki Instytut do spraw Promieniowania Federalnego Urzędu Zdrowia (BGA) na podstawie analizy 16 opracowań orzekł że promieniowanie wywołuje m. in:
>> - Zaburzenia procesów enzymatycznych
>> - Zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy i nadnerczy oraz zaburzenia pracy hormonów
>> - Zmiany w składzie poszczególnych składników krwi, i ich oddziaływaniu.
>> - Rozrost komórek krwi i zmiany w chromosomach.
>> - Zmętnienie soczewki oka ( zaćmę)
>> -Zaburzenia w oddziaływaniu składników krwi w mózgu.
>> Stwierdzono, iż inicjuje ona procesy kancerogenne ( rakotwórcze ). Jako ciekawostka woda podgrzana w mikrofalówce nie wywołuje kiełkowania zbóż. Warto sprawdzić.
>>
>> mialem kiedys taka kuchenke, ale juz dawno temu ja usunalem z kuchni, i nigdy nie bede mial. nigdy nie ma pewnosci czy te fale nie wyplywaja zurzadzenia? niektorzy twierdza ze z kazdej kuchenki przedostaja sie do otoczenia. a czlowiek z ponad 90% sklada sie z wody... co sie dzieje pod wplywem takich fal w naszym organizmie?
>
> Dokładnie to samo sądzę, dokładnie to wiem i kiedyś tutaj (chyba) pisałam i
> cytowałam.
> Jednakże tak rzadko korzystam z tego urządzonka i tak krótko, że może jakoś
> przeżyję. Mam też taką nadzieję korzystając z telefonu komórkowego i z
> komputera... Oj, co do komputera to z uwagi na jego szkodliwość powinnam
> znacznie ograniczyć przebywanie w necie

...ale za to nie mam i nie będę miała kuchenki indukcyjnej!
3-)

--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Chiron" 2012-11-05 01:54
Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> Dnia Sun, 4 Nov 2012 15:16:53 -0800 (PST), khanula@gazeta.pl napisał(a):
>
>> W dniu piątek, 2 listopada 2012 02:08:41 UTC+1 użytkownik Ikselka
>> napisał:
>>> Oswajam mikrofal�wk�.
>>
>>> Wstawi� do mikrofali (POD SPECJALN� POKRYW� do mikrofali, �eby
>>> para
>>
>> kuchenka mikrofalowa to nie jest dobra rzecz. znalazlem taki opis:
>>
>> Sercem mikrofali jest tzw . magnetron wytwarzający prąd zmienny. Wysoka
>> częstotliwość zmian biegunów w polu energomagnetycznym zmusza cząsteczki
>> zawarte w pożywieniu - szczególnie dipole wody, ale również aminokwasy,
>> lipidy i białko - do ciągłej zmiany położenia do kierunku pola. To znaczy
>> oscylują tam i z powrotem do 2,5 miliarda razy na sekundę i wywołuje
>> ciepło tarcia. I dlatego powstały wątpliwości, czy w tym cyklu nie
>> zmieniają się pod ich wpływem niekorzystne struktury komórkowe
>> pożywienia.
>> Prof. dr B.H.Blanc z Uniwersytetu Biochemii w Lozannie i drH.U. Hartel
>> stwierdzili po badaniach ze posiłki przygotowywane w mikrofalach są
>> szkodliwe, dla zdrowia wywołują m.in. zmiany we krwi, powodują wzrost
>> poziomu cholesterolu, spadek poziomu kwasu foliowego należących do grupy
>> wit.B. Ponadto niemiecki Instytut do spraw Promieniowania Federalnego
>> Urzędu Zdrowia (BGA) na podstawie analizy 16 opracowań orzekł że
>> promieniowanie wywołuje m. in:
>> - Zaburzenia procesów enzymatycznych
>> - Zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy i nadnerczy oraz zaburzenia pracy
>> hormonów
>> - Zmiany w składzie poszczególnych składników krwi, i ich oddziaływaniu.
>> - Rozrost komórek krwi i zmiany w chromosomach.
>> - Zmętnienie soczewki oka ( zaćmę)
>> -Zaburzenia w oddziaływaniu składników krwi w mózgu.
>> Stwierdzono, iż inicjuje ona procesy kancerogenne ( rakotwórcze ). Jako
>> ciekawostka woda podgrzana w mikrofalówce nie wywołuje kiełkowania zbóż.
>> Warto sprawdzić.
>>
>> mialem kiedys taka kuchenke, ale juz dawno temu ja usunalem z kuchni, i
>> nigdy nie bede mial. nigdy nie ma pewnosci czy te fale nie wyplywaja
>> zurzadzenia? niektorzy twierdza ze z kazdej kuchenki przedostaja sie do
>> otoczenia. a czlowiek z ponad 90% sklada sie z wody... co sie dzieje pod
>> wplywem takich fal w naszym organizmie?
>
> Dokładnie to samo sądzę, dokładnie to wiem i kiedyś tutaj (chyba) pisałam
> i
> cytowałam.
> Jednakże tak rzadko korzystam z tego urządzonka i tak krótko, że może
> jakoś
> przeżyję. Mam też taką nadzieję korzystając z telefonu komórkowego i z
> komputera... Oj, co do komputera to z uwagi na jego szkodliwość powinnam
> znacznie ograniczyć przebywanie w necie
>

Nigdy nie miałem mikrofali- są inne urządzenia- niegroźne, a równie
skuteczne. Widziałem odgrzewacz parowy (grzeje przegrzana parawodna)- jednak
cena wstosunku do mikrofali jest powalająca. Myślę o zakupie takiego
piekarnika
http://www.topmarket.pl/piekarniki-parowe-kat-91.html?gclid=CMjViqrOtrMCFYlb3godxVcAQg

no ale na razie tylko myslę
--

--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles

Chiron
napisał/a: ~case 2012-11-05 07:40
W dniu 2012-11-05 00:16, khanula@gazeta.pl pisze:
> W dniu piątek, 2 listopada 2012 02:08:41 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>> Oswajam mikrofal�wk�.
>
>> Wstawi� do mikrofali (POD SPECJALN� POKRYW� do mikrofali, �eby para
>
> kuchenka mikrofalowa to nie jest dobra rzecz. znalazlem taki opis:
>
> Sercem mikrofali jest tzw . magnetron wytwarzający prąd zmienny. Wysoka częstotliwość zmian biegunów w polu energomagnetycznym zmusza cząsteczki zawarte w pożywieniu - szczególnie dipole wody, ale również aminokwasy, lipidy i białko - do ciągłej zmiany położenia do kierunku pola. To znaczy oscylują tam i z powrotem do 2,5 miliarda razy na sekundę i wywołuje ciepło tarcia. I dlatego powstały wątpliwości, czy w tym cyklu nie zmieniają się pod ich wpływem niekorzystne struktury komórkowe pożywienia.
> Prof. dr B.H.Blanc z Uniwersytetu Biochemii w Lozannie i drH.U. Hartel stwierdzili po badaniach ze posiłki przygotowywane w mikrofalach są szkodliwe, dla zdrowia wywołują m.in. zmiany we krwi, powodują wzrost poziomu cholesterolu, spadek poziomu kwasu foliowego należących do grupy wit.B. Ponadto niemiecki Instytut do spraw Promieniowania Federalnego Urzędu Zdrowia (BGA) na podstawie analizy 16 opracowań orzekł że promieniowanie wywołuje m. in:
> - Zaburzenia procesów enzymatycznych
> - Zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy i nadnerczy oraz zaburzenia pracy hormonów
> - Zmiany w składzie poszczególnych składników krwi, i ich oddziaływaniu.
> - Rozrost komórek krwi i zmiany w chromosomach.
> - Zmętnienie soczewki oka ( zaćmę)
> -Zaburzenia w oddziaływaniu składników krwi w mózgu.
> Stwierdzono, iż inicjuje ona procesy kancerogenne ( rakotwórcze ). Jako ciekawostka woda podgrzana w mikrofalówce nie wywołuje kiełkowania zbóż. Warto sprawdzić.
>
> mialem kiedys taka kuchenke, ale juz dawno temu ja usunalem z kuchni, i nigdy nie bede mial. nigdy nie ma pewnosci czy te fale nie wyplywaja zurzadzenia? niektorzy twierdza ze z kazdej kuchenki przedostaja sie do otoczenia. a czlowiek z ponad 90% sklada sie z wody... co sie dzieje pod wplywem takich fal w naszym organizmie?

Ten opis bardziej pasowałby może do prototypów niż obecnych urządzeń.
Kuchenki mikrofalowe są tak ekranowane, że nie powodują praktycznie
żadnych zakłóceń.
Natomiast co do posiłków to cóż, wpływ pola magnetycznego na ich skład,
biorąc pod uwagę ich skład, to chyba najmniejsze zmartwienie.