Błyskawiczna_pyszność_na__śniadanko.

napisał/a: ~Ikselka 2012-11-02 02:08
Oswajam mikrofalówkę.

Porcja na 1 osobę:

1 łyżeczka masła
2 jajka
3 małe cząstki pomidora bez skórki
1 trójkącik serka topionego lub innego łatwotopliwego
2 łyżeczki grubo krojonego szczypioru od dymki
2 łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany
ostra papryka lub (lepiej) harissa - szczypta, do posypania


Miseczkę porcelanową (lub kokilkę) wysmarować obficie masłem, wlać
rozmącone niezbyt starannie jajka (ot, parę machnięć widelcem), posolić.
Wrzucić pomidory, pokrojony w 3-4 kawałki serek, posypać harissą i
szczypiorem.
Wstawić do mikrofali (POD SPECJALNĄ POKRYWĘ do mikrofali, żeby para
działała na jaja od góry, nie pozwalając na wyschnięcie) na najwyższą moc
na niecałą minutę, zacząć od pół minuty.
Gotowe.
Uwaga, rośnie.
Podawać z grzanką z bułki.

Takie śniadanko jest ekspresowe, nie jest smażeniną a syci, pięknie wygląda
i jak smakuje! - niby takie nic, a tu proszę, rodzinka rano pochłonęła, a i
wieczorem, na kolację, się upominała i musiałam przyrządzić łasuchom
śniadanie na kolację


--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Kapsel 2012-11-02 09:48
Fri, 2 Nov 2012 02:08:29 +0100, Ikselka napisał(a):

> Wstawić do mikrofali (POD SPECJALNĄ POKRYWĘ do mikrofali, żeby para
> działała na jaja od góry, nie pozwalając na wyschnięcie)

Możesz o tym pudełku więcej? to ma być do gotowania na parze po prostu
takie?

--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
napisał/a: ~medea 2012-11-02 09:51
W dniu 2012-11-02 02:08, Ikselka pisze:
> 1 trójkącik serka topionego lub innego łatwotopliwego

WTF! Trójkącik serka topionego? Tego chemicznego shitu?!

He he


>
> Miseczkę porcelanową (lub kokilkę) wysmarować obficie masłem, wlać
> rozmącone niezbyt starannie jajka (ot, parę machnięć widelcem), posolić.
> Wrzucić pomidory, pokrojony w 3-4 kawałki serek, posypać harissą i
> szczypiorem.
> Wstawić do mikrofali (POD SPECJALNĄ POKRYWĘ do mikrofali, żeby para
> działała na jaja od góry, nie pozwalając na wyschnięcie) na najwyższą moc
> na niecałą minutę, zacząć od pół minuty.
> Gotowe.
> Uwaga, rośnie.
> Podawać z grzanką z bułki.

Tego typu rzeczy robię w specjalnych kubeczkach w moim parowarze.

Ewa
napisał/a: ~czeremcha 2012-11-02 10:59
W dniu piątek, 2 listopada 2012 09:51:56 UTC+1 użytkownik medea napisał:

> Tego typu rzeczy robiďż˝ w specjalnych kubeczkach w moim parowarze.

Ale nie w minutę. Wtedy już nie jest "błyskawicznie".

Ania
napisał/a: ~medea 2012-11-02 11:06
W dniu 2012-11-02 10:59, czeremcha pisze:
> W dniu piątek, 2 listopada 2012 09:51:56 UTC+1 użytkownik medea napisał:
>
>> Tego typu rzeczy robiďż˝ w specjalnych kubeczkach w moim parowarze.
> Ale nie w minutę. Wtedy już nie jest "błyskawicznie".

No nie, około 20 minut.

Ewa
napisał/a: ~czeremcha 2012-11-02 11:54
Serio - nie używasz pokrywy do podgrzewania w mikrofalówce?

Parę osób namówionych przeze mnie do kupna i używania takiej pokrywy pukało się potem w głowę, że nie zrobiły tego wcześniej... Nic nie obsycha, nie obkurcza się na talerzach - nie wspominając komfortu czystych ścianek kuchenki...

Ania
napisał/a: ~Ikselka 2012-11-02 12:11
Dnia Fri, 2 Nov 2012 09:48:42 +0100, Kapsel napisał(a):

> Fri, 2 Nov 2012 02:08:29 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Wstawić do mikrofali (POD SPECJALNĄ POKRYWĘ do mikrofali, żeby para
>> działała na jaja od góry, nie pozwalając na wyschnięcie)
>
> Możesz o tym pudełku więcej? to ma być do gotowania na parze po prostu
> takie?

O takie coś, zwyklizna:
http://www.nokaut.pl/pozostale-dom-i-ogrod/pokrywa-do-mikrofali-z-otworami-26-cm.html
Przykrywasz nią danie na talerzu albo miseczkę postawioną na tym szklanym
talerzu w mikrofali.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Ikselka 2012-11-02 12:12
Dnia Fri, 2 Nov 2012 03:54:04 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> Serio - nie używasz pokrywy do podgrzewania w mikrofalówce?
>
> Parę osób namówionych przeze mnie do kupna i używania takiej pokrywy pukało się potem w głowę, że nie zrobiły tego wcześniej... Nic nie obsycha, nie obkurcza się na talerzach - nie wspominając komfortu czystych ścianek kuchenki...


Dokładnie
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Ikselka 2012-11-02 12:13
Dnia Fri, 2 Nov 2012 02:59:44 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> W dniu piątek, 2 listopada 2012 09:51:56 UTC+1 użytkownik medea napisał:
>
>> Tego typu rzeczy robiďż˝ w specjalnych kubeczkach w moim parowarze.
>
> Ale nie w minutę. Wtedy już nie jest "błyskawicznie".
>

No i parowar trzeba wyciągać, potem go opróżniać z wody i myć...


--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~medea 2012-11-02 13:27
W dniu 2012-11-02 12:13, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 2 Nov 2012 02:59:44 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>
>> W dniu piątek, 2 listopada 2012 09:51:56 UTC+1 użytkownik medea napisał:
>>
>>> Tego typu rzeczy robiďż˝ w specjalnych kubeczkach w moim parowarze.
>> Ale nie w minutę. Wtedy już nie jest "błyskawicznie".
>>
> No i parowar trzeba wyciągać, potem go opróżniać z wody i myć...

Parowar mam cały czas na wierzchu, jako że często z niego korzystam.
Wylanie wody to nie problem, a myć trzeba jedynie owe kubeczki, bo
reszta (czyli duży pojemnik) się przy tym nie brudzi.
Mikrofalówka służy mi właściwie wyłącznie do podgrzewania potraw od
czasu do czasu.

Ewa
napisał/a: ~czeremcha 2012-11-02 13:41
W dniu piątek, 2 listopada 2012 02:08:41 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:

> rozm�cone niezbyt starannie jajka (ot, par� machni�� widelcem),

Z jajkami warto uważać - słabo rozbite potrafią pięknie eksplodować

Ania
napisał/a: ~tomjas 2012-11-02 13:41
On Fri, 2 Nov 2012 02:08:29 +0100, Ikselka wrote:
> Oswajam mikrofalówkę.
>
> Porcja na 1 osobę:
>
> 1 łyżeczka masła
> 2 jajka
> 3 małe cząstki pomidora bez skórki
> 1 trójkącik serka topionego lub innego łatwotopliwego
> 2 łyżeczki grubo krojonego szczypioru od dymki
> 2 łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany
> ostra papryka lub (lepiej) harissa - szczypta, do posypania
>
>
> Miseczkę porcelanową (lub kokilkę) wysmarować obficie masłem, wlać
> rozmącone niezbyt starannie jajka (ot, parę machnięć widelcem), posolić.
> Wrzucić pomidory, pokrojony w 3-4 kawałki serek, posypać harissą i
> szczypiorem.
>
Śmietanę bełtasz z jajami czy dorzucasz z innymi składnikami do kokilek?