awokado_-_omszałe_pestki

napisał/a: ~lamia" 2011-12-10 00:55
czasami (rzadko, niezmiernie rzadko) pestka od awkado jest oślizgła,
brązowa.
zwykle jednak ma biały nalot (jest on także na częsci owocu gdzie była
pestka). Jestem prawie przekonana że to jest jakaś pleśń. Gdyby tak było -
mytoksyny w całym owocu, hę?

Wyczytałam, że ciemne pestki to rzadkość bo jest to dojrzała pestka
(dojrzałego owocu), a zwykle wiadomo - kupujemy 'kamień '. Ok ale czemu
niedojrzały owoc ma pestkę pokrytą 'mechem'? - naturalna właśćiwość, czy
może złe składowanie?
napisał/a: ~Nixe 2011-12-10 10:14
W dniu 2011-12-10 00:55, lamia pisze:
> czasami (rzadko, niezmiernie rzadko) pestka od awkado jest oślizgła,
> brązowa.
> zwykle jednak ma biały nalot (jest on także na częsci owocu gdzie była
> pestka). Jestem prawie przekonana że to jest jakaś pleśń. Gdyby tak było
> - mytoksyny w całym owocu, hę?

Pleśni nie stanowią grzyby beztlenowe, więc jakim cudem miałaby się
rozwijać wewnątrz owocu? Nie panikuj :)

> Ok ale czemu
> niedojrzały owoc ma pestkę pokrytą 'mechem'? - naturalna właśćiwość, czy
> może złe składowanie?

Oczywiście, że naturalna właściwość.
Kasztany świeżo wyłuskane ze skorupek też mają podobny nalot.
Nie zapominaj też, że gatunków awokado jest kilka, więc pestki też się
mogą różnić.

N.
napisał/a: ~NoTak 2011-12-10 12:07
W dniu 2011-12-10 00:55, lamia pisze:
> czasami (rzadko, niezmiernie rzadko) pestka od awkado jest oślizgła,
> brązowa.
> zwykle jednak ma biały nalot (jest on także na częsci owocu gdzie była
> pestka). Jestem prawie przekonana że to jest jakaś pleśń. Gdyby tak było
> - mytoksyny w całym owocu, hę?
>
> Wyczytałam, że ciemne pestki to rzadkość bo jest to dojrzała pestka
> (dojrzałego owocu), a zwykle wiadomo - kupujemy 'kamień '. Ok ale czemu
> niedojrzały owoc ma pestkę pokrytą 'mechem'? - naturalna właśćiwość, czy
> może złe składowanie?


Lamia tylko debile kupuja kamien, awokado jest dojrzale jak robi sie
miekkie i takowe sie kupuje w markecie w koszyku z wyprzedaza. dEBIL
KUPUJE NIEDOJRZALY I PLACI JAK ZA ZBOZE TEN KTO SIE ZNA KUPUJE ZA POL
CENY DOJRZALY.

napisał/a: ~XL 2011-12-10 13:43
Dnia Sat, 10 Dec 2011 12:07:50 +0100, NoTak napisał(a):

> Lamia tylko debile kupuja kamien, awokado jest dojrzale jak robi sie
> miekkie i takowe sie kupuje w markecie w koszyku z wyprzedaza. dEBIL
> KUPUJE NIEDOJRZALY I PLACI JAK ZA ZBOZE TEN KTO SIE ZNA KUPUJE ZA POL
> CENY DOJRZALY.

Dojrzale kupuje się z zamiarem szybkiego spożycia, a niedojrzałe wtedy,
kiedy ma się je podać/zjeść za parę dni. Awokado położone w towarzystwie
jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni (stosownie do stopnia twardości w
momencie kupna), więc sam jesteś debilem, bo czepiasz się ludzi.
W koszyku z wyprzedażą są PRZEJRZAŁE awokado.
--
XL
napisał/a: ~NoTak 2011-12-10 14:52
W dniu 2011-12-10 13:43, XL pisze:
> Dnia Sat, 10 Dec 2011 12:07:50 +0100, NoTak napisał(a):
>
>> Lamia tylko debile kupuja kamien, awokado jest dojrzale jak robi sie
>> miekkie i takowe sie kupuje w markecie w koszyku z wyprzedaza. dEBIL
>> KUPUJE NIEDOJRZALY I PLACI JAK ZA ZBOZE TEN KTO SIE ZNA KUPUJE ZA POL
>> CENY DOJRZALY.
>
> Dojrzale kupuje się z zamiarem szybkiego spożycia, a niedojrzałe wtedy,
> kiedy ma się je podać/zjeść za parę dni. Awokado położone w towarzystwie
> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni (stosownie do stopnia twardości w
> momencie kupna), więc sam jesteś debilem, bo czepiasz się ludzi.
> W koszyku z wyprzedażą są PRZEJRZAŁE awokado.

Sam jestes przejrzaly milosniku kwasnych jablek.
napisał/a: ~XL 2011-12-10 15:46
Dnia Sat, 10 Dec 2011 14:52:26 +0100, NoTak napisał(a):

> W dniu 2011-12-10 13:43, XL pisze:
>> Dnia Sat, 10 Dec 2011 12:07:50 +0100, NoTak napisał(a):
>>
>>> Lamia tylko debile kupuja kamien, awokado jest dojrzale jak robi sie
>>> miekkie i takowe sie kupuje w markecie w koszyku z wyprzedaza. dEBIL
>>> KUPUJE NIEDOJRZALY I PLACI JAK ZA ZBOZE TEN KTO SIE ZNA KUPUJE ZA POL
>>> CENY DOJRZALY.
>>
>> Dojrzale kupuje się z zamiarem szybkiego spożycia, a niedojrzałe wtedy,
>> kiedy ma się je podać/zjeść za parę dni. Awokado położone w towarzystwie
>> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni (stosownie do stopnia twardości w
>> momencie kupna), więc sam jesteś debilem, bo czepiasz się ludzi.
>> W koszyku z wyprzedażą są PRZEJRZAŁE awokado.
>
> Sam jestes przejrzaly milosniku kwasnych jablek.

Powalasz argumentacją.
--
XL
napisał/a: ~Nixe 2011-12-10 16:31
W dniu 2011-12-10 13:43, XL pisze:

> Awokado położone w towarzystwie
> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni

To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(

N.
napisał/a: ~czeremcha 2011-12-10 16:59
On 10 Gru, 16:31, Nixe wrote:

> To sprawdzony patent?

Działa w przypadku bananów, zadziała i na awokado. Zadziała
najszybciej, gdy jabłko i inny owoc /awokado czy banana/ zamknąć w
plastikowej torebce.

Dojrzałe jabłka wydzielają sporo etylenu - gazowego hormonu roślinnego
odpowiedzialnego m.in. za dojrzewanie owoców.

Ania
napisał/a: ~Alek" 2011-12-10 17:26
Użytkownik "XL" napisał
>
> Awokado położone w towarzystwie
> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni (stosownie do stopnia
> twardości w
> momencie kupna),

Słyszałem że szybciej dojrzeje jeśli je zawinąć w papier. Ale czy to
prawda i dlaczego miałoby to działać to nie wiem.
napisał/a: ~lamia" 2011-12-10 19:33
"Nixe" wrote in message news:jbv7ss$btu$1@inews.gazeta.pl...
> Pleśni nie stanowią grzyby beztlenowe, więc jakim cudem miałaby się
> rozwijać wewnątrz owocu?

rzeczywiście nie ma tam dostępu tlenu?
napisał/a: ~lamia" 2011-12-10 19:35
"XL" wrote in message
> kiedy ma się je podać/zjeść za parę dni. Awokado położone w towarzystwie
> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni (stosownie do stopnia twardości
> w

robię to samo

Avo kupuję w cenie 2 zł (od 1,59 (raczej mniejsze) do 3 ileś max)


napisał/a: ~NoTak 2011-12-10 19:37
W dniu 2011-12-10 16:31, Nixe pisze:
> W dniu 2011-12-10 13:43, XL pisze:
>
>> Awokado położone w towarzystwie
>> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni
>
> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
>
> N.


Bo kupuje sie tak jak juz napisalem dojrzale w koszyczku z
przeterminowanymi. I wlasnie te miekkie to sa dojrzale a wsioki
farszafskie mysla ze one sa juz be, no bo skad taki chlop ma qrwa
wiedziec jak w dupie byl i gowno widziol..