Dlaczego specjalna dieta po cesarce jest tak ważna?
Powodów jest co najmniej kilka. Przede wszystkim dzięki diecie młoda mama szybciej dojdzie do siebie, a organizm lepiej się zregeneruje. Poza tym jako kobieta może chcieć karmić piersią, a to, co zje sama, będzie miało ogromny wpływ na rozwój dziecka. Dodatkowo odpowiednia dieta sprawi, że ciało szybciej odzyska dawne kształty, skóra napnie się i będzie wyglądała zdrowo.Dieta tuż po cesarskim cięciu
Od razu po zabiegu kobieta powinna mieć podaną kroplówkę, która uzupełni braki w jej organizmie. Dodatkowo powinna odpowiednio nawadniać organizm, wypijając duże ilość wody mineralnej. Ważne jednak, by nie wybierać wody gazowanej, ponieważ zawiera ona dwutlenek węgla i może powodować bóle brzucha.Zalecana dieta w okresie połogu po cesarskim cięciu
Jakieś 3-4 dni po cesarce kobieta może zastąpić kroplówkę normalnymi posiłkami. W tym okresie bardzo ważne jest, by uzupełniała dietę w następujące składniki:- żelazo;
- wapń;
- witaminy (można przyjmować je np. w postaci suplementów);
Powinnaś też wiedzieć:
Jakie są zalety porodu w wodzie?Czy cesarskie cięcie to dobry wybór?10 zaskakujących faktów o porodzie