Dieta po cesarce fot. Fotolia

Dieta po cesarce

Jeśli nie wiesz, jak powinna wyglądać dieta po cesarce, koniecznie to przeczytaj.
Milena Oszczepalińska / 08.09.2015 13:40
Dieta po cesarce fot. Fotolia
Po cesarskim cięciu, podobnie jak po każdej operacji, należy wprowadzić określoną dietę. Nie można jeść wszystkiego, za to pewne składniki są absolutnie niezbędne. Podpowiadamy, jak powinna wyglądać dieta po cesarce.

Dlaczego specjalna dieta po cesarce jest tak ważna?

Powodów jest co najmniej kilka. Przede wszystkim dzięki diecie młoda mama szybciej dojdzie do siebie, a organizm lepiej się zregeneruje. Poza tym jako kobieta może chcieć karmić piersią, a to, co zje sama, będzie miało ogromny wpływ na rozwój dziecka. Dodatkowo odpowiednia dieta sprawi, że ciało szybciej odzyska dawne kształty, skóra napnie się i będzie wyglądała zdrowo.

Dieta tuż po cesarskim cięciu

Od razu po zabiegu kobieta powinna mieć podaną kroplówkę, która uzupełni braki w jej organizmie. Dodatkowo powinna odpowiednio nawadniać organizm, wypijając duże ilość wody mineralnej. Ważne jednak, by nie wybierać wody gazowanej, ponieważ zawiera ona dwutlenek węgla i może powodować bóle brzucha.

Zalecana dieta w okresie połogu po cesarskim cięciu

Jakieś 3-4 dni po cesarce kobieta może zastąpić kroplówkę normalnymi posiłkami. W tym okresie bardzo ważne jest, by uzupełniała dietę w następujące składniki:
  • żelazo;
  • wapń;
  • witaminy (można przyjmować je np. w postaci suplementów);
W tym celu jak najczęściej należy sięgać po zielone warzywa, mięso oraz nabiał. Wśród produktów z ostatniej grupy warto uważać na mleko. Nie zawsze działa ono bowiem korzystnie na pokarm, który wytwarza kobieta. Jeśli zauważy, że na ciele dziecka pojawia się wysypka, lepiej zrezygnować z picia mleka. Lepiej też, zwłaszcza w okresie karmienia piersią, nie pić kawy.

Powinnaś też wiedzieć: