POLECAMY

Dieta przyszłej mamy

Właściwe odżywianie się kobiety, zarówno przed zajściem w ciążę jak i w jej trakcie jest niezwykle ważne dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Przyjmowane pokarmy mają także ogromne znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia przyszłej matki.

Właściwe odżywianie się kobiety, zarówno przed zajściem w ciążę jak i w jej trakcie jest niezwykle ważne dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Przyjmowane pokarmy mają także ogromne znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia przyszłej matki.

Dieta przyszłej mamyIstnieje wiele teorii na temat tego jak powinnaś się odżywiać. Jednak w gabinetach lekarskich trudno jest uzyskać jednoznaczną opinię na temat tego co jeść, a czego unikać w okresie ciąży. Jednocześnie kolorowe poradniki kuszą różnego rodzaju rewelacjami dietetycznymi, których wartość jest często niewielka.
Niniejszy artykuł ma Wam, drogie Panie pomóc w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych.

Co zatem jeść, aby zachować umiar, zdrowie oraz dobry wygląd i samopoczucie?

Przede wszystkim, zamiast na ilość zwracaj uwagę na różnorodność oraz jakość spożywanych produktów, staraj się jeść dla dwóch, a nie za dwoje. Z produktów zbożowych wybieraj te z grubego przemiału - pieczywo ciemne lub z ziarnami oraz grube kasze (są bogate w witaminy B1, PP, w żelazo oraz błonnik). Pamiętaj, by wybierać pieczywo jak najmniej przetworzone technologicznie, czyli takie, w którego składzie nie znajdziesz konserwantów, czy polepszaczy. Powinnaś wyrobić u siebie nawyk czytania etykiet na produktach spożywczych i nauczyć się je interpretować.

Codziennie spożywaj
świeże warzywa i owoce. Powinnaś spożyć ok. 1 kg warzyw dziennie: surowych, gotowanych, pieczonych, rozdrobnionych lub w całości. Każde danie z warzyw na pewno przysłuży się i Tobie i Twojemu dziecku. Pamiętaj tylko, by były to warzywa urozmaicone. Spożywając warzywa dostarczysz sobie i dziecku wielu witamin: C, A, E, beta karoten i flawonoidy, a także kwas foliowy, mikroelementy i błonnik.

Nie zapominaj też o roślinach strączkowych, które są bardzo dobrym źródłem białka, a ponadto są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz żelazo. Jednak ze względu na swoje silne właściwości wiatropędne powinnaś spożywać ich mniej niż innych warzyw.

Dieta przyszłej mamyOwoce charakteryzuje duża zawartość wody, ponad to są bogatym źródłem witaminy C (głównie owoce jagodowe - porzeczki, jagody, truskawki) i beta karotenu (morele, mango) oraz błonnika. Większość owoców jest niskokaloryczna, wyjątek stanowią banany, orzechy oraz owoce suszone.
Pamiętaj o dodatku tłuszczu roślinnego do sałatek i surówek. Jest on niezbędny, ponieważ umożliwia wchłanianie witamin. Tłuszcz zwierzęcy staraj się zastępować roślinnym. Jednak do smarowania pieczywa używaj wyłącznie masła. Aby pokryć zwiększone w ciąży zapotrzebowanie na wapń nie zapominaj o produktach mlecznych, włącz do diety: mleko, jogurt, kefir, maślankę lub sery białe i żółte. Nie musisz się obawiać, że spożywanie produktów mlecznych spowoduje rozwój alergii u Twojego dziecka. Według obecnego stanu wiedzy nie ma to wpływu na rozwój choroby alergicznej. Na szczególną uwagę zasługują fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, czy maślanki. Mają one udowodniony naukowo zbawienny wpływ na perystaltykę jelit. Ich codzienne spożywanie przyczynia się zatem do usprawnienia pracy przewodu pokarmowego zapobiegając zarówno zaparciom jak i biegunkom.

Staraj się zamieniać czerwone mięso na ryby morskie (makrela, śledź, łosoś), które są bogatym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych. Mięso czerwone natomiast jest źródłem najlepiej wchłanianego żelaza. Staraj się unikać wędzonych wędlin i mięs, ponieważ udowodniono ich wpływ na rozwój chorób nowotworowych układu pokarmowego.
Unikaj słodyczy i całkowicie zrezygnuj z alkoholu. Pamiętaj, że nawet najmniejsza ilość alkoholu może zaszkodzić Twojemu dziecku.

Pamiętaj, Twój organizm sam najlepiej wie, czego mu potrzeba. Ciąża to stan wyjątkowy, w którym na wiele zachcianek możemy sobie pozwolić, np. czekolada czy banany doskonale poprawiają nam nastrój, a zawierają wiele składników, które z pewnością przysłużą się zdrowiu. Pamiętajmy tylko, że wszystko z umiarem, tak żeby po okresie ciąży w miarę szybko powrócić do dawnego rozmiaru ubrań.

I co najważniejsze piramida żywienia u swoich podstaw przewiduje codzienny aktywny wysiłek fizyczny. To dotyczy także Was drogie przyszłe Mamy. A czyż można wyobrazić sobie przyjemniejszy sposób spędzania wolnego czasu niż wiosenny spacer po parku w towarzystwie ukochanego i Waszej nienarodzonej jeszcze pociechy?
 

mgr Justyna Marszałkowska
mgr Nina Jakubik
Centrum Dietetyczne ProLinea
www.e-prolinea.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)