Wprowadzenie glutenu
Witam! Mam pytanie dotyczące wprowadzenia glutenu w żywieniu niemowląt, kiedy i w jakich porcjach podawać pokarmy z glutenem? Dziękuję! Pozdrawiam.
Witam! Mam pytanie dotyczące wprowadzenia glutenu w żywieniu niemowląt, kiedy i w jakich porcjach podawać pokarmy z glutenem? Dziękuję! Pozdrawiam.
Mati
Gluten to białko zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Występuje w wielu produktach, min. kaszach, pieczywie, makaronach, ciastach. Wcześniej tzn. w latach siedemdziesiątych lekarze zalecali podawanie glutenu dopiero w 10.miesiącu, a jeśli dziecko miało skłonności do uczuleń to dopiero po 12. miesiącu życia. Uważano tak, ponieważ im młodsze dziecko tym wrażliwość na gluten była większa. Później okazało się, że celiakia objawiała się ale w innej postaci tzw. ubogoobjawowej - anemia z braku żelaza, ubytki w szkliwie itd. Dalej wg badań stwierdzono, że najlepiej podawać gluten między 4 a 7 miesiącem życia.
Wprowadzone zmiany mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo powinno podawać się raz dziennie.
U niemowląt karmionych wyłącznie piersią gluten stopniowo wprowadza się w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m. życia, a nie później niż pod koniec 6. m. życia.
Pozdrawiam serdecznie
Celina Fręczko, położna