Rozszerzanie diety – owoce sezonowe w diecie dziecka

Owoce sezonowe to cenne źródło witamin i minerałów. Dlatego też warto aby twoje dziecko je polubiło. Podpowiadamy, jakie i kiedy owoce podawać swojemu niemowlakowi.
/ 12.07.2013 11:02

Truskawki od 2. roku życia

Truskawki to źródło witaminy C. Owoce te wzmacniają i pobudzają apetyt.

Jagody od 5. miesiąca życia

Świeże jagody mają działanie przeczyszczające. W postaci soku pomagają przy biegunkach.

Maliny od 5. miesiąca życia

Maliny to doskonałe lekarstwo na przeziębienie, stany gorączkowe. Bogactwo witaminy C.

Porzeczki od 5. miesiąca życia

Bogactwo witaminy C (posiadają jej więcej niż cytryny). Szczególnie polecane przy osłabieniu i częstych infekcjach dróg oddechowych.

Czereśnie od 7. miesiąca życia

Czereśnie mają właściwości moczopędne i wzmacniają organizm.

Polecamy: Niedobory witamin i minerałów u dzieci – jak im zapobiegać?

Gruszki od 7. miesiąca życia

Mają działanie lekko przeczyszczające i wzmacniają apetyt.

Agrest od 7. miesiąca życia

Agrest pobudza apetyt i zawiera witaminę C.

Jeżyny od 7. miesiąca życia

Zawierają witaminę C i A, wapń, potas, magnez.

Winogrona od 9. miesiąca życia

Winogrona to cenne źródło witamin: A,  z grupy B, C, i żelaza. Doskonale oczyszczają nerki.

Śliwki od 10 miesiąca życia

Śliwki posiadają dużo żelaza i witamin z grupy B. Regulują także pracę jelit.

Brzoskwinie od 11. miesiąca życia

Brzoskwinie są bogate w witaminy: C , PP (niacyna), A, z grupy B, żelazo, wapń i magnez. Wspomagają procesy trawienne.

Morele od 12. miesiąca życia

Źródło żelaza wapnia, potasu. Polecane szczególnie w walce z anemią.

Zobacz także: Rozszerzanie diety niemowlęcia – tabela

Redakcja poleca

REKLAMA