Gluten w diecie niemowlęcia

Produkty zbożowe to niezbędne składniki diety zarówno rodziców jak i ich dzieci. Już nasi pradziadkowie i dziadkowie wiedzieli o tym, że zboża są życiodajne. Wszystkie produkty z pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia zawierają gluten.
/ 04.07.2012 06:00

Produkty zbożowe to niezbędne składniki diety zarówno rodziców jak i ich dzieci. Już nasi pradziadkowie i dziadkowie wiedzieli o tym, że zboża są życiodajne. Wszystkie produkty z pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia zawierają gluten. Zatem bardzo zdrowe zboża mogą uczulać niemowlę.

Informację tę podano dopiero w latach 70. wówczas utworzono schemat żywienia, który zalecał podawanie produktów zawierających gluten dopiero pod koniec pierwszego roku życia. Nasi rodzice biszkopty jedli dopiero na pierwsze urodziny.

Gluten to białko roślinne, które występuje między innymi w kaszy mannie. Z racji tego, że gluten może wywoływać celiakię zalecano jego późne wprowadzanie do diety malucha.
Jednak schematy i zalecenia na skutek badań i obserwacji się zmieniają. Pediatrzy i dietetycy stwierdzili, że gluten można wykorzystać jako sprzymierzeńca w walce o zdrowie niemowląt. Udowodniono, że wczesne podanie niewielkiej ilości glutenu zadziała jak szczepionka ochronna. Takie postępowanie zmniejszy ryzyko celiakii. Jest to choroba trzewna, uwarunkowana wrażliwością (ale nie alergią) na gliadynę (białko znajdujące się w glutenie).

Kiedy podać kaszę mannę (czyli wykonać test tolerancji glutenu)?
Gdy mama karmi piersią:
W 5-6 miesiącu życia podaj 2-3 gramy (dziennie) kaszki zawierającej gluten.

Gdy mama karmi sztucznie:
W 6 miesiącu życia podaj 2-3 gramy (dziennie) kaszki zawierającej gluten.

Jeśli przez dwa miesiące u dziecka nie wystąpią cechy uczulenia możesz zwiększyć ilość kaszy manny do 6 gramów dziennie. Jeśli wynik testu tolerancji glutenu jest pozytywny- bułeczki i biszkopty możesz podawać dziecku w 10 miesiącu życia. Jeśli wynik testu jest negatywny musisz wyeliminować gluten z diety dziecka.

Dlaczego warto podawać kaszę mannę?

  • Zawiera probiotyki, które mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Probiotyki zapobiegają biegunkom a nawet leczą je. Probiotyki wzmacniają odporność niemowlęcia.
  • Nie zawiera cukru co zapobiega otyłości i próchnicy zębów.
  • Wzbogacona w składniki mineralne i witaminy zapobiega anemii.
  • Jest lekkostrawna.
  • Jest energetyczna i zdrowa.

Niepokojące objawy podczas wprowadzania glutenu:

  • bóle brzucha,
  • pieniące stolce (biegunka),
  • suche zmiany na skórze,
  • łuszczące się zaczerwienienia na policzkach, nóżkach i raczkach,
  • duszność,
  • sapka.

Pocieszające jest jednak to, że wiele dzieci wyrasta z alergii na gluten. Inaczej sprawa wygląda u dzieci chorych na celiakię. Muszą one przez całe życie stosować dietę bezglutenową.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/06.12.2014 16:13
Co za bzdury...widać jakie autor ma pojęcie o genezie zbóż i ich roli w przyrodzie. Wstyd!!! Wychwalanie składników, które prowadzą do chorób autoimmunologicznych, takich jak niedoczynność/nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto, cukrzyca czy też stwardnienie rozsiane, o reumatoidalnym zapaleniu stawów czy też nieszczelnym jelicie nie wspomnę, jest totalną ignorancją. Trzeba mieć niezłą fantazję i brak świadomości by takie bzdety pisać.
/09.06.2011 17:52
Trzeba bacznie obserwowacć malucha, wprowadzając gluten. Najbezpieczniej, początkowo, karmić słoiczkowo, bo tam porcje i proporcje są idealne.