Cukier a układ odpornościowy dzieci

Pierwsze dwa lata życia dziecka to okres, w którym kształtuje się jego układ immunologiczny. Wszelkie niezdrowe pożywienie zaburza ten proces. Cukier zaś w szczególności!

Cukier znajduje się niemal w każdym przetworzonym pożywieniu i dlatego pojawia się w diecie większości dzieci jeszcze przed ukończeniem pierwszego roku życia. Zamiast zdrowych pokarmów, dostają dosładzane jedzenie i słodycze, co niszczy ich układ odpornościowy.

Cukier niszczy układ odpornościowy dzieci

Fot. Fotolia

Kiedy wprowadzamy cukier?

Cukier w diecie dziecka pojawia się zdecydowanie zbyt szybko! Niemal połowa (48 proc.) badanych w ankiecie przeprowadzonej na zlecenie Baby Land – dystrybutora akcesoriów dziecięcych marki NUK w Polsce przyznaje, że cukier pojawił się w diecie ich dziecka jeszcze przed ukończeniem pierwszego roku życia! Niewiele mniej (41,8 proc.) respondentów przyznało, że ten moment nastąpił w pierwszym roku życia dziecka. Tylko nieliczni rodzice (7,4 proc.) pozwolili swoim pociechom na produkty z cukrem po ukończeniu dwóch lat, a zaledwie 2,8 proc. - powyżej trzeciego roku życia. Duża grupa rodziców (41,1 proc.) spełnia słodkie zachcianki dzieci nawet kilka razy w tygodniu. Biorąc pod uwagę, że zdaniem ekspertów żywieniowych, do drugiego roku życia dziecko nie powinno jeść czegokolwiek co zawiera cukier – wyniki ankiety są zatrważające! Pocieszające jest jedynie to, że 45,7 proc. rodziców podchodzi do sprawy bardziej świadomie i daje dzieciom słodkie przekąski tylko kilka razy w miesiącu i że jedynie 9 proc. dzieci dostaje słodycze codziennie.

Dlaczego podajemy cukier?

Chociaż często wiemy, że cukier szkodzi, nie potrafimy wyeliminować go z naszej diety, a tym samym nie wprowadzać go do diety naszych dzieci. 88,7 proc rodziców daje dzieciom produkty z zawartością cukru. Jedynie 10,5 proc. respondentów nie robi tego w ogóle.

Badani rodzice odpowiedzieli, że ich dzieci bardzo dobrze znają smak cukru, bo trudno dzisiaj kupić produkty dla dzieci, które go nie zawierają (41,6 proc.).

Nieco mniej osób odpowiedziało, że dodatkową przeszkodą jest to, że rodzina i znajomi przynoszą słodycze w prezencie (34,4 proc.). Kolejnym problemem okazało się to, że gdy inne dzieci jedzą słodycze, ciężko odmówić dziecku tego samego (17,1 proc.)

Pozostałe powody to reklamy, które wcale nie pomagają rodzicom w kształceniu dobrych nawyków żywieniowych oraz traktowanie słodyczy jako nagrodę za dobre zachowanie. Najczęściej (66,7 proc.) są to kupione ciastka, wafelki, batoniki i napoje słodzone cukrem. Niewielu rodziców zadaje sobie trud zrobić słodkie przekąski własnoręcznie (33,3 proc.). Jeśli już, to najczęściej są to domowe ciasta, kasza manna, desery mleczne oraz domowe soki.

Dlaczego wirusy kochają cukier?

Pierwsze dwa lata życia dziecka to okres, w którym kształtuje się jego układ immunologiczny. Wszelkie niezdrowe pożywienie zaburza ten proces. Cukier zaś w szczególności!
- Zbyt duża zawartość cukru w organizmie upośledza układ odpornościowy i może powodować obniżenie odporności na wirusy, bakterie i infekcje górnych dróg oddechowych. Dzieci nie potrzebują słodyczy, całe zapotrzebowanie na glukozę i węglowodany może być zapewnione dzięki zbilansowanym posiłkom, warzywom i owocom - mówi dietetyczka Małgorzata Bellwon.

Ponadto cukier znacznie podnosi poziom glukozy we krwi i może upośledzać funkcje trzustki. Może też uzależniać, bo dzieci bardzo szybko uzależniają się od słodkiego smaku. W dalszym etapie może powodować nadwagę i otyłość - bardzo łatwo przekroczyć dawkę dziennego zapotrzebowania na energię. Cukier jest też najczęstszą przyczyną próchnicy zębów, dodaje ekspertka.

*Badanie przeprowadzone za pośrednictwem ankiety anonimowej w październiku 2015 r. Próba badania wyniosła 745 rodziców dzieci od 1 do 3 lat.

W oparciu o materiał prasowy Baby Land

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 lata temu
Bzdury,mlodym matkom dla kasy robicie wode z mozgu. Mam 67 lat ,moja mama 95 cale zycie jadlysmy tluste,slodkie i niezdrowe waszym zdaniem jedzenie a czujemy sie swietnie!
/3 lata temu
ciekawe, jak wyglądacie.