Gorączka – kiedy powinna nas zaniepokoić?

Jakie wyróżniamy stopnie gorączki? W jaki sposób można ją obniżyć? Gdzie należy przykładać zimne okłady?
/ 12.03.2013 15:02

Pierwszym objawem zakażenia lub stanu zapalnego jest zwykle gorączka. Może być ona związana z przeziębieniem, może również towarzyszyć innym dolegliwościom, np. problemom żołądkowo-jelitowym, zapaleniu oskrzeli, płuc oraz wielu innych chorobom o podłożu wirusowo-bakteryjnym.

Jaka gorączka powinna nas zaniepokoić?

Gorączka jest naturalną reakcją obronną organizmu, jednak gdy jest zbyt wysoka może być niebezpieczna. Podwyższona temperatura wyczerpuje organizm i osłabia samopoczucie.

W zależności od stopnia jej nasilenia można wyróżnić:

  • temperaturę normalną: 36-37,0°C,
  • stan podgorączkowy: 37-38,0°C,
  • gorączkę nieznaczną: 38,0-38,5°C,
  • gorączkę umiarkowaną: 38,5-39,5°C,
  • gorączkę znaczną: 39,5-40,5°C,
  • gorączkę wysoką: 40,5-41,0°C.

– Jeżeli u dorosłej osoby stan podgorączkowy utrzymuje się dłużej niż jeden dzień lub wzrasta powyżej 38,0°C, należy skorzystać z porad lekarskich. Z kolei, w przypadku noworodka, sygnałem alarmującym jest już gorączka przekraczająca 37,5°C. Przy takim nasileniu temperatury należy niezwłocznie udać się do lekarza radzi lekarz pediatra i medycyny rodzinnej Elżbieta Kubiak Grudzińska. I dodaje, że wysokość temperatury powinna determinować podjęcie odpowiednich działań.

Warto wiedzieć: Katar, kaszel i gorączka – jak szybko wyleczyć malucha?

Jak obniżyć gorączkę?

Istnieje wiele skutecznych metod obniżenia temperatury. Dobrym sposobem jest przyłożenie zimnego okładu na czoło lub do miejsc przebiegu dużych naczyń krwionośnych (pachwiny, szyja, doły pachowe i podkolanowe) oraz okrycie chorego prześcieradłem zmoczonym w zimnej wodzie z wyjątkiem stóp i dłoni. Dzieciom pediatrzy zalecają kąpiele w wodzie o około pół stopnia chłodniejszej niż zmierzona gorączka.

Jeśli oprócz stanu podgorączkowego, występują także inne objawy, takie jak: katar, kaszel, ból gardła oraz osłabienie, najprawdopodobniej mamy do czynienia z przeziębieniem. Wówczas powinny wystarczyć leki, które łączą w sobie działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.

Aby powyższe zabiegi okazały się skuteczne, należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu i właściwą dietę. Z tego względu najlepszym rozwiązaniem jest podawanie ok. 1,5 litra płynów (woda, soki owocowe) dziennie oraz spożywanie bulionów warzywnych.

W pierwszych dniach choroby bardzo istotna jest obserwacja chorego i monitorowanie wysokości jego temperatury. Najskuteczniejsze w pomiarze są termometry elektroniczne.

Polecamy: Co jeść w czasie gorączki?

Źródło: materiały prasowe Paul Hartmann Polska/ TBWA PR/ mk