Gdy dziecko lubi słodycze

Gdy dziecko lubi słodycze

Dziecko kocha słodkie i chrupiące smakołyki, ale nie przyzwyczajaj go do batoników, paluszków i chipsów.
/ 07.08.2008 10:33
Gdy dziecko lubi słodycze
Takie „śmieciowe” przekąski mają mało wartościowych składników, nafaszerowane są za to sztucznymi dodatkami. Zawierają dużo cukru, tłuszczu i soli, których wszyscy powinniśmy unikać.

Tymczasem apetyt na coś słodkiego można zaspokoić domowymi łakociami, które są zdrowe i pożywne.

Raz w tygodniu na drugie danie przygotuj słodką potrawę
Może to być ryż ze śmietanką i owocami (jagody, maliny, truskawki, poziomki, brzoskwinie), naleśniki, omlet, serowe placuszki (łyżka twarożku, łyżka mąki, jajko). Dania takie możesz podawać od drugiego roku życia.

Farsz do naleśników podawaj osobno
Małe dzieci lubią je „na sucho”. Obok placuszka ułóż górkę twarożku z rodzynkami, prażone jabłka lub pokrojone owoce. Maluch sam może polać sobie naleśnik miodem, jogurtem albo posypać tartą czekoladą. Miękkie, delikatne naleśniki możesz podawać od drugiego roku życia.

Cukierki zastąp suszonymi owocami: śliwkami, morelami, rodzynkami królewskimi (rodzynki i morele dokładnie umyj i pół godziny mocz). Maluchy mogą je jeść od trzeciego roku życia, raz, dwa razy w tygodniu.

Zabieraj na spacer domowe smakołyki – upieczone przez ciebie kruche ciastka, biszkopt lub ciasto drożdżowe są lepsze niż gotowy pączek. Nie mają szkodliwego tłuszczu cukierniczego. Biszkopt i ciasto drożdżowe maluch może jeść od 11. miesiąca życia, kruche ciasteczka od trzeciego roku.

Przywróć do łask kisiel i galaretki
I to niekoniecznie z torebki. Aby zrobić galaretkę, dodaj żelatynę do soku, kompotu. Kisiel zrobisz, dodając do półtorej szklanki soku dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w pół szklanki zimnej wody. Kisiel podawaj od 11. miesiąca życia, galaretkę od drugiego roku.

Tekst: Joanna Kieniewicz-Górska/Twoje Dziecko
Konsultacja: dr Halina Weker, specjalista żywienia dzieci; kieruje Zakładem Żywienia w IMiD