Jaka dieta dziecka wpływa na częste pojawianie się infekcji?
Największymi chorowitkami są przede wszystkim dzieci, które jedzą dużo słodyczy. Dlaczego? Otóż cukier zmienia florę bakteryjną w jelitach, bo jest świetną pożywką dla bakterii chorobotwórczych, pasożytów przewodu pokarmowego oraz grzybów.Pamiętaj, że cukier to nie tylko słodycze. Jest on też ukryty w takich produktach, jak owocowe jogurty, serki, płatki śniadaniowe, napoje owocowe. Wnioskując zatem od tego, co maluch zjada, w dużej mierze zależy to, jak daje sobie radę z jesiennymi przeziębieniami.
Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie na odporność dziecka?
- Witamina C Pobudza tworzenie komórek odpornościowych. Podawaj maluchowi owoce i warzywa, zwłaszcza kiszone ogórki i kapustę, natkę pietruszki, paprykę, brokuły.
- Betakaroten czyli prowitamina A Dzięki niej wytwarza się więcej przeciwciał odpornościowych. Szczególnie bogate w betakaroten są żółte, pomarańczowe i zielone owoce oraz warzywa, jak dynia, brokuły, marchew, papryka, morele, brzoskwinie.
- Allicyny To naturalne substancje antybiotykowe zawarte w cebuli i czosnku (możesz go podawać od trzeciego roku życia). Hamują rozwój bakterii, a także wirusów i grzybów.
- Żelazo Wzmacnia system obronny organizmu. Najlepiej przyswaja się żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego, jak mięso, zwłaszcza czerwone (cielęcina, wołowina, wieprzowina), żółtko jajek. Sporo żelaza zawiera też kasza gryczana, kasze jęczmienna i gryczana, amarantus, chleb razowy, fasola, morele, brzoskwinie, rodzynki.
- Cynk Pobudza aktywność układu odpornościowego. Podawaj dziecku mięso, ryby, pieczywo razowe i graham, kaszę gryczaną, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, płatki owsiane.
- Selen Zwiększa liczbę przeciwciał odpornościowych i hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Jest go dużo w rybach, orzechach.
- Probiotyki Dobre bakterie wzmacniające odporność: w jelitach konkurują o miejsce i składniki odżywcze z chorobotwórczymi zarazkami. Podawaj dziecku kiszoną kapustę i ogórki, jogurty, kefiry.
- Tłuszcze omega-3 Powodują wzrost namnażania prostaglandyn pobudzających układ odpornościowy. Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 mają ryby morskie, takie jak halibut, łosoś, śledź, makrela. Z ryb słodkowodnych - pstrąg.
- Witamina D Korzystnie wpływa na odporność. Najwięcej jest jej w rybach, tranie, żółtku jajka.
Przepisy w diecie na odporność dziecka
Cielęcina w pomarańczy (po 18. miesiącu)
Składniki: 200 g cielęciny, pomarańcza, łyżeczka mąki ziemniaczanej, olej rzepakowy do smażenia, szczypta soliPrzygotowanie: Pomarańczę obierz ze skórki, pokrój na kawałki, wyciśnij sok. Mięso umyj, pokrój w cienkie plastry. Lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i podsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do rondelka, podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Dodaj sok i kawałki pomarańczy. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody, dodaj do sosu, szybko mieszając. Podawaj z ryżem lub kluseczkami.
Kasza jaglana z morelami (po 12. miesiącu)
Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 200 ml wrzącej wody, 8 suszonych moreli, kilka kropel soku z cytryny, miód do polaniaPrzygotowanie: Morele pokrój w cienkie paseczki. Kaszę upraż na suchej patelni. Przełóż do garnuszka i zalej wrzącą wodą. Dodaj morele i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, ok. 15–20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Małe miseczki zwilż wodą, napełnij kaszą, dociśnij łyżeczką. Przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Tymbaliki z kaszy podawaj na ciepło lub na zimno z miodem.
Ryba z brokułami (po 12. miesiącu)
Składniki: 600 g filetów z dorsza, 100 ml śmietanki 12%, 250 ml mleka, 2 cebule, 300 g ugotowanych różyczek brokuła, łyżeczka koperku, łyżeczka soku z cytryny, olej do smażeniaPrzygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż lekko cebulę. Wlej mleko, sok z cytryny, wsyp koperek. Dodaj pokrojone na kawałki filety z dorsza i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodaj różyczki brokuła i zalej śmietanką. Gotuj pod przykryciem jeszcze kilka minut.
Zupa z kaszą i soczewicą (po 10. miesiącu)
Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej, 100 g czerwonej soczewicy, 2 łyżki masła, marchew, pietruszka, kawałek selera, por, pomidorPrzygotowanie: pora pokrój na plasterki. Marchewkę, pietruszkę, selera obierz i zetrzyj na grubej tarce. Do garnuszka wsyp kaszę, soczewicę oraz warzywa. Zalej taką ilością wody, aby przykryła składniki. Gotuj około 20 minut na małym ogniu. Dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz masło.
Dowiedz się więcej o odporności:
Przegląd suplementów na odporność u dzieci
Top 6 produktów na odporność
6 naturalnych kuracji na poprawę odporności
Top 6 produktów na odporność
6 naturalnych kuracji na poprawę odporności
na podstawie tekstu autorstwa Katarzyny Pinkosz/Mamo to ja