Czy wiesz jakie produkty mogą uczulić dziecko?

Aby uniknąć dziecięcej alergii trzeba unikać kilu produktów, które zawierają dużą ilość alergenów.
/ 25.05.2010 13:06

Mleko – to jeden z najsilniejszych alergenów. Wiele maluchów już od wczesnego dzieciństwa jest na nie uczulonych. Alergia na mleko obejmuje też produkty przetwórstwa mlecznego np.: sery, masło, lody czy naleśniki. Mleko małemu alergikowi można podawać w postaci mieszanki mlekozastępczej np. Bebilon Pepti lub w formie mleka hipoalergicznego np.: Bebilon HA.

Orzechy – najbardziej uczulają laskowe, ziemne i włoskie. Nawet śladowe ilości orzechów, znajdujących się w czekoladzie, lodach i ciastkach mogą być groźne.

Truskawki i maliny – nie podawaj ich niemowlęciu, gdyż jego układ trawienny jest niedojrzały. W wielu przypadkach uczulenie na te owoce przechodzi po kilku latach.

Jajka – o wiele bardziej uczula biało niż żółtko, dlatego podawaj je dziecku dopiero w 12 miesiącu. Natomiast żółtko możesz wprowadzić do diety malucha już w 7 miesiącu życia, ale w ograniczonych ilościach.

Cytrusy – te produkty wprowadzaj ostrożnie do diety dziecka. Szczególną uwagę zwróć na mandarynki, cytryny, pomarańcze, ananasy, mango czy papaję. Po ich zjedzeniu u dziecka może wystąpić reakcja alergiczna. Owoców tych maluch może spróbować dopiero w 12 miesiącu życia, alergik natomiast jeszcze później w wieku 2 lat.

Ryby i owoce morza – mogą wywołać u dziecka silną reakcję alergiczną, dlatego trzeba podawać je z niezwykłą ostrożnością w 7 miesiącu życia niemowlęcia.