
Jestem w piątym miesiącu ciąży i lekarz stwierdził u mnie lekką niedokrwistość. To skutek niedoboru żelaza. Jak powinna wyglądać moja dieta? Elżbieta
Najlepszym źródłem tego pierwiastka są: zielone warzywa liściaste, chude czerwone mięso, wątróbka (można ją jeść jedynie od czasu do czasu), drób, ryby, suszone morele, kaszki dla dzieci wzbogacane w żelazo.
Czerwone mięso nie tylko najlepiej uzupełnia niedobory tego pierwiastka, lecz także zwiększa zdolność jego wchłaniania z innych pokarmów.
Aby poprawić przyswajanie żelaza, trzeba jeść kwaśne owoce bogate w witaminę C, czarne i czerwone porzeczki, agrest, truskawki oraz pomidory.
Lepiej unikać mocnej herbaty ze względu na obecność w niej taniny zmniejszającej zdolność wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. Niewskazane są również napoje gazowane, bowiem zawierają fosforany, które blokują wchłanianie tego ważnego mikroelementu.
Odpowiednia dieta w połączeniu z preparatami witaminowymi, które kobiety zazwyczaj otrzymują w czasie ciąży, mogłaby ją całkowicie zabezpieczyć przed niedokrwistością.
prof. dr hab. Bogdan Chazan, ginekolog położnik
WYPOWIEDZ SIĘ!