Dieta w II trymestrze ciąży

Drugi trymestr ciąży to dla płodu okres intensywnego wzrostu. Narządy wewnętrzne i układu są już ukształtowane, dziecko potrzebuje teraz więcej energii do dalszego rozwoju. W tym okresie masa ciała mamy powinna zwiększyć się o około 0,3 – 0,5 kg/tydzień (w zależności od wagi sprzed ciąży).
/ 22.05.2012 05:10

Drugi trymestr ciąży to dla płodu okres intensywnego wzrostu. Narządy wewnętrzne i układu są już ukształtowane, dziecko potrzebuje teraz więcej energii do dalszego rozwoju. W tym okresie masa ciała mamy powinna zwiększyć się o około 0,3 – 0,5 kg/tydzień (w zależności od wagi sprzed ciąży).

Ogólne zasady diety pozostają takie same jak w I trymestrze ciąży. Warto jednak wiedzieć na jakie składniki należy zwrócić szczególną uwagę, a tym samym o jakich produktach nie zapominać podczas codziennych posiłków.

Dieta w II trymestrze ciąży

Kaloryczność posiłków powinna zwiększyć się o około 300-350 kcal w ciągu dnia. Wbrew pozorom jest to niewiele i odpowiada małej miseczce owsianki z 1,5 szklanki półtłustego mleka. Ważne jest, aby ten dodatek energii, był w postaci pełnowartościowych produktów, a nie np. chipsów czy ciastek, które nie tylko nie są zdrowe, ale spożywając je bardzo łatwo jest przekroczyć tę ilość kalorii. Również istotne jest, aby nie jeść zbyt mało posiłków. Kobiety w ciąży nie powinny się głodzić, aby stosować diet odchudzających – może mieć to poważne skutki zarówno dla rozwoju dziecka jak i zdrowia matki. Dodatkowa podaż energii nie oznacza natomiast, że musisz codziennie precyzyjnie liczyć kalorie, jedz po prostu jeden mały posiłek więcej niż do tej pory, a Twoje zapotrzebowanie z pewnością zostanie pokryte.

Jakie składniki pokarmowe są potrzebne do prawidłowego wzrostu dziecka?

  • Przede wszystkim białko. Przyszła mama powinna codziennie jeść 3 porcje produktów zawierających ten składnik, a dokładnie 75 g białka dziennie. Jedna porcja białka to około: 3 szklanki półtłustego mleka lub maślanki, 2 małe opakowania serka wiejskiego, 2 kubki jogurtu naturalnego, 4 całe jaja kurze, 110 g ryby (przed przyrządzeniem), 110 g mięsa (przed przyrządzeniem), 1,5 kubka gotowanej fasoli, soczewicy, grochu lub ciecierzycy. Produkty zawierające białko są też źródłem wapnia niezbędnego do odpowiedniego rozwoju kości i zębów.
  • Węglowodany złożone powinny stanowić podstawowy składnik diety każdego człowieka. Kobiety w ciąży powinny jeść około 6 porcji produktów będących ich źródłem. Będą to przede wszystkim produkty zbożowe pełnoziarniste (chleb razowy i pełnoziarnisty, otręby, pełnoziarniste płatki zbożowe, kasze, ryż dziki, brązowy, makaron pełnoziarnisty i inne), rośliny strączkowe (groch, fasola, soja, soczewica i inne). Produkty te bogate są również w witaminy i składniki mineralne niezbędne dla Twojego dziecka (witaminy z grupy B, żelazo, cynk, selen, magnez). Jedna porcja produktów węglowodanowych odpowiada około: 1 kromka chleba pełnoziarnistego, 1 kubek gotowanych płatków pełnoziarnistych, ½ kubka musli, 2 łyżki stołowe kiełków pszenicy, ½ kubka gotowanego brązowego ryżu/makaronu pełnoziarnistego.
  • Tłuszcz i pokarmy niego bogate powinny codziennie gościć na talerzu przyszłej mamy. Należy wybierać różnorodne produkty, zawierające każdy rodzaj tłuszczu. Tłuszcz nasycony nie jest korzystny, jednak produkty będące jego źródłem zawierają również cholesterol (niezbędny do budowy nowych tkanek), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K), białko oraz składniki mineralne. Wybieraj drób, chude czerwone mięso (np. polędwica czy szynka), ryby (zwłaszcza tłuste ryby morskie), oleje roślinne, ale także nasiona i orzechy. Nadmiar tłuszczu prowadzi do nadwagi i otyłości, ale niedobór może zaburzać funkcjonowanie wielu narządów np. mózgu. We wszystkim więc należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Równie ważne w diecie kobiety będącej w II trymestrze ciąży są witaminy oraz składniki mineralne. Nadal, tak jak na początku tego okresu jadłospis powinien być bogaty w produkty będące źródłem żelaza i kwasu foliowego, a więc wszelkiego rodzaju ciemnozielone warzyw i pełnoziarniste produkty zbożowe oraz mięso, sardynki, ziemniaki w mundurkach, pestki dyni czy suszone owoce. Pozostałe składniki mineralne odgrywające dużą rolę w diecie matki to cynk, jod oraz wapń. Jod znajduje się głównie w rybach morskich, które są także źródłem niezbędnego do rozwoju mózgu płodu – kwasu omega-3. Cynk obecny jest natomiast w mięsie zwierząt, ryb, jajach, warzywach, ziarnach zbóż, mleku oraz pestkach dyni. Wapń kształtuje układ kostny płodu i chroni kości oraz zęby matki, znajdziemy go w mleku i produktach mlecznych oraz rybach morskich (zwłaszcza drobnych, spożywanych z ościami), migdałach, soi czy figach. Spośród witamin główną rolę odgrywają witaminy z grupy B (obecne w produktach pełnoziarnistych) oraz witaminy należące do antyoksydantów, czyli A, C i E. Ich źródłem pokarmowym są przede wszystkim warzywa i owoce.
Biorąc pod uwagę następujące informację można zauważyć, że odpowiednia dieta obfituje we wszystkie niezbędne składniki. Trudno jest zatem doprowadzić do faktycznych niedoborów pokarmowych będąc w ciąży czy też przed poczęciem dziecka. Warto jednak zwracać uwagę na to, aby jadłospis był urozmaicony, zawierał sezonowe produkty oraz, aby nasze nawyki były prawidłowe nie tylko w tak ważnym okresie życia jakim jest ciąża.

mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
Poradnia dietetyczna JeszFresh