POLECAMY

Kwaśnica - tradycyjna zupa z Podhala

Kwaśnica, to tradycyjne zupa z Podhala. Aromatyczne mięso wieprzowe oraz kiszona kapusta są podstawą do klarownego wywaru z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Podawana jest jako gęsta zawiesiny z dodatkami. Sprawdź, jak ją przygotować według tradycyjnego przepisu!
/ 5 miesięcy temu
Kwaśnica - tradycyjna zupa z Podhala fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Tradycyjna zupa na bazie kiszonej kapusty pochodzi z Podhala. Przygotowywana jest na bazie aromatycznego mięsa wieprzowego, z którego powstanie klarowny i aromatyczny wywar. Zupa lub gęste jednogarnkowe danie - podanie zależy od naszych upodobań. Sprawdź, jak przygotować doskonałe i rozgrzewające danie!

Tradycyjna kwaśnica

Oto składniki na 6 porcji kwaśnicy:
- 50 dag baraniny lub wieprzowiny z kością (np. żeberek)
- 25 dag kapusty kwaszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kilka suszonych grzybów
- 3 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 3–4 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz



Jak zrobić tradycyjną kwaśnicę?


1. Mięso ugotuj w ok. 2 l wody. Grzyby opłucz, ugotuj.
2. Do mięsnego wywaru wrzuć pokrojoną marchewkę, cebulę, kapustę oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.
3. Dodaj pokrojone grzyby wraz z wywarem, gotuj jeszcze 5 min.
4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj. Zupę podawaj z ziemniakami, mięsem i pieczywem.

Polecamy!

Zobacz inne przepisy na zupy Zobacz, jak ukisić domową kapustę
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/miesiąc temu
Bardzo ciekawa zupa, pamiętam, że kiedyś jadłam taką bardzo podobną w górach jak ostatnio przebywałam. Niestety pomimo fantastycznego przepisu nie wiem czy kiedyś go zrobię. Nie mam czasu gotować, bardzo często zamawiam jedzenie do pracy z Margaret we Wrocławiu. Oni mają takie pyszne dania.
/2 miesiące temu
Na pewno warto suplementować się nasionami konopnymi, gdyż zawierają one wszystkie potrzebne aminokwasy egzogenne dla organizmu człowieka. To naturalne źródło: witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D i E, przeciwutleniaczy, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza i innych substancji biologicznie czynnych. Nawet niewielkie niedobory tych składników powodują nieraz poważne schorzenia. Zawierają rzadko spotykany w produktach spożywczych idealny stosunek (1:3) nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. W efekcie nasionka wpierają system odpornościowy całego ciała, pobudzają regenerację narządów wewnętrznych, obniżają poziom cholesterolu. Mają działanie przeciwzapalne i detoksykujące. Wspierają aktywność mózgu, wskazane w chorobach tarczycy, chorobach skóry, wzmożonej aktywności mózgu (np. intensywna nauka). Już jedna łyżka stołowa dziennie wystarczy, aby zapewnić odpowiedni poziom składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez tabletek, do których często dodaje się cukier, albo talk. 100% organiczne bio nasiona kupić można tutaj: https://konopiafarmacja.pl/wyroby-z-konopii/13-konopne-nasiona-luskane.html Polecam!