Pstrąg gotowany na parze

Delikatny, lekkostrawny, zdrowy!
/ 07.06.2013 09:53
DRUKUJ PRZEPIS
Pstrąg gotowany na parze fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 świeże pstrągi
  • 1 cytryna
  • pół pęczka koperku albo 2 gałązki ziół np. tymianku, rozmarynu
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ryby umyj, spraw nie odcinając głów, dokładnie wypłucz. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę.
  2. Skórką natrzyj wierzch ryb, środek i wierzch skrop też sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
  3. Do środka każdej ryby włóż kilka gałązek świeżego koperku lub po gałązce ziół. 2 kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem. Na każdym połóż rybę, luźno owiń ją folią.
  4. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. C.
  5. Pstrągi gotowane na parze podawaj z sałatką i ryżem.
DRUKUJ PRZEPIS