POLECAMY

Krewetki i sola z grilla

Upieczone krewetki i kawałki ryby przełóż na ogrzany półmisek i skrop sokiem z cytryny
/ 5 miesięcy temu
Krewetki i sola z grilla fot. STOCKFOOD/FREE

Składniki:
Krewetki:
- duże krewetki
- oliwa
- pieprz cytrynowy
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny


Sola:
- 6 filetów z soli
- 4 łyżki rozgrzanego masła (konsystencja śmietany)
- sól, pieprz
- sok z cytryny

Sposób wykonania:
1. Zrobić marynatę z oliwy, pieprzu i przeciśniętego przez praske czosnku. Włożyć krewetki i odstawić na godzinę do lodówki.

2. Odsączone krewetki ułożyć na tackach aluminiowych do grillowania i piec na rozgrzanym grillu po 3 minuty z każdej strony. Po usunięciu skorupek mocno skropić sokiem cytrynowym.

3. Rybę opłukać, osuszyć posmarować z obu stron roztopionym masłem, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Ułożyć na rozgrzanym grillu, piec po 4 minuty z każdej strony. Przełożyć na ogrzany półmisek, obficie skropić sokiem z cytryny.



Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 miesięcy temu
Najlepsze krewetki to ja jadłam w Krakowie. Wraz z mężem zamówiliśmy kiedyś z Hurry Up Shrimp. Oprócz krewetek mieli wybitną zupę kokosową. Też nigdzie lepszej nie jadłam.