POLECAMY

3 puszyste i wilgotne ciasta z rabarbarem, którym się nie oprzesz!

Kwaśny dodatek, który w ciastach zyskuje na słodyczy! Sprawdź, jak zrobić pyszne, wiosenne ciasta z rabarbarem!
Sylwia Kazimierczuk / 4 miesiące temu
3 puszyste i wilgotne ciasta z rabarbarem, którym się nie oprzesz! fot. Fotolia

Słodkie „paczuszki” z ciasta z rabarbarem i twarogiem


Przygotowanie i pieczenie – 60 minut
1 porcja – ok. 270 kcal

Składniki na 16 porcji ciasta z rabarbarem:

  • 30 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 15 dag ścisłego twarogu
  • 10 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny
  • 1 jajko
  • 80 dag rabarbaru
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki cukru
  • białko
  • cukier puder do posypania

Przepis na ciasto z rabarbarem:

  1. Schłodzone masło posiekaj z mąką. Dodaj twaróg, składniki rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder, wanilinowy, sól, skórkę z cytryny i jajko. Zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.
  2. Rabarbar oczyść, jeśli ma grubszą skórkę, obierz go, pokrój na kawałki długości ok. 10 cm. Na patelni roztop masło, wsyp cukier i mieszając chwilę go, przesmaż. Włóż kawałki rabarbaru, przemieszaj, duś 5 min, wystudź.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Pokrój je na kwadraty o boku 10 cm. Na środku każdego połóż 4–5 kawałków rabarbaru. Wystające rogi załóż na siebie, posmaruj białkiem i dociśnij, aby się zlepiły. „Paczuszki” ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 min w temp. 190 st. C. Oprósz cukrem pudrem.

Nasza rada: Jeśli chcesz, aby rabarbar nabrał lekko karmelowego smaku, najpierw na patelni zrumień łyżkę cukru, a potem dodaj masło, pozostały cukier i owoce.

Przepis z "Przyjaciółki"


Zobacz inne przepisy na ciasta:

Sernik na zimno z rabarbarem, na kruchym spodzie

Przygotowanie i pieczenie – 60 min.
1 porcja – ok. 435 kcal

Składniki na 12 porcji ciasta z rabarbarem:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 18 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1–2 łyżki śmietany

Na masę:

  • 40 dag mascarpone
  • 50 dag serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 żółtka
  • 25 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 ml mleka

Do obłożenia ciasta z rabarbarem:

  • 50 dag rabarbaru
  • 15 dag cukru
  • pomarańcza

Przepis na ciasto z rabarbarem:

  1. Masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier puder, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto, schłodź. Ciasto cienko rozwałkuj. Wyłóż nim dno i boki tortownicy. Piecz 15 min. w temp. 200 st. C, wystudź.
  2. Mascarpone zmiksuj z serkiem homogenizowanym.
  3. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuść. Żółtka ubij na parze z cukrem i cukrem wanilinowym, wlewając dość ciepłe mleko, wystudź. Połącz z serkami i żelatyną, wyłóż na ciasto, zastudź.
  4. Rabarbar pokrój na kawałki. Ze szklanki wody i cukru ugotuj syrop. Wrzuć rabarbar, gotuj, aż zmięknie. Osącz go, wystudź.
  5. Pomarańczę wyszoruj, ze skórki zeskrob wiórki, miąższ pokrój na kawałki. Sernik obłóż owocami, posyp wiórkami.

Nasza rada: Do syropu, w którym gotuje się rabarbar, można dodać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i trochę skórki. Dzięki temu rabarbar nabierze ciekawszego smaku.

Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne pomysły na rabarbar:


Pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przygotowanie i pieczenie – 70 min.
1 porcja – ok. 185 kcal


Składniki na 16 porcji ciasta z rabarbarem:

  • 35 dag mąki tortowej
  • 12 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 200 ml mleka
  • 8 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 75 dag rabarbaru
  • gruby cukier do posypania

Przepis na ciasto z rabarbarem:

  1. Masło roztop, przestudź. Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z łyżką mąki i cukru, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodaj do mąki razem z rozczynem i szczyptą soli, wyrób ciasto. Wlej letni tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto go wchłonie i będzie gładkie. Uformuj z niego kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
  3. Rabarbar oczyść, umyj, pokrój na 5-cm kawałki.
  4. Ciasto lekko rozwałkuj, wyłóż nim natłuszczoną, prostokątną blachę, wyrównaj powierzchnię. Ułóż na nim kawałki rabarbaru, posyp cukrem, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 50 min w temep. 160 st. C.

Nasza rada: Zamiast cukrem ciasto możesz posypać kruszonką. Przygotujesz ją, łącząc, a następnie rozkruszając w palcach 5 dag masła, 10 dag mąki i 5 dag cukru.

Przepis z "Przyjaciółki"

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)