Wilgotne ciasto z rabarbarem - 3 przepisy na pyszne ciasta

Wilgotne ciasto z rabarbarem fot. Adobe Stock, siankoo
Wilgotne ciasto z rabarbarem możesz przygotować na bazie ciasta ucieranego lub kruchego. Kwaskowaty smak rabarbaru możesz urozmaicić truskawkami albo słodkim, budyniowym kremem.
Małgorzata Machnicka / 11.05.2021 05:06
Wilgotne ciasto z rabarbarem fot. Adobe Stock, siankoo

Wilgotne ciasto z rabarbarem to hit w wiosenno-letnim menu. Najprostszy przepis opiera się na bazie kruchego ciasta z budyniowym kremem. Smak rabarbaru doskonale komponuje się z wanilią (wykorzystaj cukier albo ekstrakt waniliowy), startą skórką z cytryny oraz truskawkami.

Spis treści:

  1. Wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką
  2. Wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami
  3. Wilgotne ciasto z rabarbarem i budyniem

Przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na masę:

  • 500 g rabarbaru,
  • skórka starta z cytryny,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka mąki.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g brązowego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  2. Przygotuj kruszonkę: masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę i skórkę z cytryny. Mieszaj aż powstanie kruszonka. Wstaw masę do lodówki.
  3. Czas na ciasto: ciepłe masło wymieszaj mikserem z cukrem.
  4. Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sól.
  5. Do ubitego masła dodaj jajka, cukier waniliowy i chwilę miksuj. 
  6. Partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając.
  7. Rabarbar umyj i pokrój w paski. Przełóż do miski, dodaj otartą skórkę z cytryny, cukier oraz mąkę.
  8. Wyłóż ciasto do formy wysmarowanej masłem.
  9. Na ciasto wyłóż rabarbar a następnie posyp kruszonką.
  10. Ciasto piecz przez 45 minut.
  11. Wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką podawaj posypane cukrem pudrem.

Nasza rada: Jeśli chcesz, aby rabarbar nabrał lekko karmelowego smaku, najpierw na patelni zrumień łyżkę cukru, a potem dodaj masło, pozostały cukier i owoce.

wilgotne ciasto z rabarbarem przepis
fot. Wilgotne ciasto z rabarbarem/Adobe Stock, elfstudioart

Przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 300 g rabarbaru,
  • 300 g truskawek,
  • 180 ml oleju roślinnego,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 4 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  2. Truskawki umyj i przekrój na pół. Rabarbar pokrój w kostkę.
  3. Masło ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym aż masa stanie się puszysta.
  4. Dodaj jajka i jogurt i ponownie wymieszaj.
  5. Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszaj. 
  6. Stopniowo przesypuj mąkę do ubitego masła.
  7. Dodaj rabarbar i truskawki i wymieszaj całość.
  8. Wilgotne ciasto z rabarbarem przełóż do formy i piecz przez 50 minut (do suchego patyczka).

Przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem i budyniem

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 2 żółtka.

Na masę:

  • 500 g rabarbaru,
  • 2 opakowania budyniu wanilinowego,
  • 700 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, oba rodzaje cukru, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Wymieszaj całość.
  3. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i podziel na 2 części - jedną część ciasta włóż do lodówki, drugą rozwałkuj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem. Pozostałą część mleka zagotuj.
  5. Gdy mleko będzie gorące, wlej do niego rozpuszczone budynie, cały czas mieszając. Zestaw garnek z ognia.
  6. Rabarbar umyj, pokrój w kostkę i wyłóż na ciasto.
  7. Następnie wyłóż masę budyniową, a na wierzch zetrzyj zimne ciasto z lodówki.
  8. Wilgotne ciasto z rabarbarem i budyniem piecz przez 40 minut (do suchego patyczka). 

Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem:

Redakcja poleca

REKLAMA