Żurek wielkanocny - przepis na żurek na Wielkanoc

Żurek to jedno z dań, bez których nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych! Zobacz, jak je przyrządzić!
Weronika Kwaśniak / 29.03.2017 13:14

Żurek to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw na Wielkanoc. W niektórych domach zastępuje się go barszczem białym - różnica między tymi zupami bazuje na rodzaju zakwasu. Zakwas na barszcz biały przyrządza się z mąki pszennej, a zakwas na żurek z mąki żytniej. Obie te zupy nie mogą się obyć bez towarzystwa białej kiełbasy, a także ziemniaków i kawałków boczku wędzonego. Obie równie często pojawiają się na wielkanocnym stole. Istnieje też tradycja, według której barszcz biały i żurek to te same zupy, określane tylko innymi nazwami.

Zobacz, jak przygotować domowy zakwas na żurek

Oto składniki na żurek wielkanocny:

  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 1/2 kg białej kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1/2 litra zakwasu na żurek.

Jak zrobić żurek wielkanocny? Do dużego garnka najpierw wsyp przyprawy: ziele angielskie, listki laurowe, a także pieprz. Dodaj kawałek wędzonki, całą białą kiełbasę, posiekane ząbki czosnku. Wszystko zalej bulionem warzywnym. Gdy żurek się zagotuje, gotuj go na wolnym ogniu przez 30-40 minut - koniecznie pod przykryciem. Gdy wyznaczony czas już upłynie, do żurku wlej zakwas (razem z mąką).

Do żurku dodaj sól, pokruszony w dłoniach majeranek, wszystko razem wymieszaj. Zupa powinna pogotować się jeszcze przez 5-7 minut. Wlej śmietanę kremówkę. W razie potrzeby żurek można jeszcze doprawić według własnych upodobań. Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem - na Wielkanoc można zaserwować go w wydrążonym chlebku.

Co włożyć do święconki?

Oprócz przepisu Kasi Bukowskiej, przedstawionego na filmiku, możesz również przyrządzić żurek z szynką. Oto składniki:

  • 1/2 kurczaka,
  • włoszczyzna,
  • 2 szklanki żuru,
  • duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • szklanka śmietanki 12%,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • natka pietruszki,
  • 4 plasterki szynki,
  • łyżka masła,
  • 4 jajka,
  • sól.

Jak zrobić żurek z szynką? Jajka ugotuj na twardo. Z oczyszczonej włoszczyzny, pokrojonej w plasterki cebuli i kurczaka ugotuj dwa litry wywaru. Przecedź, dodaj zmiażdżony czosnek, żur i przyprawy. Gotuj kilka minut. Śmietanę rozprowadź niewielką ilością gorącego wywaru, powoli dodaj do żurku, zagotuj. Szynkę pokrój w kostkę, lekko przesmaż na maśle i dodaj do żurku. Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem i natką.

Jak zrobić domowy zakwas na żurek? Do wielkiego słoja wsyp szklankę żytniej razowej mąki, dodaj 2 obrane i pokrojone ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, kawałek skórki z razowca. Wlej litr ciepłej, przegotowanej wody, wymieszaj. Pamiętaj, aby nie była zbyt gorąca! Przykryj, odstaw na 3 dni. Wyjmij skórkę, zamknij. Trzymaj w lodówce.

Zobacz więcej przepisów video

Redakcja poleca

REKLAMA