Żurek staropolski

Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.

Składniki

 

  • kości wędzone od schabu - ½ kg
  • marchew - 1 średnia szt.
  • seler - ½ średniej szt.
  • woda - ok. 2,5l

    Żurek staropolski

  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie - 5-6 ziarnek
  • gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
  • śmietana kwaśna 18% - 300ml
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek - 3 ząbki
  • biała kiełbasa surowa - ½ kg
  • jajka ugotowane na twardo
  • Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości
będzie miękkie.

Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego
wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.

Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.

Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)