Żur z kiełbasą

Mąkę wsypać do miski, powoli wlać 100 ml wrzącej wody. Dodać drobno pokruszony chleb, wymieszać. Zakwas odstawić na 3 dni. Z ziemniaków wyciąć małe kulki. zagotować oba rosoły, dodać ziemniaki i gotować 15 min. Cebule pokroić w paseczki, zeszklić na rozgrzanym oleju., dodać kiełbasę, podsmażyć.

Składniki

  • 8 dag mąki żytniej
  • 1 kromka chleba razowego
  • 80 dag ziemniaków
  • 3/4 l rosołu warzywnego
  • 1/2 l rosołu wołowego
  • 4 małe cebule
  • 20 dag kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka

Przygotowanie

Mąkę wsypać do miski, powoli wlać 100 ml wrzącej wody. Dodać drobno pokruszony chleb, wymieszać. Zakwas odstawić na 3 dni.

Z ziemniaków wyciąć małe kulki. zagotować oba rosoły, dodać ziemniaki i gotować 15 min. Cebule pokroić w paseczki, zeszklić na rozgrzanym oleju., dodać kiełbasę, podsmażyć.

Zakwas przetrzeć przez sitko, dodać do rosołu. Ponownie zagotować. Przyprawić. Posypać pietruszką.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)