Zupa z żółtych pomidorów

Z makaronem gryczanym - niecodziennym, zdrowym, smacznym - i pianką z bulwy kopru włoskiego.
/ 14.08.2006 14:45

Składniki:
- 800 g żółtych pomidorów
- włoszczyzna (2 marchewki, por, pietruszka, cebula)
- 100 g mąki gryczanej
- 200 g mąki pszennej
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 3 skrzydełka kurczaka
- 200 g ziemniaków
- 2 łyżki miodu
- 2 jaja
- 1 bulwa kopru włoskiego
- garść świeżej bazylii
- garść świeżego tymianku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek


1. Warzywa z włoszczyzny kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy razem ze skrzydełkami kurczaka przez ok. pół godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
2. Pomidory kroimy w cząstki i układamy w żaroodpornym naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i miodem, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku.
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 min. Po upieczeniu pomidory przecieramy przez gęste sito.
4. Skrzydełka kurczaka wyjmujemy z wywaru, pozostałe warzywa miksujemy na gładką masę i przelewamy przez sito do przetartych pomidorów.
5. Zagotowujemy zupę i doprawiamy solą i pieprzem.
6. Koper włoski kroimy w kostkę, gotujemy w małej ilości wody do miękkości.
7. Dodajemy dwie łyżki śmietany i miksujemy na purée, potem chłodzimy.
8. Śmietankę ubijamy, mieszamy z nią ostudzony koper włoski.
9. Dwa jaja, mąkę pszenną i gryczaną oraz odrobinę wody mieszamy w misce, wyrabiając ciasto na makaron.
10. Wałkujemy ciasto na grubość 2 mm i kroimy w kwadraciki.
11. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości.
12. Zupę przelewamy do miski, dodajemy ugotowany makaron, dekorujemy pianką z kopru włoskiego i posiekaną bazylią.

Mąka gryczana – doskonała na makaron, niecodzienna, zdrowa, smaczna.

Koper włoski – znany głównie z właściwości leczniczych; jest też bardzo smacznym dodatkiem do potraw.

Karol Okrasa, „Gotuj z Okrasą”, Edipresse Książki, Warszawa

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)