Zupa z soczewicy z curry i czosnkowymi grzankami

Zupę z soczewicy dodatkowo możesz doprawić łyżeczką zmielonego kminu rzymskiego
/ 14.11.2012 06:30
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa z soczewicy z curry i czosnkowymi grzankami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 320 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag czerwonej soczewicy w połówkach
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 20 dag szpinaku mrożonego (w liściach)
  • 3 łyżki oleju
  • curry
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz

Grzanki:

  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
  1. Cebulę posiekaj. Zeszklij na oleju. Soczewicę opłucz, dodaj do cebuli i smaż 3 min. Pomidory sparz, obierz, pokrój, dodaj do soczewicy. Wlej 1,5 litra wrzątku. Dopraw curry, papryką, solą, pieprzem. Gotuj 30 min. Dodaj rozmrożony i posiekany szpinak. Gotuj 5 min.
  2. Chleb natrzyj z obu stron przekrojonym czosnkiem, pokrój w kostkę, rozsyp na wyłożonej pergaminem blasze. Skrop oliwą. Piecz 5 min (180 st.). Zupę wlej do miseczek. Do każdej porcji wsyp 2–3 łyżki grzanek.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA