czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy fot. Adobe Stock

Zupa z młodej kapusty - przepis składniki i przygotowanie

Jeśli wolisz ostrzejsze potrawy, dodatkowo dopraw zupę mielonym pieprzem.
Weronika Kwaśniak / 08.10.2018 12:50
czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 35 min
Porcja: 260 kcal

Składniki na 4 porcje zupy z młodej kapusty:

  • poszatkowana główka młodej kapusty (około 60 dag)
  • 2–3 młode marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
  • 2–3 pokrojone dymki ze szczypiorem
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • pęczek koperku
  • czubata łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól

Przepis na zupę z młodej kapusty:

  1. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny lub drobiowy, włóż rozdrobnione warzywa, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie w ziarenkach.
  2. Gotuj na średnim ogniu około 35 minut.
  3. Wsyp posiekany koperek.
  4. Zupę dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny i solą.
  5. Do zupy dodatkowo możesz podać młode ziemniaki polane roztopionym masłem i posypane posiekanym koperkiem.

Przepis z "Pani domu"


Sprawdź inne pomysły na kapustę: