Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 35 min
Porcja: 260 kcal
Składniki na 4 porcje zupy z młodej kapusty:
- poszatkowana główka młodej kapusty (około 60 dag)
- 2–3 młode marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
- 2–3 pokrojone dymki ze szczypiorem
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- pęczek koperku
- czubata łyżka masła
- sok z cytryny
- sól
Przepis na zupę z młodej kapusty:
- W dużym garnku zagotuj bulion warzywny lub drobiowy, włóż rozdrobnione warzywa, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie w ziarenkach.
- Gotuj na średnim ogniu około 35 minut.
- Wsyp posiekany koperek.
- Zupę dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny i solą.
- Do zupy dodatkowo możesz podać młode ziemniaki polane roztopionym masłem i posypane posiekanym koperkiem.
Przepis z "Pani domu"